Ενοπλοι της Χαμάς συνοδεύουν παιδιά ομήρους το βράδυ της Δευτέρας, για να παραδώσουν στον Ερυθρό Σταυρό | Hamas Military Wing/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Γάζα: Παράταση της εκεχειρίας – περίπου 160 άνθρωποι παραμένουν όμηροι

Αλλοι 20 απαχθέντες αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι την Τρίτη και την Τετάρτη από τους τρομοκράτες, καθώς και 60 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι. Οι 11 όμηροι που απελευθερώθηκαν την Δευτέρα είχαν διπλή υπηκοότητα, ανάμεσά τους γαλλική και γερμανική
Protagon Team

Το βράδυ της Τετάρτης λήγει η διήμερη παράταση της εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς.

Τις δύο αυτές ημέρες αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι 20 ισραηλινοί όμηροι και 60 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, καθώς και να φθάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Η συμφωνία που κλείστηκε με βασικό μεσολαβητή το Κατάρ, με υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, και τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, έχει επιτρέψει μέχρι τώρα την απελευθέρωση 50 ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Γάζα και 150 Παλαιστινίων που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Αλλοι 19 όμηροι, στην πλειονότητά τους ταϊλανδοί εργάτες γης, αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς, εκτός του πλαισίου της συμφωνίας.

Εκτιμάται ότι παραμένουν όμηροι στη Γάζα περίπου 160 ακόμα άνθρωποι.

Το βράδυ της Δευτέρας, 11 όμηροι που είχαν απελευθερωθεί νωρίτερα από την Χαμάς, μετά από πολύωρη καθυστέρηση, έφτασαν στο Ισραήλ.

Πρόκειται για εννέα παιδιά (μεταξύ των οποίων δίδυμα κορίτσια ηλικίας τριών ετών) και δύο μητέρες που είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Οι πατέρες των παιδιών εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο κιμπούτς Νιρ Οζ δολοφονήθηκαν περίπου 30 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 70 απήχθησαν από ενόπλους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ διευκρίνισε ότι οι 11 ισραηλινοί όμηροι έχουν διπλή υπηκοότητα: τρεις με γαλλική, δύο με γερμανική και έξι με αργεντίνικη.

Παράλληλα, απελευθερώθηκαν 33 Παλαιστίνιοι –30 ανήλικοι και τρεις γυναίκες– που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές, συμπλήρωσε.

Μάχη για την ζωή της δίνει η 84χρονη

Οταν η 84χρονη Έλμα Αβραχαμ απήχθη στις 7 Οκτωβρίου από το σπίτι της στο κιμπούτζ Ναχάλ Οζ, ήταν αυτοεξυπηρετούμενο μέλος της κοινότητας, λένε οι συγγενείς της. Όταν η Χαμάς την απελευθέρωσε, την Κυριακή, έδινε «μάχη για τη ζωή της», σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου, όπου μεταφέρθηκε.

Η 84χρονη απελευθερώθηκε μαζί με άλλους 16 ομήρους κατά την τρίτη ημέρα της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ενώ οι υπόλοιποι όμηροι ήταν καλά στην υγεία τους, η κόρη της Έλμας είπε σε δημοσιογράφους ότι η μητέρα της έφθασε με 40 σφυγμούς και υποθερμία (28°C).

Ο υποδιοικητής του νοσοκομείου Σορόκα στην πόλη Μπεέρ Σέβα ανέφερε ότι η κατάστασή της παραμένει κρίσιμη και ότι νοσηλεύεται σε καταστολή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο, η Τάλι Αμάνο υποστήριξε ότι η μητέρα της θα είχε πεθάνει εάν διακομιζόταν στο νοσοκομείο λίγες ώρες αργότερα. Ανέφερε πως εδώ και χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, για τα οποία όμως ελάμβανε φαρμακευτική αγωγή και η κατάσταση της υγείας της ήταν υπό πλήρη έλεγχο.

Όπως είπε η κόρη της 84χρονης, απευθύνθηκε στον Ερυθρό Σταυρό εκλιπαρώντας να στείλει φάρμακα στη μητέρα της. «Περιμέναμε στην είσοδο, με ένα δέμα που είχε φάρμακα για εκείνη», αφηγήθηκε, αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν ότι ήταν αδύνατη η πρόσβαση σε ομήρους.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως συναντήθηκε με οικογένειες που ήθελαν να παραδώσουν φάρμακα για συγκεκριμένους ομήρους με προβλήματα υγείας, αλλά τους εξήγησε πως δεν μπορούσαν να τα παραλάβουν.

«Εξακολουθούμε να ζητάμε πρόσβαση στους ομήρους, όπως κάναμε από την πρώτη κιόλας ημέρα», τόνισε. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στείλαμε γιατρό να συνοδεύσει και να φροντίσει την κυρία Έλμα Αβραχαμ κατά τη μεταφορά της, μαζί με άλλους ομήρους από τη Λωρίδα της Γάζας», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.