Το σχολείο στη Γάζα μετά το αεροπορικό πλήγμα της 10ης Αυγούστου 2024 | REUTERS/Abed Sabah
Επικαιρότητα

Γάζα: Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει το πολύνεκρο ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο

Η ΕΕ ζητά άμεση κατάπαυση πυρός, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτές τις σφαγές. Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ έκανε λόγο για «γενοκτονία. Ηταν στοχευμένο χτύπημα, λέει ο ισραηλινός στρατός.
Protagon Team

Εντονα αντέδρασε η διεθνής κοινότητα στο πολύνεκρο ισραηλινό χτύπημα του Σαββάτου, σε σχολικό συγκρότημα στη Γάζα, όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Το Ισραήλ υποστήριξε ότι επρόκειτο για διοικητήριο της Χαμάς και ότι με το αεροπορικό πλήγμα εξουδετερώθηκαν 20 τρομοκράτες. Ομως οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν πάνω από 100 νεκρούς, υποστηρίζοντας ότι το κτίριο ήταν καταφύγιο εκτοπισμένων.

Παλαιστίνιοι προσεύχονται δίπλα στα πτώματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο, 10 Αυγούστου 2024. REUTERS/Abed Sabah

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε «τρομοκρατημένος» από το πολύνεκρο ισραηλινό πλήγμα στη Γάζα. «Τουλάχιστον 10 σχολεία έχουν στοχοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτές τις σφαγές», έγραψε ο Μπορέλ στο Χ. Σε δεύτερη ανάρτηση ο ίδιος τονίζει ότι η άμεση κατάπαυση του πυρός είναι μονόδρομος για τη Γάζα.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη, η Ιταλίδα Φραντσέσκα Αλμπανέζε, έκανε λόγο για «γενοκτονία».

«Το Ισραήλ διαπράττει μία γενοκτονία Παλαιστινίων, μία συνοικία τη φορά, ένα νοσοκομείο τη φορά, ένα σχολείο, ένας καταυλισμός προσφύγων, μια ζώνη ασφαλείας», έπειτα από 10 και πλέον μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε η Αλμπανέζε σε ανάρτησή της στο Χ.

Η Αλμπανέζε, η οποία είναι εξουσιοδοτημένη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όμως δεν εκφράζεται εκ μέρους του Οργανισμού, έχει κάνει και στο παρελθόν τέτοια σχόλια, προκαλώντας τις έντονες επικρίσεις του Ισραήλ, το οποίο την κατηγόρησε για «αντισημιτισμό».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λάμι, εξέφρασε αποτροπιασμό και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο του αμάχους, το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», έγραψε ο Λάμι στο Χ.

Η Γαλλία καταδίκασε επίσης την επίθεση, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να επισημαίνει πως «ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι επιβεβλημένος για το Ισραήλ».

Η Αίγυπτος, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία καταδίκασαν το χτύπημα, το οποίο σημειώθηκε την ώρα που οι διαμεσολαβητές πίεζαν για την επανέναρξη των συνομιλιών για μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός.

Το Κατάρ, μάλιστα, ζήτησε να διεξαχθεί «επείγουσα διεθνής έρευνα».

Η Τουρκία κατήγγειλε «νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, κάλεσε τις ΗΠΑ να βάλουν τέλος στην «τυφλή υποστήριξη (σ.σ. προς το Ισραήλ) που οδηγεί στη δολοφονία χιλιάδων αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων».

Η Χαμάς χαρακτήρισε το πλήγμα ως «επικίνδυνη κλιμάκωση» του πολέμου.