Από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Τετάρτη | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Γάμος ομοφύλων: Και επίσημα ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο στη Βουλή

Στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Τρεις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας. Την Πέμπτη η ψηφοφορία μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Πώς θα ψηφίσουν τα κόμματα
Protagon Team

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή, επί της αρχής και επί του συνόλου των άρθρων του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, κατατέθηκε και επισήμως από 21 βουλευτές του κοινοβουλίου (ο απαιτούμενος αριθμός συγκεντρώθηκε από τα κόμματα Νίκη και Σπαρτιάτες), ενώ όπως ανακοίνωσε με την έναρξη της συνεδρίασης την Τετάρτη ο προεδρεύων του Σώματος, Γιώργος Γεωργαντάς, υπεβλήθησαν τρεις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη – τα τρία κόμματα που μαζί με το ΚΚΕ τάσσονται εξαρχής κατά του νομοσχεδίου.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου κατέθεσε το απόγευμα και ο ΣΥΡΙΖΑ.  «Καταθέτουμε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της αρχής, γιατί απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και απέναντι στο μεγάλο ερώτημα της σύμπλευσης της χώρας με την ευρωπαϊκή οικογένεια, το κρυφτούλι δεν είναι ανεκτό. Χρειάστηκε ένα νομοσχέδιο με προοδευτικό πρόσημο για να αποκαλυφθεί το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης, που κάθε άλλο παρά κεντρώο είναι, εφόσον λέγεται ότι πάνω από το ένα τρίτο των βουλευτών καταδικάζει ή αποφεύγει να στηρίξει το νομοσχέδιο», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια (βίντεο κάτω) είναι σε εξέλιξη και την Πέμπτη αναμένεται να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία αμέσως μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

«Θύελλα» για τα περί αντισυνταγματικότητας

Οσον αφορά τις αιτήσεις αντισυνταγματικότητας, αυτές απορρίφθηκαν.

«Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση είναι αντισυνταγματικό γιατί έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της χριστιανικής πίστης της ανατολικής ορθόδοξης Εκκλησίας. Προσβάλει την πίστη και το δόγμα μας και από εκεί ξεκινάμε», θέλησε να επισημάνει ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, προκαλώντας – σε ένα ακόμη επεισόδιο μεταξύ των δύο πλευρών- το ειρωνικό σχόλιο του βουλευτή της Νίκης Γιώργου Αποστολάκη:

«Κάποιος πρέπει να πει στην Ελληνική Λύση ότι η αναφορά του Συντάγματος στην επικρατούσα θρησκεία δεν υποχρεώνει την πολιτεία να θεσπίζει νόμους σύμφωνα με τα δόγματα της εκκλησίας. Λαϊκισμός και στο Σύνταγμα συνάδελφε;».

«Για το χριστιανόμετρο της Ελληνικής Λύσης, δεν είμαστε τόσο κοντά στο Χριστό όσο εσείς και γι’ αυτό δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τις επιστολές του», συμπλήρωσε τον ίδιο πάντα ειρωνικό τόνο ο κ. Αποστολάκης.

«Είναι ευπρόσδεκτη η ένσταση αντισυνταγματικότητας όπως η αίτηση για ονομαστική. Προσπαθούν να προκαλέσουν ρήγματα στη συνοχή της ΝΔ. Δεν θα το πετύχουν καθώς η συνοχή της είναι αρραγής», απάντησε με τη σειρά του ο υπουργός επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, για να συμπληρώσει:

«Να απολογηθούν αυτοί που θέλουν να ξεστρατίσει η Ελλάδα από την Ευρώπη και τολμώ να πω ότι τα κόμματα αυτά είναι σε αυτή τη κατηγορία. Είναι αποκαλυπτικό γιατί η Νίκη σύρεται και δίνει κάλυψη σε ένα κόμμα που ελέγχεται ότι αποτελεί βιτρίνα ενός εγκληματία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εργαλειοποιείτε τη θρησκεία όταν μάλιστα ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης έχει εμπορευτεί επιστολές Ιησού».

«Εχετε αναρωτηθεί κ. συνάδελφοι αν το Σύνταγμα έπρεπε να ερμηνεύται με τέτοιο τρόπο θα προστατεύονταν η μονογονεϊκή οικογένεια; Αν μείνει κανείς στο γράμμα του Συντάγματος και δεν λάβει υπόψη τη δυναμική αλλαγή της κοινωνίας θα αναφέρεται σε άλλη εποχή», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας ο οποίος επικαλέστηκε την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για να επισημάνει: «Με απολύτως σαφή τρόπο η έκθεση αποφαίνεται ότι το είναι εντός του Συνταγματικού πλαισίου, συμφωνεί με πάγια νομολογία του ΣτΕ και είναι εντός Ευρωπαϊκής σύμβασης δικαιώματα ανθρώπου. Όποια συζήτηση δεν έχει απολύτως καμία σημασία».

«Στην ένσταση της Ελληνικής Λύσης παρατηρώ μια ανέντιμη προσπάθεια μέσα από το πρίσμα της εκκλησίας να θεμελιωθεί αντισυνταγματικότητα των διατάξεων. Είναι βαθιά συντηρητική και αντιδραστική η προσέγγιση των ενστάσεων. Οι Σπαρτιάτες μιλούν για αποσπασματικές αναφορές της συντακτικής συνέλευσης του 75’. Ο νομοθέτης δεν προσδιόρισε τη μορφή του γάμου και να θέτουμε ερμηνείες του Συντάγματος για τη μορφή της οικογένειας είναι πολιτικό ατόπημα», είπε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι θέσεις της Ελληνικής Λύσης και των Σπαρτιατών δεν συνιστούν καν συνταγματικά επιχειρήματα. Η μία που έχει επιχείρημα, η Νίκη, θέτει τον ορισμό της οικογένειας που δεν υπάρχουν πουθενά στο Σύνταγμα. Είναι ορισμός με βάση τη δική τους ιδεολογική θέση», σχολίασε ο Παναγιώτης Δουδωνής από το ΠΑΣΟΚ και επιτέθηκε στην Ελληνική Λύση λέγοντας: «δεν ήρθαμε να φέρουμε τον Αρειανισμό εδώ. Τον πολιτικό γάμο φέραμε να ψηφίσουμε. Δεν βλέπω που προκύπτει η αντίθεση με το δόγμα. Δίνει κανονιστική ισχύ στην Αγία γραφή. Είναι συμβατή με τη τριαδική πίστη η ύπαρξη επιστολών του Ιησού;».

« Το νομοσχέδιο εκπληρώνει την επιταγή να αναγνωριστεί ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι , όλοι και όλες έχουμε ίσα δικαιώματα, οι διακρίσεις σε βάρος οποιασδήποτε ανθρώπινης ύπαρξης για λόγους φύλου, φυλής, εθνότητας, καταγωγής κτλ είναι αντισυνταγματικές και η εξάλειψη των διακρίσεων εκπληρώνει τον όρκο που όλοι δώσαμε να φυλάσσουμε το Σύνταγμα να το τηρούμε και εκπληρώνουμε τη δημοκρατική επιταγή της ισότητας και ελευθερίας για όλους τους ανθρώπους», είπε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθεράς Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ η Έφη Αχτσιόγλου απο τη Νέα Αριστερά, παρατήρησε:
«Ακούστηκε ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό γιατί αντιβαίνει στο ορθόδοξο δόγμα. Είναι αλυσιτελές το επιχείρημα γιατί πουθενά δεν λέει το Σύνταγμα ότι οι νόμοι του κράτους είναι οι νόμοι της πολιτείας. Οι κανόνες του δόγματος δεν σημαίνει ότι είναι νόμοι του κράτους».

Οσον αφορά τη θέση του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης σημείωσε πως το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει εκφράσει αναλυτικά τις θέσεις του και ότι δεν θα λάβει μέρος ούτε στη συζήτηση ούτε στη ψηφοφορία.

«Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν διαχρονικά πρωτοπόρες στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ενίσχυση της οικογένειας», ανέφερε νωρίτερα η εισηγήτρια του κυβερνώντος κόμματος, Μαρία Συρεγγέλα. «Αλλωστε –πρόσθεσε– όπως λέει και η ιδρυτική μας διακήρυξη: “Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες”».

«Ο γάμος για όλους δεν είναι προνόμιο. Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δεν πλήρωνε φόρους. Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ψώνιζε δωρεάν από το σούπερ μάρκετ. Δικαίωμα είναι η ισότητα, ο γάμος και η οικογένεια, για όλους τους ανθρώπους που το επιθυμούν. Και το δικαίωμα δεν παζαρεύεται. Στο δικαίωμα δεν υπάρχει αντίθετη γνώμη, δεν υπάρχει αντίθετη άποψη, το δικαίωμα δεν υπόκειται σε διαδικασίες δημοψηφισμάτων. Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο: είμαστε όλοι ίσοι. Τελεία, παύλα», ανέφερε χαρακτηριστικά η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Ακρίτα, προς απάντηση όσων αμφισβητούν το δικαίωμα της ισότητας στον γάμο και εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στις επιτροπές της Βουλής, «ναι», επί της αρχής δήλωσαν οι εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας και «όχι» το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.

Στο κυβερνών κόμμα, με δεδομένο το «όχι» του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει δηλώσει μάλιστα ότι θα τοποθετηθεί από το βήμα της Ολομέλειας, οι «απώλειες» δείχνουν να περιορίζονται, μέσω της λύσης της αποχής, όπου μετά τον Μάκη Βορίδη, φέρεται να προσανατολίζονται οι Στέλιος Πέτσας και Αγγελος Συρίγος. Κατά το ρεπορτάζ πάντα, δεν είναι λίγοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές που εμφανίζονται έτοιμοι να αλλάξουν στάση από το «όχι» στην αποχή και αντίστοιχα από την αποχή στο «ναι».