Η κατασκευή στο εργαστήριο θα μπορούσε να είναι -μεταφορικώς- μία τούρτα γενεθλίων για τα 100 χρόνια της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ | ece.ntua.gr
Επικαιρότητα

«Γενέθλια» για δύο ελληνικά ΑΕΙ με… κεράκια τις διακρίσεις

Η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ γιόρτασε έναν αιώνα λειτουργίας παρουσιάζοντας το έργο της και πολλά από τα «φωτεινά μυαλά» - αποφοίτους της που διαπρέπουν διεθνώς. Και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τα 180 χρόνια του, διαφήμισε τα εξαιρετικά αποτελέσματα των Σχολών Θετικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας
Μάρνυ Παπαματθαίου

Δύο μεγάλα πανεπιστημιακά Ιδρύματα συμπληρώνουν φέτος τα 180  χρόνια λειτουργίας τους. Σε περίοδο πολιτικά «θολή» για την στήριξη και επέκταση τους από την Πολιτεία, ωστόσο οι επιτυχίες και οι βραβεύσεις τους δεν κρύβονται. Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σχεδόν κάθε μήνα μία Σχολή του οργανώνει μια μεγάλη γιορτή «γενεθλίων». Το Πανεπιστήμιο Αθηνών το ίδιο.

Την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, γιόρτασε τα 100 χρόνια της με την παρουσίαση αριθμών και στοιχείων. Και την παρουσία των «φωτεινών μυαλών» της, διπλωματούχων της Σχολής που διακρίνονται με τη σταδιοδρομία τους διεθνώς: Η Αθηνά Πετροπούλου, επί έξι χρόνια κοσμήτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Rutgers και βραβευμένη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον για την έρευνά της, η Ρεγγίνα Σουφλή, βραβευμένη από τη NASA για τη συνεισφορά της στο ηλιακό τηλεσκόπιο Solar Dynamics Observatory, ο Σπύρος Ράπτης, επικεφαλής έρευνας σε θέματα σύνθεσης φωνής στην εταιρεία INNOETICS, που αποτελεί μέρος της Samsung, ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ιδρυτικό στέλεχος της INTRALOT, ο Αντώνης Μονοκρούσος, γενικός διευθυντής της Oracle Ελλάς, ο Βασίλης Δήμος, συνιδρυτής της ιστοσελίδας Skroutz.gr και η Ζωή Γιαβρή, συνιδρύτρια της Advantis Medical Imaging και βραβευθείσα από το ΜΙΤ Technology Review, ως μία από τους «35 under 35 innovators» (35 πρωτοπόροι κάτω των 35) στην Ευρώπη.

Φωτογραφία του 1915 από εργαστήριο της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών, η οποία το 1917 μετεξελίχθηκε σε «Ανώτατη Σχολή Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων» (ece.ntua.gr)

Η Σχολή ήταν μία από τις πέντε σχολές του ΕΜΠ που δημιουργήθηκαν με το μεταρρυθμιστικό νόμο του 1917, ως «Ανώτατη Σχολή Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων». Το 1975, η ενιαία σχολή διαχωρίστηκε στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών και τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ενώ με την εφαρμογή του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ του 1982, η σχολή μετονομάστηκε σε Τμήμα, ενώ το 1991, μετονομάστηκε σε «Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών», για να ακολουθήσει η αναβάθμισή του σε Σχολή, μαζί με την αναβάθμιση όλων των τμημάτων του ΕΜΠ.

Σήμερα, η Σχολή προσφέρει 215 προπτυχιακά μαθήματα και 100 μεταπτυχιακά μαθήματα, κάτι που αποδεικνύει το εύρος των γνωστικών της πεδίων. Από το 1977, έχουν αποφοιτήσει πάνω από 9.000 άτομα, ενώ από το 1993, πάνω από 1.000 φοιτητές έχουν εκπονήσει τις διδακτορικές τους διατριβές.

Η γιορτή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών από την πλευρά του στα δικά του «180 χρόνια», διαφήμισε την Τρίτη 28 Νοεμβρίου τα αποτελέσματα των Σχολών Θετικών Επιστημών και των Επιστημών Υγείας της.

Για να μην ξεχνάμε και τα «θετικά» των ελληνικών ΑΕΙ λοιπόν, οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος αναφέρουν ότι τα Τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών συμπεριλαμβάνονται στα 2-5% των καλύτερων αντίστοιχων Τμημάτων του κόσμου (θέση 76-100).

Ένα σύντομα ιστορικό της λειτουργίας της Σχολής των Επιστημών Υγείας του μας δείχνει ότι η Φαρμακευτική είναι μία από τις πρώτες επιστήμες που διδάχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μάλιστα, στις 18 Μαϊου 1835 υπεγράφη Βασιλικό Διάταγμα για τη σύσταση στην Αθήνα «θεωρητικού και πρακτικού διδασκαλικού καταστήματος Χειρουργίας, Ιατρικής και Φαρμακοποιίας». Το πρώτο Φαρμακευτικό Σχολείο ιδρύθηκε το 1843. Η Οδοντιατρική σχολή ιδρύθηκε το 1911 ως οδοντιατρικό παράρτημα της Ιατρικής, το 1970 έγινε ανεξάρτητη Σχολή και από το 2011 ανήκει στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Ιδρύματος. Και διαθέτει δυο προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, το ένα εκ των οποίων μάλιστα απαιτεί δίδακτρα. Στη Σχολή εξετάζονται 7.500 ασθενείς ετησίως και διενεργούνται 32.000 οδοντιατρικές πράξεις κάθε χρόνο. Η Ιατρική της Αθήνας πάλι, σήμερα φέρνει ετησίως πολλές σημαντικές επιστημονικές δημοσιεύσεις και λειτουργεί από το 1837. Οι υποδομές της περιλαμβάνουν 59 κλινικές, 28 εργαστήρια και 5 μουσεία. Σήμερα στην Ιατρική Σχολή υπηρετούν 575 μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, κάτι που φανερώνει εύλογα γιατί συνήθως όπως λένε, «οι γιατροί βγάζουν πρύτανη»…