Την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την πραγματική ανάκαμψη της χώρας παρουσίασε την Τρίτη η Φώφη Γεννηματά εξαπολύοντας διμέτωπη επίθεση σε Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως υπογράμμισε, η πρόταση του ΚΙΝΑΛ έρχεται απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές που de facto εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ και εξαγγέλλει προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία.
Η Φώφη Γεννηματά αποκάλεσε «Κύριο 10-1» τον Πρωθυπουργό, που δίνει 1 ενώ έχει πάρει 10 από τον λαό και έχει το θράσος -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- να ζητάει από τους πολίτες να ευγνωμονούν, την ώρα που, όπως είπε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποτυχία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να πετύχει τη συντηρητική παλινόρθωση.
Μιλώντας στην αίθουσα της Γερουσίας, στη Βουλή, ενώπιον εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και των ηγετικών στελεχών του Κινήματος Αλλαγής, η κυρία Γεννηματά τόνισε πως η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Τσίπρας. Γιατί, όπως είπε, αυτά τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα, βάζουν θηλιά στον λαιμό της χώρας, υπονομεύουν την ανάπτυξη, οδηγούν σε διάλυση το Κοινωνικό Κράτος.
Ο Πρωθυπουργός «νομίζει ότι ο ελληνικός λαός δεν καταλαβαίνει ότι του παίρνει πολλά. Του παίρνει 10 και του επιστρέφει 1. Και του αφαιρεί τη δυνατότητα να φύγει οριστικά από τη στασιμότητα, τη φτώχεια και την ανεργία. Και έχει το θράσος ο κ. Τσίπρας, να καλεί τους Έλληνες να τον ευγνωμονούν, ο “Κύριος 10-1”», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.
Όσο για τον πρόεδρο της ΝΔ, του καταλόγισε ότι υπόσχεται ανάπτυξη για τους λίγους, χωρίς δίχτυ προστασίας για όσους έχουν ανάγκη, ενώ αμφισβητεί τα εργασιακά δικαιώματα και εξαγγέλλει νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.
«Από τη μιζέρια του Τσίπρα στο άλμα στο κενό, στον βωμό της αγοράς του Μητσοτάκη. Δεν αξίζει αυτό στους Έλληνες», υπογράμμισε η κυρία Γεννηματά και πρόσθεσε για την πρόταση του κόμματός της :
«Κόντρα στο νοσηρό κλίμα σκανδαλολογίας που για λόγους αντιπερισπασμού καλλιεργεί η κυβέρνηση και στην πόλωση που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η ΝΔ συντηρούν για εκλογικά οφέλη, [το ΚΙΝΑΛ] επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή και αλλαγή πολιτικής», είπε και στο σημείο αυτό κάλεσε όλες τις κοινωνικές ομάδες να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το Κίνημα.
Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΙΝΑΛ υπό τη μορφή σχεδίου νόμου, η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε πως είναι εφικτό να υλοποιηθεί ακόμη και μέσα στο περιορισμένο πλαίσιο του τρέχοντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που έχει συμφωνήσει για τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – με σωστή, όπως υπογράμμισε, κατανομή και αξιοποίηση πόρων και δημοσιονομικού χώρου, κόντρα στις σημερινές πελατειακές σκοπιμότητες της κυβέρνησης.
Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής κινείται σε δύο κεντρικούς άξονες:
Ο πρώτος δίνει κίνητρα για την οικονομική ανάκαμψη, την παραγωγή νέου πλούτου, την δημιουργία χιλιάδων ποιοτικών νέων θέσεων εργασίας και απεγκλωβίζει την επιχειρηματικότητα και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας από την υπερφορολόγηση και τα «καθηλωτικά δεσμά» των κυβερνητικών πολιτικών.
Ο δεύτερος ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική συνοχή. «Διορθώνουμε αδικίες, ενισχύουμε την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, προστατεύουμε τους αδύναμους, τους ανήμπορους ηλικιωμένους. Εντάσσουμε πλήρως τα άτομα με αναπηρία στην ενεργό ζωή (…) γιατί για μας», τόνισε η κυρία Γεννηματά, «η κάλυψη αυτών των προτεραιοτήτων είναι αδιαπραγμάτευτη».
Παρουσιάζοντας αναλυτικά την πρόταση του ΚΙΝΑΛ η Φώφη Γεννηματά ανέφερε τα ακόλουθα:
1) Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, τους μικρομεσαίους, τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Με την δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών σταδιακά από το 29 στο 20% , την άμεση μείωση των φόρων στην παραγωγή και στον τουρισμό, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Με την δραστική μείωση των εισφορών επαγγελματιών/μικρομεσαίων και θέσπιση ανώτατου πλαφόν, 675 ευρώ μηνιαίως για εισοδήματα πάνω από 37.000 το χρόνο.
Με ισχυρά κίνητρα για τους νέους επαγγελματίες και επιχειρηματίες (με 3 έτη απαλλαγή φόρων και εισφορών).
Με την παροχή δεύτερης ευκαιρίας και τη διευκόλυνση ένταξης των ΜΜΕ στον «εξωδικαστικό συμβιβασμό».
2) Στηρίζουμε τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή.
Μειώνουμε την φορολογία στο 13%, όπως και τις υψηλές εισφορές αποσυνδέοντάς τες από το φορολογητέο εισόδημα. Προστατεύουμε τις «επιδοτήσεις» της ΚΑΠ, καθιερώνοντας το αφορολόγητο. Δίνουμε κίνητρα για την συμμετοχή σε ομάδες παραγωγής.
3) Στηρίζουμε τα ελληνικά νοικοκυριά.
Με την πλήρη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα. Με την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Με την επαναφορά του επιδόματος θέρμανσης στα προ των μειώσεων επίπεδα.
4) Ενισχύουμε εργαζόμενους και άνεργους, αντιμετωπίζουμε την παγίδα της φτώχειας.
Ο κατώτερος μισθός θα καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ενισχύουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις, επαναφέροντας τον θεσμό της επέκτασης και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Κατοχυρώνουμε τα εργασιακά δικαιώματα επαναφέροντας τον θεσμό της μετενέργειας των συβάσεων. Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με κίνητρο τη μείωση της φορολογίας με απλό τρόπο. Για κάθε 100 ευρώ που θα καταβάλλει ο εργοδότης για νέες προσλήψεις, θα απαλλάσσεται από την φορολογία για 150. Αντιμετωπίζουμε την παγίδα επιδοτούμενης φτώχειας με εργασιακή επανένταξη των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης
5) Καταργούμε ακραίες αδικίες και ρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού νόμου 4387/2016 (Κατρούγκαλου)
Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τον μεμονωμένο συνταξιούχο στα 500 ευρώ και 700 ευρώ για το ζευγάρι. Κατάργηση της αδικίας για τις συντάξεις χηρείας. Μείωση της εισφοράς για περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.
6) Στηρίζουμε ΑμεΑ και Ηλικιωμένους
Αναβάθμιση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με ένταξη του στις κοινωφελείς επιχειρήσεις και στους Δήμους. Καθολική παροχή διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα σε κωφούς και βαρήκοους πολίτες. Μέτρα στήριξης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Μέτρα κοινωνικής προστασίας και ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην εργασία. Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για ‘Ατομα με Αναπηρία.
7) Επαναφέρουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τον έλεγχο Δημόσιας Περιουσίας.
Το Υπερταμείο περνά σε ελληνικά χέρια. Το Εποπτικό Συμβούλιο επιλέγεται με απόφαση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Εξαιρούνται από τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο, το σύνολο των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων και επανεξετάζεται η λίστα που έδωσε η κυβέρνηση.
8) Ενισχύουμε τη Νησιωτική Πολιτική
Επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα Νησιά και συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για τη μελέτη μόνιμων μέτρων στήριξης όλων των νησιών της χώρας. Επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε όλα τα νησιά, χωρίς εξαιρέσεις.
9) Προστατεύουμε την α’ κατοικία και προωθούμε μέτρα για βιώσιμη και οριστική ρύθμιση των υφιστάμενων οφειλών
Προστασία α’ κατοικίας από τους μαζικούς πλειστηριασμούς. Εφαρμόζουμε έλεγχο πόθεν έσχες για τους πλειοδότες ακινήτων μεγάλης αξίας στους πλειστηριασμούς. Βιώσιμη και οριστική ρύθμιση υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τη Φορολογική Διοίκηση και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης έως εκατόν είκοσι δόσεις και με προκαταβολή 5%».