Είναι «θέμα εκ του μη όντος» η απομάκρυνση του Ανδρέα Λοβέρδου από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής ύστερα από πεντέμισι χρόνια; Για τη Φώφη Γεννηματά, ναι, είναι. Ετσι το περιέγραψε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, κατηγορώντας μάλιστα όσους αναδεικνύουν το όλο θέμα, ότι εξυπηρετούν «συμφέροντα» που εκπορεύονται από το Μέγαρο Μαξίμου τα οποία, όπως είπε, «ενοχλούνται από τον τεκμηριωμένο και μη λαϊκίστικο λόγο» του ΚΙΝΑΛ.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της κυρίας Γεννηματά προσέθεσε αχρείαστη εσωστρέφεια στο Κίνημα Αλλαγής. Της το υπέδειξε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης: «Δεν βλέπω τον λόγο, όταν ένας αντίπαλος χώρος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, βυθίζεται στην εσωστρέφεια, να στρέφουμε τον προβολέα της δημοσιότητας προς τη δική μας πλευρά», είπε χαρακτηριστικά.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ παραδέχτηκε την εσωστρέφεια, αλλά έκανε λόγο για «δάκτυλο» του Μαξίμου με στόχο την καλλιέργειά της.
«Δεν “έφαγα” κανέναν», ήταν η χαρακτηριστική απάντησή της σε σχετική ερώτηση, για να προσθέσει την ανάγκη αξιοποίησης «όλων των στελεχών του κινήματος». Μιλώντας για τον κ. Λοβέρδο, είπε ότι «πεντέμισι χρόνια εκπροσώπησης στο κοινοβούλιο ήταν αρκετά».
«Δεν “έφαγα” κανέναν Λοβέρδο. Απλώς αξιοποιώ όλα τα στελέχη της κοινοβουλευτικής μου ομάδας. Έχω μία δυναμική κοινοβουλευτική ομάδα με πολλές ικανότητες. Η επιλογή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου είναι αποκλειστική ευθύνη του προέδρου του κόμματος. Το ίδιο έκανε και ο κ. Μητσοτάκης πριν από λίγες μέρες, το ίδιο έκανε και ο κ. Τσίπρας πριν από λίγες μέρες. Δεν του είπε κανένας γιατί έφαγες τον τάδε, γιατί έφαγες τον άλλο. Μόνο εμένα ρωτάτε και μόνο με το Κίνημα Αλλαγής γίνεται αυτό», παραπονέθηκε.
Η ίδια απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια περί απόφασης που συνδέεται με την υποψηφιότητα του κ. Λοβέρδου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας ότι ποτέ δεν λειτούργησε «με τέτοια μικρότητα και τέτοια μέτρα και σταθμά».
Ο,τι και να είναι όμως, είτε «κύκλοι» του Μαξίμου είτε κύκλοι του κ. Λοβέρδου, είτε απλή δημοσιογραφική παρατήρηση, το όλο θέμα στο ΚΙΝΑΛ έχει να κάνει με την αρχηγία. Με δεδομένο ότι το κόμμα προβλέπει νέες αρχαιρεσίες οι οποίες κανονικά θα γίνονταν τώρα (έχουν κλείσει τρία χρόνια από εκείνες τις εκλογές για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς τον Νοέμβριο του 2017 και θα κλείσουν σύντομα τρία χρόνια από το ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝΑΛ τον Μάρτιο του 2018).
Πότε θα γίνουν εκλογές; Οι περισσότεροι λένε το φθινόπωρο. Ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος ήταν ο βασικός αντίπαλος της κυρίας Γεννηματά το 2017, είπε και αυτός ότι «η συζήτηση για τα εσωτερικά μας θεσμικά ξεκινάει το φθινόπωρο», χωρίς να παρεκκλίνει από τη γραμμή που λέει ότι κάτι τέτοιο είναι άκαιρο εν μέσω πανδημίας.
Ωστόσο μια αποστροφή της κυρίας Γεννηματά στη συνέντευξή της στον ΑΝΤ1 έδωσε ένα κάπως διαφορετικό χρονοδιάγραμμα. Είπε ότι «είναι τόσο κρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα με την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην υγεία και στην οικονομία, που πραγματικά το θεωρώ τελείως παράλογο να ασχολείται κανείς με το τι θα γίνει περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα στο Κίνημα Αλλαγής. Είναι κατώτερο των περιστάσεων». Αυτό το «σε ένα χρόνο», έδωσε τη λαβή στον «Μικροπολιτικό» των «Νέων» να σχολιάσει:
Συζητούν στο Κίνημα Αλλαγής για τις διαδικασίες εκλογής ηγεσίας που θα γίνουν, κατά τα αρχικώς λεχθέντα, τον Νοέμβριο. Εγώ θα έλεγα όμως να μην το θεωρούμε δεμένο το χρονοδιάγραμμα αυτό. Διότι υπάρχει, μαθαίνω, μια συζήτηση στο βάθος μήπως χρειαστεί να μετατεθούν για του χρόνου – μετάθεση που θα κριθεί βέβαια και με την πορεία των εμβολιασμών και το γενικότερο πολιτικό κλίμα και τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Εγώ να επισημάνω πάντως, ότι ερωτηθείσα χθες η Φωφη Γεννηματά για τις εσωκομματικές διαδικασίες, είπε ότι είναι παράλογο να συζητείται από τώρα κάτι που θα γίνει του χρόνου. Η φράση της αυτή, πρέπει να σας πω, δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη από ενδιαφερόμενους σε όλες τις φυλές του Κινήματος Αλλαγής. Και κρατήστε την πρόβλεψη ότι το θέμα της ημερομηνίας θα προκαλέσει νέες αναταράξεις.