Σι και Πούτιν τον περασμένο Μάρτιο στη Μόσχα, στην αχανή σάλα του Κρεμλίνου | Contributor/Getty Images
Επικαιρότητα

Γενέθλια και για τον Σι, ευχές από Πούτιν και Κιμ

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο Πεκίνο έστειλε το Κρεμλίνο για τα 70χρονα του κινέζου ηγέτη, ενώ ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας τού απέστειλε επιστολή
Protagon Team

Φαίνεται πως διανύουμε εβδομάδα γενεθλίων μεγάλων ανδρών: έπειτα από τα «πιο χαρούμενα γενέθλια» του Τραμπ στην κουβανέζικη ταβέρνα, τις προάλλες, στις 15 του μηνός και ο Σι Τζινπίνγκ έσβησε κεράκια (που λέει ο λόγος). Ο κινέζος ηγέτης του ΚΚ Κίνας και του κινεζικού κράτους έγινε την περασμένη Πέμπτη 70 χρόνων, αφού γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου του 1953, και για να ξεπεράσει τον πρόεδρο Μάο (σε μακροζωία, φυσικά) χρειάζεται άλλα 13 χρόνια, και αυτά γεμάτα. Ας τα εκατοστίσει.

Ο φίλος του, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν ξέχασε να τον συγχαρεί. Του έστειλε τηλεγράφημα το οποίο αμέσως κοινοποιήθηκε σε όλους από τις υπηρεσίες Τύπου του Κρεμλίνου. «Πολύ θερμούς χαιρετισμούς και ευχές για καλή υγεία, ευτυχία και επιτυχία στον αγαπημένο μου φίλο και ηγέτη μιας τεράστιας χώρας». Αυτά τα ορεκτικά, για αρχή. Κατόπιν, στο κύριο πιάτο σερβιρίστηκαν τα εκλεκτότερα καλοπιάσματα.

«Εκτιμούμε τις προσπάθειες που καταβάλλετε εδώ και πολλά χρόνια με σκοπό να ενισχύσετε την παγκόσμια εταιρική σχέση και τη στρατηγική αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών μας. Η επίσκεψή σας στη Ρωσία, τον περασμένο Μάρτιο, έδωσε ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας σε βασικούς τομείς. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο και την κοινή μας δουλειά».

Ειρωνικά, η Corriere della Sera σημείωσε ότι οι πολιτικοί επιστήμονες παρατηρούν πως εφέτος ο Πούτιν δεν τηλεφώνησε στον Σι και θυμήθηκε ότι το 2019, στο Τατζικιστάν, όπου είχαν βρεθεί οι δυο τους για κάποια συνάντηση κορυφής, ο φιλόφρων Ρώσος εμφανίστηκε με μια μεγάλη τούρτα διακοσμημένη με κρεμώδεις ευχές γραμμένες στα κινεζικά. Τώρα περιόρισε τη θέρμη του στο τηλεγράφημα.

Ο Σι, σχολίασε ξανά το ιταλικό μέσο, προσπαθεί να αναζωογονήσει τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους, γνωρίζοντας ότι εξετέθη με το ταξίδι του στη Μόσχα. Θύμισε ότι αυτοπροτάθηκε για μεσολαβητής στο Ουκρανικό, αν και δεν χρησιμοποιεί τον Δυτικό όρο «εισβολή της Ρωσίας», και ότι αγοράζει ρωσικά καύσιμα σε ποσότητες ρεκόρ και με σκόντο. Επίσης έγραψε ότι θέλει να ανανεώσει τον διάλογο με τις ΗΠΑ.

Κατά την εκτίμηση αμερικανού ειδικού (του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον), ο Σι «βλέπει ότι η σχέση του με τη Ρωσία κοστίζει ακριβά στην Κίνα σε επίπεδο οικονομίας και διεθνούς φήμης». Από πλευράς του, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιόνγκ-ουν απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Σι για τα γενέθλιά του.

«Το Πεκίνο έχει χτίσει πλούσια κοινωνία υπό την ενεργητική σου ηγεσία» του έγραψε, ενώ του ευχήθηκε πολλαπλασιασμό των επιτυχιών. Ανήμερα των γενεθλίων του Σι, ο Κιμ έπαιξε το αγαπημένο παιχνίδι του: προέβη σε εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων που πέταξαν 900 χιλιόμετρα προς την Ανατολική Θάλασσα (έτσι λένε στην Πιονγκγιάνγκ τη Θάλασσα της Ιαπωνίας). Δεν θα του κακοφάνηκαν του Σι αυτά τα πυροτεχνήματα…