Βομβαρδισμός κτιρίου στη Γάζα από την ισραηλινή αεροπορία, την Τρίτη | REUTERS/Mohammed Salem
Επικαιρότητα

Γάζα: Αμαχοι ή μαχητές της Χαμάς οι περισσότεροι νεκροί; Οι δύο πλευρές διαφωνούν

Οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι στοχεύουν τις υπόγειες σήραγγες των ισλαμιστών, παράλληλα όμως καταστρέφουν αναγκαστικά και τις πολυκατοικίες που βρίσκονται στην επιφάνεια
Protagon Team

Η βία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς για δεύτερη εβδομάδα στη Γάζα και το Ισραήλ χωρίς κανένα σημάδι πρόθεσης τερματισμού των σκληρότερων εχθροπραξιών στην περιοχή από τον πόλεμο του 2014.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως σκότωσε έναν ανώτερο παλαιστίνιο στρατιωτικό διοικητή στη Γάζα τη Δευτέρα σε αεροπορικές επιθέσεις.

Ο θάνατος του Χασάμ Αμπού Χαρμπίντ, του διοικητή της Ισλαμικής Τζιχάντ για τη βόρεια Γάζα, είναι πιθανό να προκαλέσει την έντονη απάντηση από την ομάδα που πολεμά παράλληλα με τη Χαμάς, τους ισλαμιστές που κυβερνούν τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ο Χαρμπίντ ήταν «πίσω από αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά ισραηλινών αμάχων», ενώ ένας στρατηγός τόνισε ότι αυτές οι επιθέσεις μπορεί να κρατήσουν για καιρό.

Την πρώτη εβδομάδα των εχθροπραξιών, το Ισραήλ έχει χτυπήσει 820 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, κάποιους από αυτούς πάνω από μία φορά.

Συγκριτικά, όλο το 2020, είχε χτυπήσει 180 στόχους στη Γάζα, αναφέρει το BBC, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για έναν αδιάκοπο πόλεμο.

Από την πλευρά τους, η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ έχουν εκτοξεύσει 3.150 ρουκέτες σε μία εβδομάδα, έναντι 2.045 όλο το 2019.

Η επιχείρηση του Ισραήλ ξεκίνησε με επιθέσεις στις σήραγγες της Χαμάς κοντά στον φράκτη στα σύνορα με το Ισραήλ. Πρώτη προτεραιότητα των Ισραηλινών ήταν η προστασία των κοινοτήτων τους που βρίσκονται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τον φράκτη.

Στη συνέχεια, στόχος των ισραηλινών επιθέσεων ήταν τα σημεία εκτόξευσης των ρουκετών και τα εργοστάσια κατασκευής τους. Ακολούθησαν επιθέσεις εναντίον ολόκληρης της στρατιωτικής υποδομής της Χαμάς, ανάμεσά τους και εκατοντάδες χιλιόμετρα υπόγειων τούνελ, τα οποία ο ισραηλινός στρατός αποκαλεί «το Μετρό».

Αυτή η φάση ξεκίνησε με τρομακτικής έντασης βομβαρδισμούς το βράδυ της Πέμπτης, με αποτέλεσμα 2.500 περίπου πολίτες να μείνουν άστεγοι, ενώ χιλιάδες άλλοι έφυγαν από τα σπίτια τους προς τη νότια Γάζα για να γλυτώσουν.

Σε αυτή τη φάση, οι νεκροί Παλαιστίνιοι αυξήθηκαν πολύ. Οι δύο πλευρές δίνουν τελείως διαφορετικές εκδοχές για το ποια είναι τα θύματα των ισραηλινών επιχειρήσεων.

Οι Ισραηλινοί λένε ότι τουλάχιστον 130 από τους 200 νεκρούς είναι μαχητές της Χαμάς και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων.

Το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων, που ελέγχεται από τη Χαμάς στη Γάζα, τόνισε ότι 100 γυναίκες και παιδιά έχουν σκοτωθεί, χωρίς να αναφέρει καθόλου μαχητές.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για απώλειες αμάχων, επισημαίνοντας ότι η οργάνωση δρα μέσα ή κάτω από κτίρια όπου μένει κόσμος.

Για αυτό, ισχυρίζονται οι Ισραηλινοί, ισοπέδωσαν τον 11ώροφο πύργο που στέγαζε τα γραφεία της al-Jazeera και του Associated Press, ο οποίος στέγαζε και γραφεία και εξοπλισμό της Χαμάς. Οι δημοσιογράφοι ειδοποιήθηκαν για την επικείμενη επίθεση μία ώρα νωρίτερα για να εκκενώσουν το κτίριο. Για αυτό και δεν υπήρξαν νεκροί, κάτι που αποδεικνύει, λέει το Ισραήλ, ότι κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τις απώλειες αμάχων.

Διοικητής του ισραηλινού στρατού «συμβούλεψε» τα ΜΜΕ να μην νοικιάζουν γραφεία δίπλα στη Χαμάς.

Η επίθεση στο «Μετρό» όμως ενέχει μεγάλους κινδύνους. Τα ξημερώματα της Κυριακής, μία σειρά επιθέσεων στη γειτονιά al-Rimal της Γάζας προκάλεσε την κατάρρευση τριών πολυκατοικιών με αποτέλεσμα τον θάνατο 42 αμάχων. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι στόχευσε τα υπόγεια τούνελ, διαλύοντας όμως, την ίδια στιγμή, τα θεμέλια των κτιρίων.

Το πρωί της Δευτέρας, οι Παλαιστίνιοι είδαν μεγάλους κρατήρες σε κεντρικούς δρόμους. Το Ισραήλ επιμένει ότι και πάλι στόχος ήταν οι σήραγγες.

Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα για τους Ισραηλινούς, σημειώνει το BBC: πώς διεξάγεις πόλεμο σε μία από τις πιο φτωχές και πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη, εναντίον ενός εχθρού που χρησιμοποιεί αυτές τις συνθήκες προς όφελός του; Και πώς προστατεύεις τον δικό σου πληθυσμό όταν οτιδήποτε κάνεις έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο αθώων αμάχων;