Παρά την εμπλοκή που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη αρχηγού στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, η συλλογή υπογραφών για την ανάδειξη των υποψηφίων αρχηγών είχε συνεχιστεί κανονικά. Το μεσημέρι της Παρασκευής στις 12:30 μ.μ. έληξε η διορία για κατάθεση υποψηφιοτήτων και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι συσχετισμοί στις υπογραφές έχουν ως εξής:
Η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε 12.500 υπογραφές κάνοντας μία επίδειξη ισχύος (αν και πρέπει να συνυπολογιστεί πως ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει με το μέρος της τον μηχανισμό). Μάλιστα συνεργάτες της λένε ότι θα καταθέσουν εκπρόθεσμα και άλλες.
Σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Η επιτυχία του εγχειρήματος για την αναγέννηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και τη συγκρότηση του νέου φορέα στηρίζεται στη μεγάλη συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών. Για τον λόγο αυτό σήμερα καταθέτουμε τις υπογραφές 12.500 πολιτών, που δημιουργούν το αρχικό εθελοντικό δίκτυο στήριξης της υποψηφιότητάς μου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αρχικές 1.200 υπογραφές νέων ανθρώπων γεννηθέντων μετά από το 1981 που έχουν ήδη κατατεθεί και καλύπτουν τις τυπικές προϋποθέσεις υποβολής της υποψηφιότητάς μου».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε συνολικά 5.000 υπογραφές από την Ελλάδα, καθώς και 300 υπογραφές από Έλληνες του εξωτερικού, για να συμβολίσει το αίτημά τους να μπορούν να ψηφίζουν εξ αποστάσεως στις εθνικές εκλογές αλλά και σε εσωκομματικές διαδικασίες. Αναλυτικά οι 2.000 υπογραφές είναι από την Αττική, 1.000 από την Μακεδονία, 1.000 από την Κρήτη και 1.000 από τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.
«Είμαστε μπροστά σε μια θετική προοδευτική έκρηξη. Τα μικρά προβλήματα θα ξεπεραστούν και σύντομα οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν την ηγεσία του προοδευτικού Κινήματος. Ο στόχος μας ήταν και παραμένει ένας, να αλλάξουμε το προοδευτικό Κίνημα και να αλλάξουμε τη ζωή των πολιτών, να αλλάξουμε τη χώρα μας, να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια χώρα καλύτερη με περισσότερες ευκαιρίες και δικαιοσύνη» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αλιβιζάτο, όπου κατέθεσε τις υπογραφές για την επικύρωση της υποψηφιότητας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε 1.700 υπογραφές, προερχόμενες από κάθε καποδιστριακό δήμο, αλλά και εκτός Ελλάδος.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Πρόκειται για μέρος των χιλιάδων υπογραφών που συλλέχθηκαν μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας στις 8 Σεπτεμβρίου 2017 και οι οποίες αποτυπώνουν τη μαζική, εθελούσια δημόσια στήριξη», ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι «κατατέθηκαν 1.300 υπογραφές από τις 13 περιφέρειες της χώρας και άλλες 400 από επιστήμονες και εργαζόμενους που διαμένουν στο εξωτερικό.
«Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Ν. Ανδρουλάκη συνεχίζεται μέσω του διαδικτυακού τόπου nikos.vote και των πυρήνων που έχουν συγκροτηθεί σε όλη την επικράτεια. Το Κίνημα Εθελοντών δυναμώνει καθημερινά», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ο Γιώργος Καμίνης κατέθεσε επίσης υπογραφές (δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός τους) από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.
Ο Γιάννης Μανιάτης κατέθεσε 1.250 υπογραφές από όλες τις περιφέρειες και από Ελληνες του εξωτερικού.
Περίπου 2.300 υπογραφές κατέθεσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Ο Γιάννης Ραγκούσης έχει επίσης καταθέσει τις 1.000 απαιτούμενες υπογραφές που προβλεπόντουσαν ως μίνιμουμ για κάθε υποψηφιότητα (δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός τους).
Περίπου 2.000 υπογραφές συγκέντρωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ, Απόστολος Πόντας.
Ο Δημήτρης Τζιώτης συγκέντρωσε 1.700 υπογραφές.
Ο Κώστας Γάτσιος κατέθεσε 4.250 υπογραφές.
Η αρμόδια επιτροπή του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου θα διασταυρώσει την εγκυρότητα των υπογραφών και τη Δευτέρα θα ανακοινώσει και επισήμως τους υποψηφίους για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.
Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται το ηλεκτρονικό σύστημα «Ζευς»
Σχετικά με την εμπλοκή στην της ηλεκτρονική ψηφοφορία και την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, η οποία σύμφωνα με την εταιρεία που θα αναλάμβανε τη διαδικασία δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από τις 4 Φεβρουαρίου του 2018 αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις. Η Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύει πως δεν προτίθεται να δεχθεί άλλες προσφορές που είναι «αμφιλεγόμενες». Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίπτονται κατηγορηματικά τα σενάρια που ήθελαν να προκρίνεται το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας «Ζευς». Το σύστημα αυτό χρησιμοποιήθηκε μόνο για εκλογές πρυτάνεων, αλλά αφορά ένα «κλειστό ταυτοποιημένο μητρώο 1.000 ατόμων».
Το κατέχει ένας πρώην συνεργάτης του ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου, ο Θεόδωρος Καρούνος, μέλος των Κινήσεων Πολιτών που συνεργάζεται με τον υπουργό Παιδείας (αρχικά με τον Νίκο Φίλη και τώρα με τον Κώστα Γαβρόγλου). Κατά τις πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, ο server του συγκεκριμένου συστήματος βρίσκεται στο υπουργείο Παιδείας, ενώ εποπτεύεται πολιτικά από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής (Νίκος Παππάς). «Είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτό κάτι τέτοιο», σχολιαζόταν από τους κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη.