Η ηγεσία της Χαμάς εξέταζε το ενδεχόμενο υπονόμευσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ κατά την περίοδο που προηγήθηκε της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με έγγραφα που ανακάλυψε ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα.
Οι αναφορές των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Γάζα το 2022 και πέρυσι από τον Γιαχία Σινουάρ, τοπικό πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, αποτυπώνουν τη νοοτροπία της ισλαμιστικής οργάνωσης και τις περιφερειακές φιλοδοξίες της, σύμφωνα με τους «The Sunday Times».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι εδώ και καιρό βασικός υποστηρικτής της Χαμάς και των παλαιστινιακών αιτημάτων, ενώ η Τουρκία υπήρξε βάση για τα μέλη της Χαμάς καθώς και κόμβος για στρατολόγηση και συγκέντρωση κεφαλαίων. Πριν από τις 7 Οκτωβρίου υπήρχε μια κλιμακούμενη προσέγγιση μεταξύ του Τούρκου ηγέτη και του Ισραήλ.
Σημείωμα προς τον Σινουάρ
Μια ενημέρωση με αποδέκτη τον Σινουάρ, που προετοίμασε ένας από τους βοηθούς του πριν από μια συνάντηση μεταξύ του Ερντογάν και του Ισαάκ Χέρτσογκ, του ισραηλινού προέδρου, τον Μάρτιο του 2022, αναφέρει ότι «η Τουρκία προσπαθεί εδώ και λίγο καιρό να πλησιάσει τον εχθρό για τα δικά της συμφέροντα» και προσθέτει: «Η Τουρκία δεν θέλει να έχει ένα παλαιστινιακό περιβάλλον εχθρικό προς την πολιτική της και δεν θέλει να πληρώσει το τίμημα για την εξομάλυνση των σχέσεών της με τον εχθρό».
Τα έγγραφα ανακαλύφθηκαν σε έναν υπολογιστή που κατασχέθηκε από τον ισραηλινό στρατό (IDF) τις τελευταίες εβδομάδες στη Γάζα. Το Ισραήλ ξεκίνησε μια χερσαία επιχείρηση στις αρχές Δεκεμβρίου στη Χαν Γιουνίς, όπου η ηγεσία της Χαμάς κατέχει εδάφη. Ενας από τους πρώτους στόχους των ισραηλινών στρατευμάτων ήταν ένα γραφείο που είχε χρησιμοποιηθεί από τον Σινουάρ, ο οποίος είχε διαφύγει υπογείως και πιστεύεται ότι κρύβεται στο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς.
Η ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών εξακολουθεί να εξετάζει τα έγγραφα και τα ηλεκτρονικά αρχεία που έχει βρει σε γραφεία και σπίτια στην πόλη της Γάζας και στη Χαν Γιουνίς.
Μαζικές πορείες
Στο ενημερωτικό έγγραφο, ο συντάκτης προτείνει να απειληθεί η τουρκική κυβέρνηση με «μαζικές πορείες [διαμαρτυρίας] και κάψιμο των φωτογραφιών του προέδρου της Τουρκίας», καθώς και να αγοράσει διαφημιστικό χώρο στον τουρκικό αντιπολιτευόμενο Τύπο και να εμπλακεί στις τουρκικές εκλογές. Ωστόσο, ο βοηθός λέει ότι «ορισμένοι στο κίνημα» συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Τουρκία και να αντιτίθενται σε τέτοιες κινήσεις. Η ηγεσία της Χαμάς, προτείνει, να απαιτήσει 20 εκατομμύρια δολάρια από τους Τούρκους για την εκπαίδευση και τα ταμεία υγείας σε αντάλλαγμα για να μην στραφούν εναντίον τους.
Ερντογάν – Νετανιάχου
Σε ένα χρηματοκιβώτιο στο γραφείο του Σινουάρ στη Χαν Γιουνίς, ο ισραηλινός στρατός βρήκε μια περίληψη συνεδρίασης του πολιτικού γραφείου της Χαμάς που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από μια άλλη συνάντηση του Ερντογάν, αυτή τη φορά με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον ισραηλινό πρωθυπουργό, στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, 17 ημέρες πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Η συνάντηση ήταν η πρώτη κατά την οποία οι δύο ηγέτες βρέθηκαν αυτοπροσώπως και θεωρήθηκε ορόσημο για τη σχέση μεταξύ των χωρών τους.
Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, σύμφωνα με το έγγραφο, ήταν η «σημασία της παροχής συμβουλών στην τουρκική ηγεσία για τη σοβαρότητα και την ευαισθησία της υποδοχής του Νετανιάχου».
Η σχέση του Ισραήλ και της Τουρκίας έχει αλλάξει από τις 7 Οκτωβρίου. Τον περασμένο μήνα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο Νετανιάχου δεν διέφερε από τον Χίτλερ στον βομβαρδισμό της Γάζας. Η Τουρκία έχει φέρει ασθενείς από τη Γάζα για θεραπεία. Ο Νετανιάχου απάντησε: «Ο Ερντογάν, ο οποίος διαπράττει γενοκτονία εναντίον των Κούρδων, ο οποίος κατέχει παγκόσμιο ρεκόρ φυλάκισης δημοσιογράφων που αντιτίθενται στην εξουσία του, είναι ο τελευταίος άνθρωπος που μπορεί να κάνει κήρυγμα περί ηθικής».
Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτό τον μήνα ότι είχε θέσει υπό κράτηση 34 άτομα που υποπτεύεται ότι εργάζονταν για την ισραηλινή Μοσάντ.
Τα κίνητρα
Ειδικοί παρατηρητές της Χαμάς προσπαθούν να βρουν τα κίνητρα που οδήγησαν στη χρονική στιγμή της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Περισσότεροι από ένας ανώτεροι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι μεταξύ των κύριων κινήτρων ήταν η επιθυμία της Χαμάς να διαταράξει τις περιφερειακές εξελίξεις που δρομολογούνταν τα τελευταία χρόνια – τη διαδικασία «εξομάλυνσης» των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών.
«Σε κάθε επιχείρηση μιας από τις παλαιστινιακές οργανώσεις εναντίον του Ισραήλ, υπάρχει πάντα και το στοιχείο της εσωτερικής παλαιστινιακής πολιτικής», λέει ένας ισραηλινός αναλυτής. «Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, αλλά έκανε ταυτόχρονα παιχνίδι για την ηγεσία όλων των Παλαιστινίων».
Τα απόρρητα έγγραφα της Χαμάς υποδηλώνουν ότι η οργάνωση προσπαθούσε να είναι ένας περιφερειακός παίκτης. Ο Δρ Εραν Τζιντκιγιάχου, ειδικός στη Χαμάς από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο και ερευνητής στο Φόρουμ για την Περιφερειακή Σκέψη, δήλωσε ότι τα έγγραφα δείχνουν «τις διπλωματικές συνθήκες που οδήγησαν στην απόφαση να ξεκινήσει η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Υπήρχε μια ατμόσφαιρα εντός της ηγεσίας της Χαμάς που αισθανόταν την απειλή της διπλωματικής απομόνωσης και από τη δεξιά κυβέρνηση στο Ισραήλ οπότε «σταδιακά η απόφαση για επίθεση πήρε σάρκα και οστά».