Στην εύκολη κριτική για τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση έναντι του Ισραήλ στον εν εξελίξει πόλεμο με τη Χαμάς, απάντησε την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν ετεροκαθορίζεται, δεν είναι συγκυριακή, ούτε συναλλακτική. Και επικαλούμενος το σχέδιο «πέντε σημείων» που έχει καταθέσει η Αθήνα αμέσως μετά τη φονική επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Ισραήλ, μετέφερε ότι ήδη πρέσβεις και επιτετραμμένοι χωρών του αραβικού κόσμου τού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.
«Η Ελλάδα έχει στάση αρχών στην εξωτερική της πολιτική», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία. «Η παρούσα κρίση», ανέφερε, «αποτελεί εν δυνάμει μία πολύ μεγάλη πληγή όχι μόνο γεωπολιτική αλλά και ανθρωπιστική» και μίλησε για στάση αρχής.
Ο υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε τον βομβαρδισμό στην ορθόδοξη μονή του Αγίου Πορφυρίου -ο ισραηλινός βομβαρδισμός φέρεται να είχε στόχο τοποθεσία κοντά στη μονή, στη συνοικία Al-Zaytoun στη νότια Γάζα και από αυτόν καταστράφηκε κτίριο παρακείμενο στο μοναστήρι- λέγοντας πως «η προστασία των αμάχων και η διασφάλιση των λατρευτικών χώρων αποτελεί ένα αγαθό που οφείλει να γίνεται απόλυτα σεβαστό από όλες τις πλευρές».
«Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται, δεν είναι συγκυριακή και δεν είναι συναλλακτική. Είναι στάση αρχών», υπογράμμισε. Γι’ αυτό και «από την πρώτη στιγμή, είμαστε η πρώτη χώρα που τοποθετήθηκε ρητά στο ζήτημα αυτό, θέσαμε τα σημεία εκείνα που πρέπει να γίνουν σεβαστά αμέσως από όλες στις πλευρές.
»Καταθέσαμε ήδη, την επ’ αύριον της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ ένα σχέδιο «5 σημείων» που θα πρέπει να γίνει σεβαστό και από τις δύο πλευρές».
Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει την καταδίκη σε κάθε μορφή τρομοκρατίας, την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων, την προστασία όλων των αμάχων, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους είναι ευάλωτοι και τη διάνοιξη ανθρωπιστικών οδών.
«Και παράλληλα – πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης- καλέσαμε σε μία διεθνή διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με συμμετοχή της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, ώστε να δούμε τα αίτια που προκάλεσαν την κρίση αυτή και να έχουμε μία παραγωγική λύση. Η πάγια θέση της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η λύση του Μεσανατολικού στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ περί δύο κρατών, με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ».
«Ολοι θα συμφωνήσουμε πως τα πέντε σημεία που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση συνιστούν αδιαπραγμάτευτες αρχές επί των οποίων θα πρέπει να οικοδομηθεί η ειρήνη και η κατάπαυση των πυρών», συνέχισε στην απάντησή του ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι ήδη το σχέδιο των «5 σημείων» έχει εκτιμηθεί από τον αραβικό κόσμο.
Κατά δήλωση του υπουργού, πρέσβεις και επιτετραμμένοι του αραβικού κόσμου τού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, τη στήριξη που έχει παράσχει, ενώ ήδη όπως έκανε γνωστό, το υπουργείο Εξωτερικών έχει ετοιμάσει πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας που θα σταλεί στη Γάζα.
Επιπλέον, η Ελλάδα θα είναι παρούσα το Σάββατο στη διάσκεψη που διοργανώνεται από την Αίγυπτο και στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κράτη του αραβικού κόσμου με στόχο «να δούμε τα αίτια που δημιούργησαν την κρίση αλλά και τις τι διόδους για την κατάπαυση των πυρών».
«Η Ελλάδα είναι αντικειμενική και αμερόληπτη στα ζητήματα αυτά αλλά είναι και κατ’ εξοχήν υπέρμαχος του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου. Και η στάση αυτή εκτιμάται από όλο το διεθνές προσκήνιο», υποστήριξε ο κ. Γεραπετρίτης.
Νωριτερα, αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας επεκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι «από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε άκριτα μια φιλική στάση προς το κράτος του Ισραήλ επαναλαμβάνοντας το γνωστό -οπως χαρκατηριστικά ανέφερε- αμερικανικό σύνθημα ότι “το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα” και δεν αναφέρθηκε ρητά στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Γάζα τελεί υπό παράνομη κατοχή εδώ και 56 χρόνια και ότι και οι Παλαιστίνιοι ως κατεχόμενος λαός έχουν και αυτοί δικαίωμα στην αυτοάμυνα».
«Οταν μιλάμε για τα δίκαια της Κύπρου και της Ελλάδας στο Αιγαίο επί της βάσης των ψηφισμάτων το ΟΗΕ και του Διεθνές Δικαίου θα πρέπει να συμφωνούμε ότι δεν μπορεί συστηματικά να συντάσσεστε με ένα κράτος που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και δεν εφαρμόζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», κατέληξε ο κ. Καζαμίας, υποστηρίζοντας ότι η επίθεση που προετοιμάζει η κυβέρνηση Νετανιάχου στη Γάζα και η εκκένωση των 1,3 εκατ. κατοίκων της Γάζας που έχει ζητήσει, αποτελούν εθνοκάθαρση.
«Καμία απομείωση της στρατιωτικής ισχύος των νησιών μας»
Απαντώντας εξάλλου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Σπαρτιατών, Αλέξανδρου Ζερβέα, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία κρυφή ή φανερή συμφωνία με την Τουρκία περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι «ζτήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο του διαλόγου με την Τουρκία.
«Δεν υφίσταται καμία κρυφή ή φανερή συμφωνία με την Τουρκία για την αποστρατικοποίηση των νησιών, όπως και για οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά την διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην χώρα», ανέφερε συγκεκριμένα στην απάντησή του ο κ. Γεραπετρίτης, για να συμπληρώσει ότι «ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας, όπως είναι και αυτό της διάταξης των ΕΔ της χώρας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο της οποιαδήποτε συμφωνίας».
Ομοίως, τόνισε, δεν υφίσταται κανένα ζήτημα απομείωσης της στρατιωτικής ισχύος των ελληνικών νησιών και προς τούτο παρέπεμψε τον βουλευτή και στην απάντηση προ ημερών από τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, σε άλλη επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.
Είναι αυτονόητο, πρόσθεσε, πως η Ελλάδα διατηρεί τα δικαιώματά της που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις -της συνθήκης της Λωζάνης, του Μοντρέ και των Παρισίων για την θωράκιση και την άμυνά της.
Στην ερώτησή του ο βουλευτής των Σπαρτιατών ζήτησε να πάψει ο διάλογος με την Τουρκία ως κράτος που ευνοεί την τρομοκρατία και αντί για τη Χάγη, η Ελλάδα να προσφύγει στο δικαστήριο του Αμβούργου που ασχολείται μόνο με τις ΑΟΖ