| Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Γεννηματά για την ΑΣΟΕΕ: «Φούσκα» η μεταρρύθμιση Μητσοτάκη που θα άλλαζε τα πανεπιστήμια

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε τη διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών λέγοντας ότι τέτοιες πρακτικές είναι «εχθρικές προς κάθε έννοια δημοκρατικής διεκδίκησης» και η ΚΝΕ μίλησε για προβοκάτορες. Πιο «πολιτική» η θέση του ΚΙΝΑΛ, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η δήλωση του Βαγγέλη Βενιζέλου
Protagon Team

Ανάμεικτες ήταν οι καταδίκες των κομμάτων για τα όσα συνέβησαν με τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Δημήτρη Μπουραντώνη. Όπως και με τις δηλώσεις των υπουργών, έτσι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους μόνο αφού δημοσιοποιήθηκε η άθλια φωτογραφία διαπόμπευσης του κ. Μπουραντώνη, το βράδυ της Παρασκευής, και όχι την ημέρα που έγινε η εισβολή των τραμπούκων στο γραφείο του, την Πέμπτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε τη διαπόμπευση του πρύτανη, λέγοντας ότι τέτοιες πρακτικές «είναι εχθρικές προς κάθε έννοια δημοκρατικής διεκδίκησης», η ΚΝΕ επανέλαβε και πάλι τα γνωστά για τον «προβοκατόρικο ρόλο ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές». Σε πιο πολιτικό τόνο ήταν η καταδίκη της επίθεσης από το Κίνημα Αλλαγής, με τη Φώφη Γεννηματά να κατηγορεί την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μια μεταρρύθμιση-«φούσκα» στα πανεπιστήμια.

Πιο αναλυτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, το Σάββατο, ανέφερε:

«Η αήθης επίθεση στον Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ Δημήτρη Μπουραντώνη, αποτελεί μία βίαιη καταπάτηση κάθε έννοιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οι πρακτικές διαπόμπευσης είναι εχθρικές προς κάθε έννοια δημοκρατικής διεκδίκησης. Η αυτονόητη καταδίκη τους είναι όρος για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Από την πλευρά της, η κυρία Γεννηματά μίλησε για φασιστικές αντιλήψεις και ενέργειες, ζήτησε τη σύλληψη και την τιμωρία των δραστών, αλλά φρόντισε να ψέξει και την κυβέρνηση:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ. Αυτές οι φασιστικές αντιλήψεις και ενέργειες δεν έχουν χώρο στο Πανεπιστήμιο. Ο σκοταδισμός δεν θα επικρατήσει. Η σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των δραστών είναι στοιχειώδης υποχρέωση των αρχών.

»Αποδεικνύεται στην πράξη ότι ο νόμος του κ. Μητσοτάκη, η μεγάλη δήθεν μεταρρύθμιση, που θα άλλαζε την εικόνα των Πανεπιστημίων, ήταν απλά άλλη μια μεγάλη φούσκα».

Από την πλευρά του ΚΚΕ, το συμβάν σχολίασε η ΚΝΕ καταγγέλλοντας προβοκάτσια.

«Τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, με τον προπηλακισμό του πρύτανη, το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι τον προβοκατόρικο ρόλο ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές, τους συλλόγους και τους αγώνες τους και λειτουργούν ως οι καλύτεροι χορηγοί της έντασης της καταστολής, της συκοφαντίας και της επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον του λαού και της νεολαίας. Η προσπάθεια που γίνεται από χθες να εμφανιστούν δικαιωμένα για την πολιτική τους κυβερνητικά στελέχη, που έχουν πρωτοστατήσει στα αντιλαϊκά μέτρα και την καταστολή, αποδεικνύει σε ποιανού μύλο ρίχνουν νερό αυτές οι ομάδες και αυτές οι ενέργειες» υπογράμμισαν από την ΚΝΕ. Επεσήμαναν, δε ότι «όχι τυχαία, τα απαράδεκτα αυτά γεγονότα πραγματοποιούνται λίγο πριν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, την οργάνωση νέων αγώνων ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Οι φοιτητές, σύσσωμος ο λαός και το κίνημά του, να απομονώσουν αυτές τις θρασύδειλες ομάδες, να σταθούν εμπόδιο και να ακυρώσουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ένταση της καταστολής και περιορισμό των λαϊκών ελευθεριών, μέσα στους οποίους εντάσσεται και η αξιοποίηση τέτοιων ενεργειών. Η καλύτερη απάντηση θα δοθεί με τη μαζική συμμετοχή στον αγώνα για ζωή με δικαιώματα, που γίνονται πράξη η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, τα όνειρα και οι ανάγκες της νέας γενιάς» κατέληξε στο σχόλιό της ΚΝΕ.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε, ως συνήθως, η δήλωση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλου:

«Η φωτογραφία που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο με τον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αιχμάλωτο των καταληψιών που του έχουν “φορέσει” επιγραφή “αλληλεγγύης στις καταλήψεις” συνιστά χυδαία προσβολή της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Το συμβάν δεν προσβάλλει τον Πρύτανη, αλλά όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Μας προσβάλλει  όλους.

»Κανένας πανεπιστημιακός δάσκαλος και κανένας ενεργός πολίτης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σιωπηλός τέτοια φαινόμενα βίας που διαβρώνουν τη δημοκρατία και ακυρώνουν την έννοια του Πανεπιστημίου. Κανένας δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος απέναντι σε τέτοια φαινόμενα εθνικής αυτοκαταστροφής που δυστυχώς  πολλοί κατά καιρούς τα εξέθρεψαν ή τα ανέχθηκαν .  Όσοι πιστεύουν ότι η συμβίωση με τη βία είναι  μέθοδος επιβίωσης μέσα στο Πανεπιστήμιο κάνουν ιστορικό λάθος. Καταδικάζουν τη χώρα και την κοινωνία σε μόνιμη υστέρηση».