Oι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (Δ) και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Hakan Fidan (Α) στις κοινές δηλώσεις, μετά το τέλος της συνάντησής τους | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Επικαιρότητα

Γεραπετρίτης – Φιντάν συμφώνησαν ότι διαφωνούν, αλλά θα συνεχίσουν να συζητούν

«Οι επαφές μας αποκτούν πλέον μια κανονικότητα - Έχουμε διαφορά απόψεων στο Αιγαίο» Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας έδωσαν νέο ραντεβού στις 2-3 Δεκεμβρίου για τον ελληνοτουρκικό διάλογο
Protagon Team

Περισσότερες από δύο ώρες διήρκεσε το πρωί της Παρασκευής η διμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας στην Αθήνα. Ο Χακάν Φιντάν έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών λίγο μετά τις 10.30 το πρώι.

Αν και το ραντεβού είχε πολύσυζητηθεί, οι προσδοκίες παρέμεναν χαμηλές. Και οι δύο υπουργοί, συμφώνησαν ότι… διαφωνούν αλλά θα συνεχίσουν τον διάλογο ο οποίος, όπως το έθεσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης «αποκτά πλέον μια κανονικότητα».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την προετοιμασία του 6ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας και για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, το εμπόριο, ο πολιτισμός. Ηδη, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, το διμερές εμπόριο έχει σημειώσει μια σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, και στόχος είναι να φτάσει τα 10 δισ. δολάρια. Επιπλέον, με τον υπουργό συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε υποψηφιότητες των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ άλλων.

Συζητηθήκαν ακόμη θέματα που αφορούν τις μειονότητες, ενώ για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο η συζήτηση όπως αναμένοταν ήταν επιφανειακή.

«Οι απόψεις μας, όσον αναφορά το εύρος της συζήτησης [για το Αιγαίο] αφίστανται. Με τη θέση μας να αφορά τη μία και μόνη διαφορά, ωστόσο προσηλωμένοι σε μια ειλικρινή προσπάθεια επίτευξης προόδου μέσω του διαλόγου, θα συνομιλήσουμε για το θέμα αυτό σε επόμενη συνάντησή μας στο εγγύς μέλλον. Ακόμη και όταν δεν βρίσκουμε εύκολα λύσεις, συζητούμε», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του.

«Είχαμε μία αρχική και ειλικρινή συζήτηση ενός κρίσιμου ζητήματος. Δεν ισχυρίζομαι ότι λύθηκαν με μαγικό τρόπο τα προβλήματα των δυο χωρών. Υπήρξε όμως άμεσος και ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας», πρόσθεσε και σημείωσε πως ο επόμενος γύρος συζητήσεων της λεγόμενης θετικής ατζέντας θα πραγματοποιηθεί και πάλι στην Αθήνα στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, ενώ υπενθύμισε ότι έχουν υπάρξει έξι συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών και δύο γύροι πολιτικού διαλόγου και θετικής ατζέντας.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι η Αθήνα παραμένει σταθερή στη θέση για μια λύση βασισμένη στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Παρά τις διαφορές μας, ελπίζουμε ότι η άτυπη συνάντηση της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και τα βήματα που συμφωνήθηκαν εκεί θα δημιουργήσουν συνθήκες για την επανέναρξη ενός παραγωγικού διαλόγου για μια βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση. Σε έναν κόσμο γεμάτο διχασμούς, μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρος, πέρα από τις συνθήκες ευημερίας που θα δημιουργούσε για τους πολίτες της, θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά σημαντικό οικουμενικό σύμβολο», είπε ο έλληνας υπουργός.

Φιντάν: Να μετατρέψουμε την αιώνια γειτονιά μας σε αιώνια φιλία

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν ανέφερε:

«Οι σχέσεις Τουρκίας Ελλάδας προχωράνε σε θετική κατεύθυνση. Ενισχύεται συνεχώς η πολυδιάστατη συνεργασία σε τομείς εμπορίου, τουρισμού, πολιτισμού. Καταβάλλουμε προσπάθειες να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον σε κρίσιμα θέματα και να συμβάλουμε στην ευημερία των λαών μας».

»Στην περιοχή που ζούμε υπάρχουν διάφορα προβλήματα. Στη δύσκολη αυτή γεωγραφία η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να κινούνται με αμοιβαία εμπιστοσύνη. Πρέπει να συμβάλλουμε στην ευημερία των λαών μας με την προσέγγιση win – win. Την αιώνια γειτονιά μας πρέπει να τη μετατρέψουμε σε αιώνια φιλία».

Για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο ο κ. Φιντάν είπε: «Είναι μια πραγματικότητα ότι έχουμε διαφορές απόψεων στο Αιγαίο. Πρέπει να φερόμαστε ρεαλιστικά και να κάνουμε σωστή διάγνωση των προβλημάτων. Υπάρχουν διάφορα ζητήματα στο Αιγαίο που είναι αλληλένδετα, για τα οποία πρέπει να αναζητήσουμε λύση. Δεν μπορούμε να περιοριστούμε μόνο στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Όλα τα θέματα που μπορεί να προκαλέσουν ένταση και κρίση πρέπει να συζητηθούν υπό τη βάση αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας.  Η Τουρκία υποστηρίζει την αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού στην ανατολική Μεσόγειο. Οι ηγέτες μας πριν από έναν χρόνο περίπου υπέγραψαν τη Διακήρυξη των Αθηνών. Είμαστε της άποψης ότι θα ξεπεράσουμε τις διαφορές αν κινηθούμε με το πνεύμα και το νόημα της διακήρυξης αυτής».