Εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο των τριών ομήρων που σκοτώθηκαν κατά λάθος από Ισραηλινούς στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι σκότωσε τρεις ομήρους που κρατούσε η Χαμάς στη Γάζα, τους οποίους εξέλαβε λανθασμένα ως απειλή. Ο στρατός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των ομήρων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μάχης, λέγοντας ότι θα υπάρξει «πλήρης διαφάνεια» σε έρευνα που διεξάγεται για το περιστατικό.
Ο στρατός ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, πως οι τρεις όμηροι ήταν ο Γιοτάμ Χαΐμ και ο Αλόν Σάμριζ, που απήχθησαν από το κιμπούτς Κφαρ Αζά, και ο Σάμερ Ταλάλκα, που απήχθη από το κοντινό κιμπούτς Νιρ Αμ — όλοι είχαν απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Κρατούσαν λευκή σημαία
Οι τρεις Ισραηλινοί όμηροι κρατούσαν λευκή σημαία, σύμφωνα με την έρευνα για το συμβάν, δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος.
Το συμβάν έλαβε χώρα σε μια περιοχή σφοδρών μαχών όπου μαχητές της Χαμάς επιχειρούν με πολιτικά και χρησιμοποιούν τακτικές εξαπάτησης. Ενας στρατιώτης είδε τους ομήρους να ξεπροβάλλουν μερικές δεκάδες μέτρα από τις ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή Σετζάιγια, είπε ο αξιωματούχος.
«Είναι όλοι τους χωρίς πουκάμισα και έχουν μια μαγκούρα με λευκό ύφασμα επάνω. Ο στρατιώτης αισθάνεται πως απειλείται και ανοίγει πυρ. Ανακοινώνει πως είναι τρομοκράτες, (οι δυνάμεις) ανοίγουν πυρ, δύο σκοτώνονται αμέσως», δήλωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος.
Ο τρίτος όμηρος τραυματίστηκε και οπισθοχώρησε σε ένα κτίριο σε κοντινή απόσταση όπου ζήτησε βοήθεια στα εβραϊκά. «Αμέσως ο διοικητής του τάγματος εκδίδει διαταγή παύσης πυρός, αλλά και πάλι υπάρχει άλλη μια έκρηξη πυρός προς την τρίτη μορφή και [ο τρίτος όμηρος] πεθαίνει επίσης. Αυτό ήταν αντίθετο με τους κανόνες εμπλοκής μας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Εικόνες που μεταδόθηκαν από την ισραηλινή τηλεόραση δείχνουν μεγάλα πλήθη να συγκεντρώνονται στο κέντρο του Τελ Αβίβ και να αποκλείουν κεντρική αρτηρία. Αυτοί αξίωσαν να αναλάβει δράση η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Με πανό, πλακάτ και πόστερ με τα ονόματα και τις φωτογραφίες πολλών άλλων ομήρων, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία κατευθυνόμενοι προς το αρχηγείο του ισραηλινού στρατού.
Το πλήθος επέκρινε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι δεν κάνει αρκετά για να απελευθερώσει τους ομήρους που απήγαγε η Χαμάς και κρατά στη Λωρίδα της Γάζας.
«Το μόνο που παίρνουμε πίσω είναι πτώματα. Θέλουμε να σταματήσετε τις μάχες και να ξεκινήσετε τις διαπραγματεύσεις», είπε η Νόαμ Πέρι, η κόρη ενός Ισραηλινού ομήρου στη Γάζα, σε συγκέντρωση οικογενειών ομήρων στο Τελ Αβίβ.
«Είναι σαν ρωσική ρουλέτα: ποιος θα είναι ο επόμενος που θα μάθει για τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου; Θέλουμε να μάθουμε ποια πρόταση είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης», δήλωσε ο Ρούμπι Τσεν, ο πατέρας του 19χρονου ομήρου Ιτάι Τσεν.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε «οδυνηρούς» και «τραγικούς» τους θανάτους των τριών ομήρων, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η ισραηλινή κυβέρνηση θα ερευνήσει πώς συνέβη.
«Προφανώς αυτό δεν είναι ένα αποτέλεσμα που ήθελε κανείς να δει», σημείωσε ο Τζον Κίρμπι, ο διευθυντής επικοινωνίας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Το συμβάν αυτό δεν είναι κατάλληλο για να εξαχθεί μια γενική κρίση σχετικά με το αν ο ισραηλινός στρατός είναι σε θέση να αναλάβει δράση ακριβείας στη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε ο Κίρμπι.
Ο στρατός ανακοίνωσε εξάλλου ότι ανέκτησε τα πτώματα άλλων τριών ομήρων που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς. Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης ότι πιστεύει πως περίπου 20 από τους πάνω από 130 ομήρους, που εξακολουθούν να κρατούνται στον πολυπληθή παλαιστινιακό θύλακα, είναι νεκροί.
«Ο χρόνος τελειώνει»
«Ο σιωνιστικός στρατός γνωρίζει πολύ καλά τους όρους μας για την απελευθέρωση (των ομήρων), κανένας από αυτούς δεν θα απελευθερωθεί εάν οι όροι μας δεν γίνουν δεκτοί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ο Αμπού Ομπέιντα.
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα δημοσίευσε ένα βίντεο όπου προβάλλονται εικόνες ορισμένων ομήρων και βομβαρδισμοί στη Γάζα και το οποίο τελειώνει με το μήνυμα στα εβραϊκά, τα αραβικά και τα αγγλικά: «Ο χρόνος τελειώνει».
Αεροπορικές επιδρομές
Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα σε αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ, μετέδωσαν παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, αφού οι ΗΠΑ προέτρεψαν το Ισραήλ να μειώσει την ένταση της στρατιωτικής του εκστρατείας και να επικεντρωθεί σε επιχειρήσεις με στόχευση ακριβείας κατά των ηγετών της Χαμάς.
Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιδρομές που έπληξαν δύο σπίτια στην Παλιά Οδό Γάζας στην Τζαμπαλίγια και δεκάδες σκοτώθηκαν σε πλήγμα σε άλλο σπίτι στην Τζαμπαλίγια, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα αεροσκάφη του στοχοθέτησαν κτίριο στην Τζαμπαλίγια, αφού οι δυνάμεις του δέχθηκαν πυρά και αριθμός μαχητών της Χαμάς ταυτοποιήθηκε στην οροφή του. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν το κτίριο αυτό ήταν ένα από αυτά που μετέδωσε το WAFA ότι επλήγησαν.
Ο ισραηλινός στρατός σημείωσε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν μαχητές που είχαν οχυρωθεί σε δύο σχολεία στην Πόλη της Γάζας και έκαναν επιδρομή σε διαμερίσματα στη Χαν Γιουνίς, όπου ήταν αποθηκευμένα όπλα, και ότι βρήκαν μια, σύμφωνα με τον στρατό, υπόγεια υποδομή που χρησιμοποιούσε η Χαμάς.
Το Reuters δεν κατέστη δυνατό να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες αυτές.
Εν μέσω έντονων χερσαίων μαχών στον μικρό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας και των προειδοποιήσεων οργανώσεων αρωγής για ανθρωπιστική καταστροφή, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας λόγω των αεροπορικών βομβαρδισμών του «αδιακρίτως» με θύματα Παλαιστίνιους πολίτες.
Η Ουάσινγκτον άφησε να υπονοηθεί χθες διαφωνία με το Ισραήλ όσον αφορά το πόσο γρήγορα θα μειώσει την ένταση του πολέμου, με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, που επισκέφθηκε το Ισραήλ, να δηλώνει ότι το χρονοδιάγραμμα αποτέλεσε αντικείμενο «εντατικών συζητήσεων» μεταξύ των συμμάχων.
Ανοίγει το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ
Μετά την αποχώρηση του Σάλιβαν, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει το μεθοριακό πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ, την κύρια οδική διάβαση που οδηγεί στη Γάζα, για να μεταφερθεί βοήθεια για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, επιτρέποντας τη διέλευση 200 φορτηγών τη μέρα, δηλαδή τον διπλάσιο αριθμό από αυτόν που μπορεί να διέλθει από τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα.
Οργανώσεις αρωγής, που προειδοποιούν για τον κίνδυνο μαζικού λιμού και ασθενειών, ζητούν από καιρό να επιταχύνει το Ισραήλ την παράδοση βοήθειας, επιτρέποντας την είσοδό της απευθείας από το Κερέμ Σαλόμ στα σύνορα της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Γάζας.
Εκτέλεση στο Ιράν για συνεργασία με τη Μοσάντ
Η ιρανική δικαιοσύνη εκτέλεσε σήμερα έναν άνδρα που κρίθηκε ένοχος για συνεργασία με την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, τη Μοσάντ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mizan Online της δικαστικής αρχής του Ιράν.
«Η θανατική ποινή εφαρμόστηκε σήμερα το πρωί (Σάββατο) στη φυλακή του Ζαχεντάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, κατά του κατασκόπου του σιωνιστικού καθεστώτος», μετέδωσε το Mizan Online, χωρίς να κατονομάσει τον καταδικασθέντα.
Η ιρανική δικαιοσύνη κατηγορούσε τον άνδρα αυτόν για «συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών και κατασκοπεία προς όφελος» του Ισραήλ, «τη συλλογή διαβαθμισμένων πληροφοριών» και «προπαγάνδα προς όφελος ομάδων και οργανώσεων που αντιτίθενται στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».
«Το πρόσωπο αυτό επικοινωνούσε με ξένες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Μοσάντ, συλλέγοντας απόρρητες πληροφορίες και με τη συμμετοχή συνεργατών παρείχε έγγραφα σε ξένες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Μοσάντ», είχε μεταδώσει επίσης νωρίτερα το ιρανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, χωρίς επίσης να κατονομάσει το πρόσωπο αυτό.