Ισραηλινά τανκς παίρνουν θέση κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, την Παρασκευή | REUTERS/Violeta Santos Moura
Επικαιρότητα

Πώς θα εισβάλουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα

Μισό εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες του ισραηλινού στρατού ετοιμάζονται να μπουν στον παλαιστινιακό θύλακα για να διαλύσουν τη Χαμάς. Αναλυτές προβλέπουν την τακτική που θα ακολουθήσουν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και συμφωνούν ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς θα αντιμετωπίσουν μία κόλαση φωτιάς και πυρός μέσα και έξω από το εκτεταμένο δίκτυο των υπόγειων τούνελ
Protagon Team

Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τον βομβαρδισμό της Γάζας και όπως φαίνεται, πλησιάζει η ώρα της χερσαίας εισβολής, ο στόχος της ισραηλινής εκστρατείας έχει καταστεί σαφής: να καταστρέψει τη Χαμάς.

Ο τρόπος με τον οποίο ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει να το κάνει αυτό είναι ακόμα ασαφής. Διατάσσοντας σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να φύγουν προς τα νότια ή να διακινδυνεύσουν να πεθάνουν, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι Ισραηλινοί θα μπουν πρώτα στο βόρειο κομμάτι του παλαιστινιακού θύλακα.

Ομως, η εντολή αυτή θα μπορούσε να έχει δοθεί για να παραπλανήσουν τη Χαμάς, σημειώνουν οι Financial Times.

Οι 1.300 νεκροί του περασμένου Σαββάτου στην ισραηλινή πλευρά και οι φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τους εισβολείς τρομοκράτες της Χαμάς, έχουν συγκλονίσει τη χώρα, με ισραηλινούς αξιωματούχους και πολίτες να κάνουν συγκρίσεις με τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.

Τα αντίποινα των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων που έχουν σκοτώσει (μέχρι το πρωί του Σαββάτου) τουλάχιστον 2.200 Παλαιστίνιους -οι μισοί από αυτούς γυναίκες ή κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές- είναι μόνο η αρχή μιας μακράς εκστρατείας.

«Αυτή τη στιγμή βομβαρδίζουν με αεροπλάνα και πυροβολικό», εξηγεί στους FT ο Εϊτάν Σαμίρ, ο οποίος βοήθησε στη διαμόρφωση του δόγματος εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ στο υπουργείο Στρατηγικών Υποθέσεων.

Αργά την Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε μικρής κλίμακας επιδρομές πεζικού στη λωρίδα για να αναζητήσει ομήρους και να συλλέξει στοιχεία.

Αν ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιήσει μια πλήρη χερσαία εισβολή, η οποία φαίνεται όλο και πιο πιθανή, ο Σαμίρ είπε ότι τις πρώτες 24 ώρες όλα θα γίνουν «πολύ γρήγορα και με μεγάλη ισχύ, με δυνάμεις που εισέρχονται από πολλές κατευθύνσεις. Οι επιλογές εδώ είναι περιορισμένες, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να το κάνουν με έναν απροσδόκητο τρόπο με μια πολύ γρήγορη, συντριπτική δύναμη».

Προς το παρόν, αναμένεται ότι η εισβολή θα γίνει στον βορρά, με πιθανό στόχο να καταλάβει την πόλη της Γάζας, το μεγαλύτερο πληθυσμιακό κέντρο του θύλακα, μήκους 40 χιλιομέτρων, και την καρδιά της πολιτικής και στρατιωτικής υποδομής της Χαμάς.

«Φαίνεται ότι το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε: μια βόρεια εισβολή, με πλήρη ισχύ και με κυλιόμενη δύναμη πυρός, πιθανώς τέσσερις μεραρχίες μαζί με ναυτική δύναμη και ειδικές δυνάμεις, να μπει γρήγορα στη Γάζα και να κατακτήσει την πόλη της Γάζας», εκτιμά ο Εχούντ Γιαάρι, βετεράνος ισραηλινός αναλυτής και συνεργάτης στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για την πολιτική της Μέσης Ανατολής.

Μαζί με τον αριθμό ρεκόρ των 360.000 εφέδρων, αυτή τη στιγμή, ο στρατός του Ισραήλ αριθμεί μισό εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες.

Αερομεταφορές αμερικανικών όπλων φτάνουν καθημερινά, αναπληρώνοντας το σύστημα αεράμυνας Iron Dome και προσθέτοντας αποθέματα πυρομαχικών. Οι έφεδροι εκπαιδεύονται και τους παρέχονται όπλα.

«Την Παρασκευή, ήταν υπάλληλοι τραπεζών, μηχανικοί κλπ, όχι επαγγελματίες στρατιώτες, οπότε χρειάζεται λίγος χρόνος για να τους ετοιμάσουμε ταυτόχρονα», δήλωσε ο Σαμίρ, ο οποίος απασχολείται στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan.

Αυτός είναι ένας τόσο «φιλόδοξος» στόχος που έχει σταματήσει τις προηγούμενες ισραηλινές κυβερνήσεις, ακριβώς λόγω του πιθανού υψηλού αιρθμού ισραηλινών θυμάτων, δήλωσε ο Αμος Γιαντλίν, στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην επικεφαλής των ισραηλινών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Ο στόχος αυτής της επιχείρησης είναι να καταστρέψει τη Χαμάς, να διαλύσει όλες τις στρατιωτικές της δυνατότητες και τις δυνατότητες διακυβέρνησης και να την αντικαταστήσει με κάτι άλλο», τόνισε.

Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσουν οι τρομοκράτες της Χαμάς, θα διαμορφώσει τη στρατιωτική στρατηγική του Ισραήλ. Πολλοί θα μπορούσαν να ξεφύγουν μαζί με τους αμάχους προς τα νότια, ιδίως αν ανοίξει το σύνορο με την Αίγυπτο.

Σε αυτή την περίπτωση, ο ισραηλινός στρατός θα επωφεληθεί της φυγής τους, θα στήσει βάσεις και θα μετακινήσει εξοπλισμό πιο κοντά στην πρώτη γραμμή και θα καταστρέψει την υπόγεια υποδομή της Χαμάς.

«Στην πρώτη φάση, ο στρατός θα καθαρίσει τα υπόγεια τούνελ, τα πάντα, δεν θα αφήσει τίποτα που να μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τρομοκράτες. Στη συνέχεια, θα κινηθεί προς τον νότο και θα τους διαλύσει», είπε ο Σαμίρ.

Το εκτεταμένο σύστημα τούνελ της Χαμάς -που κατασκευάστηκε για να στεγάσει και να προστατεύσει τους τρομοκράτες και τους διοικητές της Χαμάς- αποτελεί μια μεγάλη και δύσκολη πρόκληση, αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις θα μπορούσαν να το καταστρέψουν χωρίς απαραίτητα να εισέλθουν σε αυτό.

«Το υπόγειο δίκτυο θα μπορούσε επίσης να είναι μια παγίδα θανάτου για τους τρομοκράτες, με τους Ισραηλινούς να τους καίνε και να τους σκοτώνουν εκεί μέσα», πρόσθεσε ο Γιαάρι.

Το σίγουρο πάντως, είναι ότι η εισβολή θα ξεκινήσει άμεσα, μέσα στις επόμενες ημέρες, εκτιμούν οι αναλυτές και όταν ολοκληρωθεί, η Λωρίδα της Γάζας θα έχει πολύ διαφορετική όψη από ό,τι μέχρι σήμερα, σημειώνουν οι Financial Times.