Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά | Nick Paleologos / SOOC
Επικαιρότητα

Η Φώφη, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας και η νόσος της… πρωθυπουργίτιδας

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι πρέπει να προχωρήσει η συγκρότηση μιας κυβέρνησης από όλα τα κόμματα -επισημαίνοντας την ανάγκη συμμετοχής και της ΝΔ σε αυτή σαν προϋπόθεση για τη συμμετοχή και του κόμματός της
Protagon Team

Στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα διαπραγματευθεί καλύτερα το χρέος και θα εστιάσει σε μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό επανήλθε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά σε τηλεοπτική συνέντευξη. Εκανε ακόμη λόγο για την Κεντροαριστερά, σημειώνοντας ότι υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Ποτάμι.

Μιλώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή «Ενικός» του Star, η κυρία Γεννηματά επισήμανε ότι «μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα και να ζητήσει καλύτερες συνθήκες για το χρέος». Προσέθεσε ότι μια τέτοια κυβέρνηση «πρέπει να έχει δύναμη στο εξωτερικό και στο εσωτερικό για να ετοιμάσει τολμηρές μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσει η χώρα».

Παραδέχτηκε πάντως ότι «είναι δύσκολο για να σχηματισθεί, αλλά ήταν λάθος που δεν ανέλαβαν όλοι τις ευθύνες τους».

Το ΠΑΣΟΚ, εξήγησε η κυρία Γεννηματά, θα συμμετάσχει στη κυβέρνηση αυτή αν συμμετάσχουν όλα τα κόμματα – και η Νέα Δημοκρατία.

«Δεν πάσχω από τη νόσο της πρωθυπουργίτιδας» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και προσέθεσε: «Εγώ θεωρώ ότι χρειάζεται η συνεργασία και των τεχνοκρατών και των πολιτικών, στο σημείο που βρισκόμαστε. Αυτή είναι η άποψή μου. Την θέτω στο τραπέζι, χτυπάω το καμπανάκι».

Οσον αφορά τους λόγους για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τον περασμένο Αύγουστο το μνημόνιο, η κυρία Γεννηματά εξήγησε: «Η Ελλάδα είχε φτάσει στα πρόθυρα της κατάρρευσης» και υπογράμμισε πως «την στήριξη που είχε η κυβέρνηση Τσίπρα δεν την είχε καμία άλλη προηγούμενη κυβέρνηση».

«Το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε», είπε ακόμη, «τόσο στο πρώτο μνημόνιο αρχικά, αλλά και αργότερα με λάθη και με συγκεκριμένες επιλογές ενδεχομένως, να το κάνει για να εξαλείψει ένα μεγάλο έλλειμμα».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, η κυρία Γεννηματά είπε εξέφρασε την ανησυχία της για την πορεία της ενώ επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι, όπως το πρώτο εξάμηνο του 2015, «αφήνει τον χρόνο να τρέχει».

Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία της και για το ότι ο κ. Τσίπρας συνέδεσε την αξιολόγηση με το Προσφυγικό, λέγοντας ότι «πήγε με τη πλάτη στο τοίχο στην Σύνοδο Κορυφής».

Σχετικά με τον διάλογο στον χώρο της Κεντροαριστεράς επισήμανε ότι «δεν μιλάμε για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, μιλάμε για διάλογο σε βάση πολιτική και προγραμματική, για συμπόρευση και για συμπαράταξη δυνάμεων».

Εκτίμησε ότι «οι άνθρωποι που εκφράζουν ένα χώρο πρέπει να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία», ενώ είπε ακόμη ότι με τον πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, «υπάρχει πραγματική επικοινωνία και μεταξύ μας και μεταξύ συνεργατών».

Για την επικοινωνία με την Ενωση Κεντρώων, είπε ότι «επέλεξα να μην επικοινωνήσω με τον κύριο Λεβέντη γιατί η στάση του είναι αντιφατική όλο αυτό το διάστημα. Εχουν ειπωθεί πράγματα που θεωρώ ότι είναι κατώτερα των περιστάσεων».