Παλαιστίνιοι μεταφέρουν σoρούς θυμάτων της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στο στρατόπεδο προσφύγων της Χαν Γιουνίς | REUTERS/Hatem Khaled
Επικαιρότητα

Γάζα: Πάνω από 70 νεκροί από αεροπορική επιδρομή σε ανθρωπιστική ζώνη

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση που έπληξε πυκνοκατοικημένη περιοχή εκτοπισμένων στο Χαν Γιουνίς - Στόχος ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντεΐφ
Protagon Team

Πλήθος Παλαιστινίων έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής σε καταυλισμό προσφύγων στην περιοχή Αλ-Μαουάσι της πόλης Χαν Γιουνίς της Γάζας, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός είχε χαρακτηρίσει την περιοχή ως ασφαλή ζώνη, προτρέποντας τους Παλαιστίνιους να αναζητήσουν καταφύγιο εκεί.

Περισσότεροι από 289 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε αρχικά ότι ερευνά το περιστατικό, αλλά τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, ότι στόχος της επίθεσης ήταν ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντεΐφ.

Λίγη ώρα αργότερα, το μεσημέρι του Σαββάτου, την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο ισραηλινός στρατός, τονίζοντας ότι το χτύπημα έγινε σε «ανοιχτή περιοχή», όπου υπήρχαν «μόνο τρομοκράτες της Χαμάς και όχι πολίτες». Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού συμπλήρωσε ότι στόχος της επίθεσης ήταν και ο Ράφα Σαλαμά, διοικητής της Χαμάς στο Χαν Γιουνίς.

Ωστόσο, η Χαμάς ανέφερε ότι ο ισχυρισμός πως οι ηγέτες της ήταν στόχοι είναι «ψευδής», σε δήλωση που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι στοχοποιεί Παλαιστίνιους ηγέτες, για να αποδειχτεί αργότερα ότι ψευδόταν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ενας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο BBC ότι το σημείο της επίθεσης έμοιαζε με «χτύπημα σεισμού» και βίντεο από την περιοχή δείχνουν συντρίμμια που σιγοκαίνε και πτώματα να φορτώνονται σε φορεία. Διακρίνονται άνθρωποι που ψάχνουν απεγνωσμένα μέσα στα συντρίμμια ενός τεράστιου κρατήρα.

Πλάνα από κοντινό νοσοκομείο δείχνουν να επικρατεί χάος, με τους ασθενείς να νοσηλεύονται στο πάτωμα. Αξιωματούχος της Χαμάς, που επικαλείται το Reuters, χαρακτήρισε την επίθεση «σοβαρή κλιμάκωση», που δείχνει ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Αυτή η επίθεση μάλιστα έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Μπάιντεν που έκανε λόγο για «αρχική συμφωνία» ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Το γραφείο ενημέρωσης της Χαμάς ανέφερε αργότερα ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και μέλη της Πολιτικής Υπηρεσίας Εκτακτης Ανάγκης. Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δεν επιβεβαίωσε εάν ο Ντεΐφ ήταν παρών στο σημείο της επίθεσης.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα έχει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας συνομιλίες για θέματα ασφάλειας μετά την επίθεση κατά του Ντεΐφ.

Ο Ντεΐφ θεωρείται σχεδόν μυθική φιγούρα στη Γάζα, έχοντας επανειλημμένα διαφύγει της σύλληψης και επιζήσει πολλών αποπειρών δολοφονίας. Πιστεύεται ότι είναι ένας από τους εγκέφαλους πίσω από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, όταν περίπου 1.200 Ισραηλινοί και ξένοι –κυρίως άμαχοι– σκοτώθηκαν, και άλλοι 251 οδηγήθηκαν πίσω στη Γάζα ως όμηροι.