Το κοινό του ρωσικού γεωπολιτικού think tank «Valdai» ήταν το καταλληλότερο για να ακούσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να μιλάει για τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση αυτή την πολεμική εποχή και ενόσω συνεχίζεται αμείωτος ο βομβαρδισμός των ουκρανικών υποδομών – και αυτό επειδή ο ρώσος πρόεδρος κατανάλωσε πολύ χρόνο σε γενική επίθεση εναντίον της Δύσης, χωρίς αντίλογο.
Οπως μετέδωσαν τα Δυτικά Μέσα με συνεχείς ανταποκρίσεις τους, οι υπερβολές διάνθισαν τον λόγο του Πούτιν: «Οι Ναζί έκαιγαν τα βιβλία, και τώρα οι Δυτικοί έχουν απαγορεύσει τον Ντοστογέφσκι και τον Τσαϊκόφσκι» είπε ο «τσάρος». Ηταν η εισαγωγή στη σούμα των «επιθέσεων που επιχείρησε η Δύση» και αφορούν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, παλιές και καινούργιες, τις «διάφορες έγχρωμες επαναστάσεις εις βάρος των αντιπάλων της», ακόμα και τα «ομοφυλοφιλικά πρότυπα που θέλει να περάσει σε όλους».
Γιατί η Δύση τα κάνει όλα αυτά «παραμερίζοντας όλους τους κανόνες»; Κατά τον Πούτιν, επειδή «δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί με δίκαιους όρους την ανερχόμενη οικονομική και πολιτική δύναμη της Ασίας». Στο πλαίσιο αυτό, της αυτόνομης ύπαρξης της Ρωσίας, ο Πούτιν δήλωσε ότι «η Ρωσία δεν επιδιώκει καμία ηγεμονία» και ότι «αντιθέτως, επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αναπτύσσεται» όπως η ίδια επιθυμεί.
«Οι δυτικές ελίτ δεν έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν στους άλλους να ακολουθούν τον δρόμο που αυτές επέλεξαν. Κανείς δεν μπορεί να μας υπαγορεύσει πώς πρέπει να οικοδομήσουμε την κοινωνία μας» είπε. Προσέθεσε, πάντως, ότι η Ρωσία δεν θεωρεί τον εαυτό της εχθρό της Δύσης.
Στα καθαρώς γεωπολιτικά ζητήματα τοποθετήθηκε ως εξής: «Οι Δυτικοί τροφοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, δημιουργούν ένταση στην Ταϊβάν, ενώ συγχρόνως αποσταθεροποιούν τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων και ενέργειας». Για το τελευταίο, για την ενεργειακή κρίση δηλαδή, είπε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι το Δυτικό πολιτικό προσωπικό διέπραξε μια αλυσίδα από λάθη επί σειρά ετών, εννοώντας προφανώς τη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη.
Κατηγόρησε τη Δύση ότι παίζει ένα «επικίνδυνο παιχνίδι» και είπε: «Η κυριαρχία του κόσμου είναι ακριβώς το ποντάρισμα της Δύσης. Αλλά αυτό το παιχνίδι είναι επικίνδυνο, βρώμικο και αιματηρό. Αμφισβητεί την κυριαρχία των λαών και των εθνών, την ταυτότητα και τη μοναδικότητά τους, και δεν δίνει απολύτως καμία σημασία στα συμφέροντα των άλλων χωρών». Φθάνοντας στο διά ταύτα, ισχυρίστηκε ότι η ανθρωπότητα έχει δύο επιλογές: «Ή θα συνεχίσει να συσσωρεύει όλα τα προβλήματα, που είναι βέβαιο ότι θα συντρίψουν όλους μας, ή τα έθνη θα συνεργαστούν ώστε να βρουν λύσεις».
Η Δυτική πολιτική περί δεκάδων φύλων
Ειδική αναφορά στο πλαίσιο της ομιλίας του έκανε στι ζήτημα των λεγόμενων πολιτικών φύλου που προωθεί η Δύση. «Χάνοντας την υπεροχή, η Δύση γίνεται μειοψηφία στην παγκόσμια σκηνή. Αν οι Δυτικές ελίτ πιστεύουν ότι μπορούν να ξεκινήσουν νέες τάσεις για τους λαούς τους, όπως τα δεκάδες φύλα και οι παρελάσεις ομοφυλοφίλων, έχουν το δικαίωμα να το κάνουν. Αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν από τους άλλους να ακολουθήσουν στην ίδια κατεύθυνση» είπε ο ρώσος πρόεδρος.
Το Ουκρανικό και το μέλλον
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται «βρώμικες βόμβες», όμως η Ουκρανία έχει την τεχνολογία για να τις κατασκευάσει: «Εγώ ζήτησα από τον υπουργό Αμυνας Σοϊγκού να κάνει εκείνα τα τηλεφωνήματα σχετικά με τον κίνδυνο από τις ‘‘βρώμικες βόμβες’’» εξήγησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Στο σημείο αυτό είπε ότι ουδέποτε η Ρωσία μίλησε περί χρήσης πυρηνικών όπλων: «Η Λιζ Τρας μίλησε για αυτό», είπε, «λες και ήταν τρελή». Και επανέλαβε τις κατηγορίες του για τους Δυτικούς: «Η Δύση προσπαθεί να κατηγορήσει τη Ρωσία όταν πρόκειται για πυρηνικά όπλα».
Ως προς το πώς και στο γιατί φθάσαμε στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Πούτιν κατηγόρησε την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη: «Η επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν απαράδεκτη για τη Ρωσία και η Δύση το γνώριζε, αλλά το αγνόησε». Για την προσάρτηση του Ντονμπάς είπε ότι ήταν αναγκαία επειδή «οι άνθρωποι εκεί δεν μπορούσαν να επιβιώσουν μόνοι τους». Το Ντονμπάς, όπως δήλωσε, «ήταν ο μοναδικός στόχος της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία». Στο ίδιο σημείο της ομιλίας του δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «Ρώσοι και Ουκρανοί είναι ένας λαός, και αυτό είναι ιστορικό γεγονός».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι η ανθρωπότητα έχει μπροστά της να δαινύσει την πιο απρόβλεπτη δεκαετία: «Είναι η πιο επικίνδυνη δεκαετία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι «τεράστιες τεκτονικές κινήσεις βρίσκονται εν εξελίξει και αφορούν την παγκόσμια ισορροπία, με ορισμένα κέντρα εξουσίας να χάνουν την κυριαρχία τους και κάποια άλλα να αναδεικνύονται στην Ασία και σε άλλες ηπείρους».
«Ισχυρός ηγέτης ο Ερντογάν»
Τέλος, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «ισχυρό ηγέτη» τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Πούτιν είπε ότι ο Ερντογάν δεν ήταν πάντα ένας «εύκολος εταίρος», ωστόσο η Τουρκία ήταν πάντα «αξιόπιστη» και είχε την επιθυμία να συνάψει συμφωνίες.