Φωτογραφία Αρχείου | REUTERS / Hannibal Hanschke
Επικαιρότητα

Gazprom: Νέα μείωση της ροής φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1

Η κρατική ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μειώσει την παροχή στα 33 εκατ. κυβικά μέτρα, από τις 27 Ιουλίου, για λόγους συντήρησης μιας τουρμπίνας. Η γερμανική Siemens Energy έσπευσε να την κατηγορήσει για γραφειοκρατική ολιγωρία
Protagon Team

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σταματά μια επιπλέον τουρμπίνα στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 για εργασίες συντήρησης, κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ροής φυσικού αερίου.

Λόγω της διακοπής λειτουργίας της τουρμπίνας, η ημερήσια παραγωγική ικανότητα στο ρωσικό σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια θα μειωθεί στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου ημερησίως από τις 04.00 ώρα Γκρίνουιτς (07.00 ώρα Ελλάδας) της 27ης Ιουλίου, από την πλήρη δυναμικότητά του άνω των 160 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως.

Προβλήματα στο σταθμό της στην Πορτοβάγια, που τροφοδοτεί τον αγωγό Nord Stream είχαν αναφερθεί ξανά στο πρόσφατο παρελθόν, κάνοντας μάλιστα τις Βρυξέλλες να εκτιμούν ότι ο αγωγός Nord Stream 1 δεν επρόκειτο να επαναλειτουργήσει.

Μέσω συνέντευξής της στο γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να προετοιμαστούν για τα χειρότερα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός ενόψει ενός σεναρίου ακόμη και πλήρους διακοπής των ροών από τη Ρωσία.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι αν επηρεαστεί η Γερμανία, θα λειτουργήσει ως ντόμινο και για τις άλλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μειώσουν όλα τα κράτη-μέλη τη ζήτηση, να αποθηκεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και να τις μοιραστούν με εκείνα που πλήττονται περισσότερο».

«Είμαι βέβαιη, ότι οι υπουργοί Ενέργειας έχουν επίγνωση των ευθυνών τους. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός συστήματος ασφαλείας για όλους, ώστε όλα τα κράτη μέλη να μπορέσουν να επιβιώσουν ασφαλώς τους δύο επόμενους χειμώνες», τόνισε για την αυριανή σύσκεψη των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η μείωση κατά 15% από το τέλος Σεπτεμβρίου έως τον Μάρτιο του 2023 της κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Πολλές χώρες της EE, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους.

Η αντίδραση της Γερμανίας

Εν τω μεταξύ, η Siemens Energy ανέφερε ότι η τουρμπίνα που επικαλείται η Μόσχα για να δικαιολογήσει τη μείωση της ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 ήταν έτοιμη να παραδοθεί, αλλά ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έπρεπε να παράσχει τελωνειακά έγγραφα για να προχωρήσει η μεταφορά.

«Η μεταφορά της τουρμπίνας θα μπορούσε να ξεκινήσει αμέσως. Οι γερμανικές Αρχές παρείχαν στη Siemens Energy όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την εξαγωγή της τουρμπίνας στη Ρωσία στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας», ανέφερε η εταιρεία. «H Gazprom το γνωρίζει αυτό. Αυτό που λείπει, ωστόσο, είναι τα τελωνειακά έγγραφα για την εισαγωγή στη Ρωσία. Η Gazprom, ως πελάτης, υποχρεούται να τα παράσχει», συμπλήρωσε.

Το πρακτορείο Reuters σημείωσε ότι η Gazprom δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

H Siemens Energy ολοκλήρωσε τις εργασίες συντήρησης της τουρμπίνας στον Καναδά και ακολούθως προχώρησε στη διαδικασία της μεταφοράς της στη Ρωσία. Αυτή όμως αποδείχθηκε περίπλοκη, αφού η Μόσχα απαιτεί συγκεκριμένα έγγραφα που να πιστοποιούν ότι η μεταφορά δεν παραβιάζει κυρώσεις.

«Η συντήρηση των τουρμπίνων μας είναι και παραμένει μια διαδικασία ρουτίνας. Τα τελευταία 10 χρόνια δεν υπήρξαν σημαντικές επιπλοκές», επεσήμανε η Siemens Energy και συμπλήρωσε: «Οποιαδήποτε μελλοντική εργασία συντήρησης μπορεί να διευκολυνθεί. Η καναδική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει ότι οι τουρμπίνες, οι οποίες συντηρούνται από την Siemens Energy στο Μόντρεαλ, μπορούν να μεταφερθούν από τον Καναδά στη Γερμανία. Επομένως, στην παρούσα φάση, δεν βλέπουμε κανένα συσχετισμό μεταξύ της τουρμπίνας και των περικοπών στη ροή φυσικού αερίου που έχουν ήδη γίνει ή εξαγγελθεί».

Ολα αυτά συμβαίνουν λίγες ώρες πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την Τρίτη, στην οποία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να καταθέσει πρόταση, της οποίας κεντρική ιδέα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης, με στόχο να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.