Ισαηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στη Γάζα | Israel Defense Forces/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Γάζα: Οι παγίδες της Χαμάς προκαλούν φόβο και σύγχυση

Η τρομοκρατική οργάνωση χρησιμοποιεί ευρέως ενέδρες και παγιδευμένα με εκρηκτικά αντικείμενα για να παρασύρει στον θάνατο τους ισραηλινούς στρατιώτες
Protagon Team

Σε ένα σοκάκι γεμάτο ερείπια κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα, ισραηλινοί στρατιώτες παρασύρθηκαν σε μια θανατηφόρα και σουρεαλιστική παγίδα.

«Είχαν τοποθετήσει κούκλες και παιδικά σακίδια με ηχεία να παίζουν ήχους κλάματος» ανέφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF). «Αυτά τοποθετήθηκαν σκόπιμα κοντά σε μια είσοδο σήραγγας που συνδέεται με ένα μεγάλο δίκτυο τούνελ». Οι IDF δημοσίευσαν φωτογραφίες με δύο αυτοσχέδιες κούκλες με παιδικά ρούχα, παγιδευμένες με εκρηκτικά.

Τις τελευταίες ημέρες, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι στρατιώτες του άκουγαν ηχογραφήσεις με κλάματα και ανθρώπους που μιλούσαν εβραϊκά – απόπειρες, πιστεύουν οι διοικητές, να ξεγελάσουν τους ισραηλινούς στρατιώτες για να ψάξουν για ομήρους.

Οπως σημειώνει η Washington Post, ορισμένοι αναλυτές σημείωσαν ότι η επιφυλακτικότητα για τέτοιες παγίδες μπορεί να ήταν ένας παράγοντας για την εσφαλμένη δολοφονία τριών ισραηλινών ομήρων στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα.

Καθώς η σύγκρουση μαίνεται, οι ισραηλινές δυνάμεις και οι τρομοκράτες της Χαμάς διεξάγουν πόλεμο σε ένα ολοένα και πιο περίπλοκο πεδίο μάχης. Ενώ το Ισραήλ αναπτύσσει drones και ρομπότ του 21ου αιώνα, η Χαμάς βασίζεται σε μερικές από τις παλαιότερες τακτικές: εξαπάτηση, αιφνιδιασμό, ενέδρα.

Σε σφοδρές μάχες σε αστικό περιβάλλον, που διεξάγονται πάνω και κάτω από το έδαφος, οι ένοπλοι της Χαμάς πηγαίνουν από κτίριο σε κτίριο με πολιτικά ρούχα, ανέφεραν οι IDF, και προσπαθούν να ξεγελάσουν ισραηλινούς στρατιώτες με καλοστημένες παγίδες.

Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα, σε φωτογραφία των IDF (Israel Defense Forces/Handout via REUTERS)

Ισραηλινοί αναλυτές λένε ότι ο ισραηλινός στρατός αγωνίζεται να επιτύχει δύο αντικρουόμενους στόχους: να βρει και να σκοτώσει τρομοκράτες και παράλληλα να διασώσει ισραηλινούς και ξένους ομήρους, σημειώνει η Post.

Οι τρεις ισραηλινοί όμηροι έκαναν ό,τι έπρεπε για να δείξουν ότι δεν αποτελούσαν απειλή. Είχαν βγάλει τις μπλούζες τους και έφεραν μια αυτοσχέδια λευκή σημαία. Κοντά υπήρχε ένα πανό που έγραφε «SOS» και από κάτω έγραφε στα εβραϊκά: «Βοήθεια! 3 όμηροι». Μια προκαταρκτική έρευνα των IDF δείχνει ότι το μήνυμα γράφτηκε από τους ομήρους. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν εξήγησαν γιατί αγνοήθηκε από τον στρατό.

Ακτιβιστές ανέφεραν ότι οι θάνατοι των ομήρων δείχνουν πως τουλάχιστον ορισμένοι στρατιώτες του IDF «βιάζονται» να πυροβολήσουν. Ακόμη και ο πατέρας ενός από τους νεκρούς αιχμαλώτους διερωτήθηκε γιατί οι στρατιώτες δεν τραυμάτισαν τον γιο του στο πόδι.

Οι IDF είπαν ότι οι στρατιώτες παραβίασαν τους κανόνες εμπλοκής. Ανώτεροι στρατιωτικοί ηγέτες ζήτησαν συγγνώμη από το έθνος και τις οικογένειες. Αυτή την εβδομάδα προέκυψαν στοιχεία ότι ένας εκπαιδευμένος σκύλος των IDF με κάμερα GoPro είχε καταγράψει τις φωνές των τριών αιχμαλώτων. Η έρευνα συνεχίζεται.

Οι επικριτές λένε ότι το περιστατικό δεν θα είχε ερευνηθεί ή ακόμη και δεν θα είχε δημοσιοποιηθεί, αν οι τρεις νεκροί ήταν Παλαιστίνιοι.

Ο Κόμπι Μάικλ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ανέφερε ότι οι παγίδες «έχουν σκοπό να δελεάζουν τον στρατό να εισέρχεται σε περιοχές που η Χαμάς έχει ετοιμάσει εκ των προτέρων ως ζώνες δολοφονίας. Σκοπός είναι επίσης να προκαλέσει σύγχυση, χάος, θυμό και απογοήτευση».

Οι ηχογραφήσεις της Χαμάς με ανθρώπους που μιλούν εβραϊκά μπορεί να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικές με την πάροδο του χρόνου, αλλά παραμένουν μοα επικίνδυνη παγίδα. Οι ισραηλινοί στρατιώτες που εμπλέκονται σε σφοδρές μάχες, είναι πιθανότατα «ήδη κουρασμένοι και φοβισμένοι», είπε ο Μάικλ, και έτσι γίνονται πιο ευάλωτοι στις παγίδες της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι είχε αποκαλύψει περίπου 1.500 σήραγγες στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία εισβολή του, στα τέλη Οκτωβρίου.

Ισραηλινός αξιωματικός, ο οποίος μίλησε στην Post υπό τον όρο της ανωνυμίας –σύμφωνα με τους κανόνες που θέτει ο στρατός–, είπε ότι η μονάδα του στάλθηκε πρόσφατα για να ερευνήσει ένα κτίριο στην κεντρική Γάζα όπου είχαν κατασκευαστεί εξαρτήματα πυραύλων και μερικοί από τους στρατιώτες άκουσαν «ηχογραφήσεις κλάματος», αλλά δεν έβρισκαν την πηγή.

Οι IDF κατέστρεψαν το κτίριο. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, εξήγησε ο αξιωματικός, όλα και όλοι είναι ύποπτοι. Ο ίδιος είπε ότι σε ένα περιστατικό, τρομοκράτες της Χαμάς βγήκαν από ένα τούνελ σε ένα δωμάτιο όπου κοιμούνταν ισραηλινοί στρατιώτες.

Σε ένα άλλο, ένας Παλαιστίνιος που φορούσε μόνο τα εσώρουχά του κυμάτιζε μια ματωμένη λευκή σημαία πλησιάζοντας τα στρατεύματα. Οι Ισραηλινοί έστειλαν ένα μικρό drone για να τον εξετάσει. Ο άνδρας ήταν πράγματι τραυματισμένος.

Ο άνδρας τούς είπε αργότερα ότι αναγκάστηκε από τη Χαμάς να παραδοθεί στους Ισραηλινούς, ενώ από ένα κοντινό κτίριο κινηματογραφούσαν τη σκηνή, είπε ο αξιωματικός, προσθέτοντας ότι οι παλαιστίνιοι τρομοκράτες ήθελαν να βιντεοσκοπήσουν τους στρατιώτες να πυροβολούν έναν άμαχο. Τελικά, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν τον πυροβόλησαν. Αντιθέτως, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και μεταφέρθηκε σε ασθενοφόρο. «Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα» απεφάνθη ο αντισυνταγματάρχης.

«Πολύπλοκη επιχείρηση»

Τα στενά δρομάκια και η πυκνοκατοικημένη Γάζα «καθιστούν πολύ, πολύ δύσκολη τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης» είπε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Όστιν σε δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα στο Τελ Αβίβ.

«Πάνω και πέρα ​​από αυτό, η Χαμάς χρησιμοποιεί συστηματικά αμάχους ως ασπίδες» σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον ισραηλινό υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ. «Επίσης, τοποθετούν τα κεντρικά γραφεία τους και τους χώρους επιμελητείας τους κοντά σε προστατευόμενες τοποθεσίες, νοσοκομεία, τζαμιά, εκκλησίες». Οι συνθήκες απαιτούν «μια πολύ επαγγελματική δύναμη» συνέχισε ο Οστιν, «και αυτή η δύναμη πρέπει να μαθαίνει κάθε βήμα της διαδρομής».

Ο Ρον Μπεν-Γισάι, σχολιαστής για θέματα εθνικής ασφαλείας για την εφημερίδα Yediot Ahronot, έχει αναφερθεί σε όλους τους πολέμους του Ισραήλ από το 1967 έως σήμερα.

Ισραηλινός στρατιώτης στέκεται πάνω σε συντρίμμια στη Γάζα (Israel Defense Forces/Handout via REUTERS)

Ο ίδιος πιστεύει ότι ο πυροβολισμός των τριών ομήρων δεν ήταν αποτέλεσμα δολωμάτων της Χαμάς, αλλά μάλλον μια ηθική αποτυχία του ισραηλινού στρατού. «Ο πυροβολισμός των τριών ομήρων έγινε βιαστικά» είπε. «Δεν έχει καμία σχέση με τις τακτικές της Χαμάς, τις οποίες είδα από πρώτο χέρι… Απλώς εγκατέλειψαν τις αξίες των IDF. Κατά τη γνώμη μου, δεν συμπεριφέρονται όλοι οι στρατιώτες με αυτόν τον τρόπο. Ακριβώς το αντίθετο. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πολύ προσεκτικοί».

Οταν ο Μπεν-Γισάι μπήκε πρόσφατα στη Γάζα με τους IDF, είπε πως είδε «μέσα σε ένα παιδικό δωμάτιο, ανάμεσα στις κουβέρτες, έναν μεγάλο εκρηκτικό μηχανισμό, κάτι που είναι πολύ δυσάρεστο να συναντά κανείς. Οι βόμβες κρέμονταν σε σάκους άμμου στους τοίχους, ώστε να εκραγούν στο ύψος του κεφαλιού των στρατιωτών.

»Με το κλάμα των παιδιών και όλα αυτά τα τεχνάσματα, ο στόχος είναι να παρασυρθούν οι δυνάμεις των IDF σε παγίδες. Εριξαν δόλωμα για να φέρουν τις δυνάμεις στην περιοχή όπου τοποθετούνται εκρηκτικά σε κύκλωμα και συνδέονται μεταξύ τους. Και συνέβη. Κατάφεραν να χτυπήσουν στρατιώτες έτσι».

«Η χρήση τακτικών εξαπάτησης και απάτης από τη Χαμάς δεν είναι καινούργια» δήλωσε ο Νετανέλ Φλάμερ, ανώτερος ερευνητής σε μελέτες για τη Μέση Ανατολή στο Πανεπιστήμιο Μπαρ-Ιλάν, ο οποίος πρόκειται να δημοσιεύσει σύντομα ένα βιβλίο για τις μεθόδους μάχης της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η Χαμάς εκμεταλλεύεται την πολυπλοκότητα της αστικής μάχης, είπε, «με στόχο να προκαλέσει βλάβη σε αθώους πολίτες, οδηγώντας στην αμφισβήτηση της διεθνούς νομιμότητας του Ισραήλ στο εξωτερικό, ενώ επιδιώκει επίσης να βλάψει την ισραηλινή κοινωνία δημιουργώντας εσωτερικό διχασμό και αμφισβητώντας τη δικαιολόγηση της στρατιωτικής επιχείρησης».