Δύο γείτονες συμβιώνουν αρμονικά, μέχρι την στιγμή που ένα λουλούδι φυτρώνει πάνω στη γραμμή που χωρίζει τα δύο σπίτια. Η διεκδίκησή του από τους δύο άνδρες θα γίνει αιτία να ξεσπάσει ένας ανελέητος πόλεμος, μέχρις εσχάτων. Αυτή είναι η ιστορία μιας –κλασικής, πλέον- ταινίας μικρού μήκους που έχει κερδίσει Oσκαρ.
Οι «Γείτονες», γυρισμένη το 1952 από τον ρηξικέλευθο (και πολυβραβευμένο) Καναδό Νόρμαν Μακ Λάρεν, αποτελεί σουρεαλιστική καταγραφή μιας καταστροφικής διαμάχης. «Αντιπολεμική ταινία» την αποκάλεσε ο σκηνοθέτης, αιτιολογώντας τον χαρακτηρισμό: «Εμπνεύστηκα την ιστορία, όταν άρχισε ο πόλεμος στην Κορέα. Αποφάσισα να κάνω κάτι ενάντια στον παραλογισμό και την ηλιθιότητα που χαρακτηρίζει κάθε είδους σύρραξη μεταξύ λογικών, υποτίθεται, όντων».
Το ηθικό δίδαγμα της ταινίας είναι απλό, αλλά ουσιώδες, παραπέμποντας στο ευαγγελικό «Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σε αυτόν». Για αυτό, άλλωστε, δεν τελειώνει με τον συνηθισμένο τρόπο, τη λέξη «Τέλος», αλλά με την φράση «Αγάπησε τον Γείτονά σου» που επαναλαμβάνεται σε 15 διαφορετικές γλώσσες (κινεζικά, εβραϊκά, ρωσικά, νορβηγικά κ.ά.)
H ταινία διακρίνεται για τους πειραματισμούς που επιχείρησε ο Μακ Λάρεν στην ηχητική μπάντα. Το σάουντρακ προέκυψε (κυριολεκτικά) από τα ξυσίματα που έκανε στην άκρη του φιλμ, εκεί που εγγράφεται ο ήχος
Οι «Γείτονες» (όπως και η «Ιστορία μιας καρέκλας» που παρουσιάσαμε παλαιότερα στο protagon) γυρίστηκε με την τεχνική του pixilation –συνδυασμός λήψεων καρέ-καρέ με ηθοποιούς και αντικείμενα. Πέρα από αυτό, η ταινία διακρίνεται για τους πειραματισμούς που επιχείρησε ο Μακ Λάρεν στην ηχητική μπάντα. Το σάουντρακ προέκυψε (κυριολεκτικά) από τα ξυσίματα που έκανε στην άκρη του φιλμ, εκεί που εγγράφεται ο ήχος: ακανόνιστες γραμμές, κύκλοι και τρίγωνα, τα οποία ο προβολέας διαβάζει ως ήχους.
Πέρα από το Oσκαρ που κέρδισε, η ταινία κατέχει δύο ακόμα σημαντικές διακρίσεις στο «παλμαρέ» της. Σύμφωνα με τον ιστορικό κινηματογράφου Μαρκ Κάζινς, ο Πάμπλο Πικάσο είχε πει ότι είναι η καλύτερη ταινία που έγινε ποτέ. Οσο για την ΟΥΝΕΣΚΟ, το 2009 καταχώρησε τους «Γείτονες» στον κατάλογο με τις πιο σημαντικές συλλογές της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.