Ετοιμος είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο σχεδιασμός για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.
Οπως έκανε γνωστό ο κ. Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, μένει να ολοκληρωθεί η σύνθεση του κεντρικού σχεδίου βάση των επιστημονικών δεδομένων και οι πολίτες θα ενημερωθούν έγκυρα και έγκαιρα για το τι θα ακολουθήσει προς την μεταβατική περίοδο, ακόμα και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Έχουμε επιχειρησιακό σχέδιο για να ανοίξουμε τα σχολεία, απομένει να μετρήσουμε εκείνη τη στιγμή τα επιστημονικά δεδομένα και αν συνεχιστούν τα χαμηλά επίπεδα της καμπύλης της πανδημίας και μια μεταδοτικότητα (R0) κάτω της μονάδας δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ανοίξουν τα σχολεία. Τα σχολεία όμως θα ανοίξουν -όταν ανοίξουν υπό όρους πλήρους υγιεινής, τόνισε για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.
Υπάρχουν τα πρωτόκολλα, υπάρχουν τα επιμέρους σχέδια για την μετάβαση προς την ομαλότητα, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, διευκρίνισε ωστόσο ότι το διάστημα της μετάβασης θα είναι μακρύ και ότι θα παραμείνουν κανόνες, όπως προστασία της ατομικής υγιεινής, η προστασία των ευάλωτων κατηγοριών, οι κανόνες αποφυγής του κοινωνικού συγχρωτισμού και σταδιακά θα ανοίξουν όλα εκείνα τα μέτρα κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Ερωτηθείς αν η 4η Μαΐου ή η 11η Μαΐου προβάλλουν ως πιθανότερες ημερομηνίες για την έναρξη της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων (υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας είναι καλά όπως μέχρι σήμερα), ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μία τέτοια ημερομηνία φαντάζει μακριά σαν αιώνας, για να συμπληρώσει ότι θα μετρηθούν όλα τα δεδομένα.
Ο υπουργός δεν έκρυψε κατά τα άλλα ότι στο τραπέζι έπεσε το σενάριο της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας (από Μ. Παρασκευή έως και Δευτέρα του Πάσχα), τελικά όμως, αυτό που πρυτάνευσε βάση και των επιστημονικών δεδομένων, ήταν να μην αλλάξουν τα μέτρα και να εκδηλωθεί με αυτό τον τρόπου και η εμπιστοσύνη στην συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που πειθαρχούν σε αυτά.
Όπως επανέλαβε, η κυβέρνηση δεν προκρίνει την πολιτική του καταναγκασμού, αλλά την πολιτική της πειθούς και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο τις επόμενες ημέρες να μην εφυσυχάσουμε. «Είναι κρίμα όμως να διολισθήσουμε τώρα», τόνισε.
Μέχρι σήμερα, είπε, έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες περιπτώσεις πολιτών που δεν πειθαρχούν στα μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση όμως, αν υπάρξει ύφεση στη συμμόρφωση από τους πολίτες, αυτό που διακινδυνεύεται, είναι όπως υπογράμμισε, να πάει πιο πίσω η άρση των περιοριστικών μέτρων και η επιστροφή στην κανονικότητα.
Κλείνοντας τη συγκεκριμένη αναφορά του ο υπουργός Επικρατείας, διαβεβαίωσε ότι το σύνολο των δυνάμεων της τάξης θα περιφρουρήσει την τήρηση των μέτρων τις ημέρες του Πάσχα, καθώς είναι χρέος της Πολιτείας απέναντι στην συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που πειθαρχεί, να είναι δίκαια.