Βάζοντας στη θέση του «κοινού εχθρού» τον νεοφιλελευθερισμό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, έτεινε χείρα συνεργασίας στο Ποτάμι με όσα είπε στην ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος, υπό την ιδιότητα του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Σε μια προοδευτική Ελλάδα θα πρέπει να έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που εμπιστεύονται οι πολίτες και άρα πρέπει να είναι ανοιχτό στην ανανέωση, πλουραλιστικό στη σύνθεσή του και που θα επιτρέπει κινήσεις όπως η δική σας, να διεκδικεί την ψήφο του λαού και να μπορούν να μπαίνουν στο κοινοβούλιο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Δραγασάκης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υπερψήφιση συγκεκριμένων νομοσχεδίων από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, παρά τις διαφορές που όπως είπε, τους χωρίζουν.
Ενδεικτικά σημείωσε ότι τα δύο κόμματα ψήφισαν από κοινού νομοσχέδια που αφορούσαν τα δικαιώματα, ενώ συμπίπτουν σε κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και του ευρύτερου διεθνούς ρόλου της χώρας μας (συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών).
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε το Ποτάμι να διαμορφώσουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ έναν χώρο διαλόγου που θα διεκδικεί συνθέσεις και συναινέσεις σε ορισμένα κεντρικά ζητήματα.
«Άλλωστε», είπε, «αν έχει μείνει κάτι ελκυστικό και γοητευτικό στην πολιτική αυτό είναι το απροσδόκητο, το αλλιώς που λέει και το σύνθημά σας».
«Προοδευτική Ελλάδα είναι μια Ελλάδα που σέβεται τα δικαιώματα όλων. Είναι ακριβώς εκείνο το καθήκον, εκείνος ο ρόλος που έπαιζε στο παρελθόν και παίζει σήμερα ο πολιτικός φιλελευθερισμός», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Δραγασάκης, όμως όπως υπογράμμισε, «για να παίξει ο φιλελευθερισμός τον προοδευτικό του ρόλο, θα πρέπει όχι απλώς να διαχωριστεί αλλά και να αντιπαρατεθεί στον νεοφιλελευθερισμό, στον νεοφιλελεύθερο οικονομισμό, ο οποίος ανάγει τα πάντα στην παντοδυναμία των αγορών».
Χατζηδάκης: Θέμα αξιακό η ήττα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Στη δική του παρέμβαση στο συνέδριο του Ποταμιού, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι το κόμμα του πιστεύει στην ανάγκη μιας ευρείας μεταρρυθμιστικής συμμαχίας, τόσο πριν, όσο και μετά τις εκλογές.
«Εχουμε μία κυβέρνηση η οποία -όσο και αν έχει απομακρυνθεί κάπως από τις παλιές τις δοξασίες για την ακύρωση του μνημονίου με έναν νόμο και ένα άρθρο- είναι μια κυβέρνηση που δεν θυμίζει σε τίποτα μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση, σκοτώνει την πραγματική οικονομία, δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να έρθουν νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες δουλειές στην Ελλάδα. Και, κυρίως, μια κυβέρνηση η οποία έχει ταυτιστεί με το ψέμα, τη δημαγωγία, και πάνω από όλα τον κυνισμό», παρατήρησε χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει πως «η ήττα αυτής της κυβέρνησης δεν είναι μόνο θέμα ιδεολογικό και πολιτικό, αλλά και θέμα αξιακό».
Ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε στο Ποτάμι ότι στάθηκε ενάντια στον λαϊκισμό, έμεινε μακριά από τα τετριμμένα και τις εύκολες αοριστολογίες και τοποθετήθηκε με θάρρος απέναντι σε όλα τα μείζονα θέματα και όλα αυτά, συμπλήρωσε, «πρέπει να τα αναγνωρίσει κάθε Έλληνας στο Ποτάμι και προσωπικά στον επικεφαλής σας, τον Σταύρο Θεοδωράκη».
Χαρακτηρίζοντας παράλληλες τις πορείες ΝΔ και Ποταμιού, ο Κωστής Χατζηδάκης παραδέχθηκε πως υπάρχουν διαφωνίες, «αλλά θεωρώ ότι ο δικός μας χώρος γειτνιάζει με τον δικό σας».
«Σε κάθε περίπτωση», κατέληξε στην ομιλία του, «εμείς θεωρούμε ότι ο δικός σας χώρος, και εσείς ως άνθρωποι, έχετε να προσφέρετε στην πατρίδα μας. Τόσα άξια στελέχη που έχουν ασχοληθεί με το Ποτάμι αποτελούν, αναμφισβήτητα, μια πολύτιμη πηγή ανθρωπίνου δυναμικού που θα στηρίξει την Ελλάδα στο μέλλον.
Η πατρίδα μας έχει χάσει, δυστυχώς, μια δεκαετία εξαιτίας του λαϊκισμού, του κρατισμού και των ακροτήτων. Όλοι όσοι το βλέπουμε, και κυρίως όλοι όσοι πιστεύουμε πως αξίζουμε μια καλύτερη Ελλάδα, μια Ελλάδα σύγχρονη και ευρωπαϊκή, έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ένα μέτωπο ευθύνης και κοινής λογικής. Για να βγούμε από το τέλμα της κρίσης και να φυσήξει ένας άνεμος αισιοδοξίας, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά».
Και το Ποτάμι, αναγνώρισε, «έχει ξεχωριστή θέση σε αυτή την προσπάθεια».
Αναφερόμενος στα σενάρια συνεργασίας βουλευτών του Ποταμιού με τη Νέα Δημοκρατία ή και μετεκλογικής συνεργασίας του κόμματος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γιάννης Δραγασάκης θέλησε να προειδοποιήσει -χωρίς πάντως να κατονομάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- πως «η συμμαχία με τον νεοφιλελευθερισμό και κόμματα που εμπνέονται από αυτόν, σημαίνει ακύρωση του προοδευτικού ρόλου και τούτο γιατί οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές διευρύνουν τις ανισότητες και έτσι ανοίγουν το δρόμο για την άνοδο της ακροδεξιάς».
«Χωρίς να αρνούμαστε την ταυτότητά μας ως ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο ακριβώς για να υπάρξουν αναχώματα στις ακροδεξιές δυνάμεις και σε κάθε δύναμη που θέλει να γυρίσει την Ευρώπη στις μαύρες εποχές του μεσοπολέμου, αλλά και για να συγκεντρωθούν οι αναγκαίες δυνάμεις ώστε να προχωρήσουν οι θετικές αλλαγές που απαιτούνται», πρόσθεσε στη συγκεκριμένη αναφορά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.