Τελετή στη μνήμη της Γκίλι Αντάρ, ενός από τα θύματα της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ, κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ | REUTERS/Susana Vera
Επικαιρότητα

Γάζα: Προς συμφωνία για εκεχειρία οδεύουν ΗΠΑ, Αίγυπτος, Κατάρ και Ισραήλ

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, οι τέσσερις χώρες βρήκαν «κοινό έδαφος» στο Παρίσι, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί
Protagon Team

«Κοινό έδαφος» βρήκαν ΗΠΑ, Αίγυπτος, Κατάρ και Ισραήλ κατά τις πρόσφατες συνομιλίες τους στο Παρίσι. Οι τέσσερις συνομιλητές έχουν καταλήξει σε ένα «βασικό περίγραμμα» μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς και για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, δήλωσε την Κυριακή ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, μιλώντας στο CNN.

Η συμφωνία βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν έμμεσες συνομιλίες από το Κατάρ και την Αίγυπτο με την Χαμάς.

Μιλώντας στο δίκτυο NBC και στην εκπομπή «Meet the Press», ο Σάλιβαν είπε ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει ενημερωθεί για το σχέδιο του Ισραήλ σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, αλλά πιστεύει ότι η ζωή των αμάχων πρέπει να προστατεύεται.

«Δεν πιστεύουμε ότι μια επιχείρηση, μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση, θα πρέπει να γίνει στη Ράφα, εκτός αν υπάρχει ένα σαφές και εφαρμόσιμο σχέδιο για την προστασία εκείνων των αμάχων, για τη μεταφορά τους σε ασφαλές μέρος, τη σίτισή τους, τη στέγασή τους, την ένδυσή τους» κατέληξε.