Για ορισμένες βρετανικές οικογένειες το πρόβλημα δεν είναι η ακρίβεια στα καύσιμα, στα προϊόντα και στις υπηρεσίες των δικτύων, δεν είναι τα χρέη και οι φόροι, ούτε καν η χειμερινή κρίση που ενσκήπτει στη Γηραιά Ηπειρο πεινασμένη για ενέργεια και ψωμί: το δικό τους πρόβλημα είναι το μεγάλο εποχικό τουριστικό μποτιλιάρισμα που παρατηρείται αυτές τις ημέρες στο Ντόβερ!
Μποτιλιαρισμένοι είναι «χιλιάδες βρετανοί τουρίστες» που κατευθύνονται προς την Ευρώπη αποφασισμένοι να ξοδέψουν τις λίρες τους σε μπίρες. Γιατί; Επειδή οι Γάλλοι έχουν ανοίξει μόνο τέσσερα από τα δέκα σημεία ελέγχου στο Καλέ και έχουν κινητοποιήσει λιγοστούς χωροφύλακες. Υπάρχει και γραφειοκρατία μεγάλη μετά το Brexit, αφού τα διαβατήρια των βρετανών τουριστών πρέπει να σφραγίζονται.
Ετσι έχει διπλασιαστεί ο χρόνος αναμονής όσων ταξιδεύουν από το Νησί με το Ι.Χ. τους. Και στο Λονδίνο ακούγονται φωνές που επιχειρούν να… πολιτικοποιήσουν το θέμα, λέγοντας ότι πρόκειται για εκδίκηση των Γάλλων επειδή η Βρετανία εγκατέλειψε την Ευρωπαϊκή Ενωση! Η λογική τους, λοιπόν, είναι ότι πρόκειται για γαλλικό σαμποτάζ! Οι Γάλλοι, λένε οι φιλύποπτοι Βρετανοί, καθιστούν αδύνατη τη διενέργεια των συνοριακών ελέγχων.
Ετσι οι Βρετανοί ταξιδιώτες στέκονται στη σειρά πολλές ώρες, ακόμη και έξι, και «το όνειρο των πολυπόθητων διακοπών έχει μετατραπεί σε εφιάλτη». Οι βρετανικές αρχές θεωρούν την κατάσταση «κρίσιμη», εκφράζοντας την ανησυχία τους ότι αυτό το σκηνικό δεν πρόκειται να αλλάξει κατά τη διάρκεια του εφετινού καλοκαιριού.
Οταν πέφτουν στο μεγάλο μποτιλιάρισμα, οι Βρετανοί βγαίνουν από τα αμάξια τους, κάθονται στις μπαριέρες του δρόμου, περιφέρονται μαζί με τα παιδιά τους και τα σκυλιά τους ανάμεσα στα υπόλοιπα αυτοκίνητα. Πλέον όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν μέσω Ντόβερ καλούνται να προμηθευτούν τρόφιμα και νερό. Το νερό, βέβαια, είναι διουρητικό, έτσι γεννάται άλλο ζήτημα: πού θα ουρήσουν όλοι αυτοί οι υποψήφιοι τουρίστες…
Κάποιοι από τους υπουργούς των Τόρις μίλησαν ήδη περί «δολιοφθοράς» και για «εντάσεις» που προκάλεσε το Brexit. Η υποψηφία για την αντικατάσταση του Τζόνσον στο τιμόνι των Τόρις κα στην πρωθυπουργία, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, δήλωσε τα εξής: «Αυτή η τρομερή κατάσταση είναι απαράδεκτη, και μπορούσε να αποτραπεί. Η Γαλλία πρέπει να ενεργήσει έτσι ώστε να περιοριστεί κάθε ταλαιπωρία για τους βρετανούς τουρίστες και συγχρόνως πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτή η φρικτή κατάσταση θα αποφευχθεί μελλοντικά».