Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Διατάσσω την κήρυξη γενικής επιστράτευσης» | Twitter
Επικαιρότητα

Γενική επιστράτευση κήρυξε η Ουκρανία

Το διάταγμα έρχεται σχεδόν μία ημέρα μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων που έχουν προωθηθεί σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων μέσα στο ουκρανικό έδαφος
Protagon Team

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με διάταγμα που υπέγραψε αργά την Πέμπτη αποφάσισε γενική επιστράτευση στη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα του.

Σύμφωνα με το διάταγμα, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, η επιστράτευση έχει ισχύ 90 ημερών.

«Αναφορικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα του κράτους, η διατήρηση της ετοιμότητας μάχης και κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, βάσει της πρότασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας (…) διατάσσω την κήρυξη γενικής επιστράτευσης», αναφέρει το προεδρικό διάταγμα, που έρχεται σχεδόν μία ημέρα μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων που έχουν προωθηθεί σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων μέσα στο ουκρανικό έδαφος.

Μεταξύ άλλων απαγορεύεται η έξοδος ανδρών 18 με 60 ετών από τη χώρα.

Σε μήνυμά του ο ουκρανός πρόεδρος είπε ότι κατά την πρώτη ημέρα έχουν σκοτωθεί 137 Ουκρανοί και τραυματίστηκαν 306 εξαιτίας της εισβολής. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ακόμη ότι καταστράφηκαν 30 ρωσικά άρματα μάχης, 130 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς, πέντε αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, ενώ κάνουν λόγο για πάνω από 300 απώλειες.

Ο Ζελένσκι τόνισε ακόμη προς τους Ουκρανούς ότι στο Κίεβο έχουν μπει ρώσοι σαμποτέρ και κάλεσε τους κατοίκους της πρωτεύουσας να μείνουν στα σπίτια τους και να τηρούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας. «Εγώ και η οικογένειά μου θα μείνουμε στην πόλη», είπε.

Επιβεβαίωσε ακόμη ότι το Νησί των Φιδιών στον Εύξεινο Πόντο καταλήφθηκε από ρωσικές δυνάμεις και ότι οι ουκρανοί υπερασπιστές του σκοτώθηκαν μέχρις ενός.

Εν τω μεταξύ, αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί πέρασαν σε γειτονικές χώρες, κυρίως στη Μολδαβία και στη Ρουμανία, ενώ σχεδόν 100.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που τονίζει ότι ο αριθμός αυτός είναι κατά προσέγγιση.