Φορτηγό της UNRWA με προμήθειες για τους Παλαιστίνιους εισέρχεται στη Γάζα από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα | REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
Επικαιρότητα

Γάζα: Τέλος στη χρηματοδότηση της UNRWA από 13 χώρες

Η μία μετά την άλλη, οι χώρες που στηρίζουν την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα, διακόπτουν την παροχή βοήθειας, μετά τις καταγγελίες ότι τουλάχιστον 12 εργαζόμενοι σε αυτήν -οι επτά μάλιστα δάσκαλοι σε σχολεία του οργανισμού στον παλαιστινιακό θύλακα- πήραν μέρος στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ
Protagon Team

Δεκατρείς χώρες έχουν μέχρι στιγμής αναστείλει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) μετά τις κατηγορίες ότι εργαζόμενοί της εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ελπίζει να «τερματιστούν» όλες οι δραστηριότητες της UNRWA, ενώ πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί η υπηρεσία να διαδραματίζει κανέναν ρόλο στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου.

Αντίθετα, για την Παλαιστινιακή Αρχή, η UNRWA έχει ανάγκη «τη μέγιστη στήριξη».

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας είπε, την Δευτέρα, ότι δεν θα μπορεί να συνεχίσει τις υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις της στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, μετά το τέλος Φεβρουαρίου, αν δεν επαναληφθεί η χρηματοδότησή της.

Το Ισραήλ είχε δηλώσει από τις πρώτες ακόμα ημέρες μετά τις σφαγές των τρομοκρατών στο έδαφός του, ότι εργαζόμενοι του ΟΗΕ στη Γάζα πανηγύριζαν για τις επιθέσεις της Χαμάς σε chatroom ανταλλαγής μηνυμάτων, παρέχοντας στοιχεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, από τους 12 κατηγορούμενους, οι επτά είναι δάσκαλοι σε σχολεία του ΟΗΕ στη Γάζα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εφημερίδα, ένας από τους 12 κατηγορείται ότι απήγαγε μία γυναίκα, ένας άλλος ότι μετέφερε πυρομαχικά στους τρομοκράτες, στη διάρκεια της επίθεσης και άλλοι ότι συμμετείχαν στην επίθεση στο κιμπούτς Μπεέρι, όπου οι τρομοκράτες σκότωσαν 97 άτομα και απήγαγαν άλλα, στις 7 Οκτωβρίου.

Τα αποδεικτικά στοιχεία για τη δράση των εργαζομένων του ΟΗΕ, περιέχονται σε φάκελο που έχει στην κατοχή της η αμερικανική κυβέρνηση, τα οποία έλαβε από το Ισραήλ και έθεσε υπόψιν του Αντόνιο Γκουτέρες. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι μετά τις κατηγορίες απέλυσε τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, από τους 12 κατηγορούμενους, οι περισσότεροι είναι μέλη της Χαμάς και ένας του Ισλαμικού Τζιχάντ. Το Ισραήλ εκτιμά ότι το 10% των εργαζομένων της UNRWA που κατάγονται από τη Γάζα, σε σύνολο περίπου 12.000, είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αμέσως την Παρασκευή την αναστολή κάθε χρηματοδότησης της UNRWA και ακολούθησαν ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Αυστρία.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα επαναξιολογήσει το θέμα της χρηματοδότησης της υπηρεσίας.

Η Ελβετία αναμένει περισσότερες πληροφορίες προτού λάβει απόφαση για τη βοήθεια που παρέχει στην υπηρεσία, όπως και η Γαλλία, η οποία όμως ανακοίνωσε χθες ότι δεν προβλέπει την καταβολή «νέας δόσης» χρημάτων στην υπηρεσία το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η Νορβηγία αντιθέτως επεσήμανε ότι διατηρεί τη χρηματοδότησή της.

Ηδη η UNRWA απομάκρυνε 12 εργαζόμενούς της και υποσχέθηκε ότι θα διενεργηθεί έρευνα σε βάθος για τις κατηγορίες.

Το 2022, οι πόροι της που προέρχονταν από τον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών και από τις συμβολές άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ, ανέρχονταν σε 44,6 εκατομμύρια δολάρια.

Οι πέντε βασικοί χορηγοί της UNRWA είναι κατά σειρά οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Σουηδία και η Νορβηγία. Ακολουθούν η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Ιαπωνία και η Ελβετία.

Τι δήλωσαν οι 13 χώρες

Η Ιαπωνία «εξαιρετικά ανήσυχη» αποφάσισε να «αναστείλει κάθε επιπλέον χρηματοδότηση της UNRWA προς το παρόν», το διάστημα που η υπηρεσία «διενεργεί έρευνα» και «εξετάζει μέτρα για να απαντήσει στις κατηγορίες», επεσήμανε την Κυριακή, το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Τόκιο διευκρίνισε ότι «θα συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης παρέχοντας στήριξη σε άλλες διεθνείς οργανώσεις».

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν εξαιρετικά για τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες 12 εργαζόμενοι στην UNRWA ενδέχεται να εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», επεσήμανε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζοντας «τον ζωτικής σημασίας ρόλο» της UNRWA στην παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέμεινε ότι είναι σημαντικό η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ «να απαντήσει στις κατηγορίες αυτές και να λάβει όλα τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα».

Ο καναδός υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Άχμεντ Χούσεν, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του «αναστέλλει προσωρινά κάθε επιπλέον χρηματοδότηση της UNRWA για όσο διάστημα εκείνη διεξάγει έρευνα σε βάθος για τις κατηγορίες αυτές».

«Ο Καναδάς λαμβάνει εξαιρετικά σοβαρά υπόψη του τις κατηγορίες αυτές και συνεργάζεται στενά με την UNRWA και άλλους δωρητές για το θέμα αυτό», πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι η Οτάβα «ανησυχεί βαθιά για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα».

Η αυστραλή υπουργός Εξωτερικών, Πένι Γουόνγκ, δήλωσε το Σάββατο «βαθιά ανήσυχη» για τις κατηγορίες.

«Χαιρετίζουμε την άμεση αντίδραση της UNRWA, καθώς και την ανακοίνωση έρευνας για τις κατηγορίες εις βάρος της οργάνωσης», επεσήμανε, τονίζοντας τον αντίκτυπο του «ζωτικής σημασίας έργου» της υπηρεσίας στους κατοίκους της Γάζας και «τους περισσότερους από 1,4 εκατ. Παλαιστίνιους που διαμένουν αυτή τη στιγμή στις εγκαταστάσεις της».

«Η ιταλική κυβέρνηση ανέστειλε τη χρηματοδότηση της UNRWA μετά τη φρικτή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», ανακοίνωσε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.

«Ο αντισημιτισμός και η Χαμάς είναι τα νέα SS, η νέα Γκεστάπο, διότι η δίωξη των Εβραίων πραγματοποιήθηκε με επιστημονικό τρόπο», σχολίασε ο Ταγιάνι το Σάββατο, διεθνής ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι συγκλονισμένο από τους ισχυρισμούς ότι μέλη του προσωπικού της UNRWA συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ, μία αποτρόπαιη τρομοκρατική ενέργεια την οποία η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει καταδικάσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «αναστέλλει προσωρινά κάθε μελλοντική χρηματοδότηση της UNRWA μέχρι να εξετάσουμε αυτές τις ανησυχητικές κατηγορίες».

Κρίνοντας «σοβαρές» τις καταγγελίες εναντίον εργαζομένων της UNRWA, το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε το Σάββατο «ανεξάρτητη και σε βάθος έρευνα».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ούτε ένα ευρώ φινλανδικών χρημάτων δεν θα φτάσει στη Χαμάς ή σε άλλους τρομοκράτες. Η υποψία ότι εργαζόμενοι μιας οργάνωσης που λαμβάνει ανθρωπιστική βοήθεια εμπλέκονται σε τρομοκρατική επίθεση είναι ο λόγος της αναστολής της χρηματοδότησης», σχολίασε ο Βίλε Τάβιο, υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Ανάπτυξης.

«Είμαστε εξαιρετικά σοκαρισμένοι», δήλωσε το Σάββατο ο ολλανδός υπουργός Εμπορίου και Ανάπτυξης, Τζέφρι βαν Λέουβεν, ανακοινώνοντας το πάγωμα της χρηματοδότησης της UNRWA.

«Μέχρι να ξεκαθαρίσει αυτό, η Γερμανία σε συμφωνία με άλλες χώρες δωρήτριες δεν θα δώσει προσωρινά την έγκρισή της για νέους πόρους προς την UNRWA στη Γάζα», επεσήμαναν το Σάββατο το βράδυ τα γερμανικά υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης.

Εν αναμονή «διευκρινίσεων», η Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα ότι «αναστέλλει προσωρινά κάθε νέα χρηματοδότηση της UNRWA», συνεχίζοντας να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Γάζα και την περιοχή.

Εξάλλου, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί «συνολική, γρήγορη και πλήρης έρευνα» για τις καταγγελίες.

«Εκφράζουμε την πλήρη εμπιστοσύνη μας ότι η έρευνα των Ηνωμένων Εθνών θα αποσαφηνίσει την κατάσταση το συντομότερο δυνατό. Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, το υπουργείο…δεν θα προβεί σε εθελοντικές συνεισφορές προς την UNRWA», ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ της Ρουμανίας.

Την Τρίτη, και η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε την παύση της χρηματοδότησης της υπηρεσίας, ενώ ο πρωθυπουργός Κρίστοφερ Λάξον διευκρίνισε πως θα διαρκέσει όσο ερευνώνται οι κατηγορίες, τις οποίες χαρακτήρισε «εξαιρετικά σοβαρές».

Εξάλλου, την Τρίτη, η Σουηδία ανακοίνωσε και αυτή ότι αποσύρει τη χρηματοδότησή της. «Τα χρήματα … αντ΄αυτού θα πάνε σε άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις», δήλωσε ο Γιόχαν Φόρσελ, υπουργός Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Εξωτερικού Εμπορίου.

Και η Κομισιόν

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα επαναξιολογήσει το ζήτημα των χρηματοδοτήσεων της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) μετά τις καταγγελίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθορίσει τις επικείμενες αποφάσεις χρηματοδότησης της υπηρεσίας μετά τις καταγγελίες που έγιναν στις 24 Ιανουαρίου σχετικά με τη συμμετοχή του προσωπικού της UNRWA στις αποτρόπαιες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ανέφερε ανακοίνωση της Κομισιόν.

Όπως επισημαίνει, επί του παρόντος, δεν προβλεπόταν πρόσθετη χρηματοδότηση προς την UNRWA μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα υπό το φως του αποτελέσματος της έρευνας που ανακοινώθηκε από τον ΟΗΕ και των ενεργειών στις οποίες θα προχωρήσει, ενώ χαιρετίζει τις πληροφορίες που παρείχε η UNRWA καθώς και την έναρξη της έρευνας.

Αναμένει παράλληλα, ότι η UNRWA θα συμφωνήσει με τη διενέργεια ελέγχου του Οργανισμού από ανεξάρτητους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες διορισμένους από την ΕΕ, εστιάζοντας ειδικά στα συστήματα ελέγχου που απαιτούνται για την αποτροπή πιθανής εμπλοκής του προσωπικού της σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Αναμένει επίσης ενίσχυση του τμήματος Εσωτερικών Ερευνών (DIOS) της UNRWA.

Τέλος, η Κομισιόν τονίζει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει επανεξέταση όλου του προσωπικού της UNRWA το συντομότερο για να επιβεβαιωθεί ότι δεν συμμετείχαν στις επιθέσεις.

Μπλίνκεν: Επιτακτική ανάγκη να διερευνήσει τις κατηγορίες η UNRWA

Ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες να διερευνήσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η UNRWA να διερευνήσει αμέσως, όπως είπε ότι θα κάνει, να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι όπως πρέπει, και να επανεξετάσει τις διαδικασίες της”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Η UNRWA έπαιξε και συνεχίζει να παίζει έναν απολύτως απαραίτητο ρόλο για να διασφαλίζεται ότι οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια στη Γάζα επωφελούνται πραγματικά από αυτή», δήλωσε ο Μπλίνκεν προσθέτοντας ότι «αυτό και μόνο υπογραμμίζει τη σημασία για την UNRWAνα αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αποτελεσματικά και διεξοδικά».

«Σοκαρισμένος» ο Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα συναντηθεί την Τρίτη στη Νέα Υόρκη με τους «βασικούς δωρητές» της UNRWA.

«Σε προσωπικό επίπεδο ο γενικός γραμματέας είναι σοκαρισμένος από τις κατηγορίες εναντίον εργαζομένων στην UNRWA», δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντιζαρίκ.

Όμως, πρόσθεσε ο ίδιος, «το μήνυμά του στους δωρητές, κυρίως προς αυτούς που ανέστειλαν τις συνεισφορές τους, είναι να διασφαλιστεί τουλάχιστον η συνέχιση των δραστηριοτήτων της υπηρεσίας, την ώρα που έχουμε δεκάδες χιλιάδες αφοσιωμένα μέλη προσωπικού τα οποία εργάζονται στην περιοχή».

Ο Γκουτέρες συναντήθηκε τη Δευτέρα «με τη μόνιμη εκπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ», Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ, και θα έχει σήμερα το απόγευμα «εδώ, στη Νέα Υόρκη, συνάντηση με τους βασικούς δωρητές της UNRWA», σημείωσε ο Ντιζαρίκ.

Ο γενικός γραμματέας «είχε ήδη επαφές με τη διοίκηση και δωρητές της UNRWAκαθώς και με ηγέτες της περιοχής, όπως ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας και ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι», με τον οποίο συνομίλησε τη Δευτέρα.

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραελ Κατς, ακύρωσε προγραμματισμένη για την Τετάρτη, συνάντησή του με τον επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, και ζήτησε την παραίτησή του.

«Οποιοσδήποτε εργαζόμενος εμπλέκεται σε αυτή την τρομοκρατική ενέργεια θα λογοδοτήσει», τόνισε ο Ντιζαρίκ, αλλά «σε αυτό το στάδιο οι προοπτικές για την UNRWA και τους εκατομμύρια ανθρώπους που βοηθά –όχι μόνο στη Γάζα αλλά και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Συρία— είναι πολύ ζοφερές».