Γάλλοι επιστήμονες με επικεφαλής τον βραβευμένο με Νομπέλ Φυσικής Αλέν Ασπέ απηύθυναν «έκκληση» μέσω της γαλλικής εφημερίδας Le Monde υπέρ της ίδρυσης και υλοποίησης ενός οικολογικού «Προγράμματος Μανχάταν» με σκοπό τη σωτηρία του πλανήτη από την κλιματική καταστροφή. Οπως όλος ο κόσμος ξέρει, το κανονικό «Πρόγραμμα Μανχάταν» δεν είχε επικεφαλής τον Ασπέ αλλά τον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ και αντικείμενό του δεν ήταν η οικολογία αλλά η κατασκευή και χρήση πυρηνικών βομβών – η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι απέδειξαν τα επιτεύγματά του.
Οι γάλλοι επιστήμονες, λοιπόν, ζήτησαν τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου συνδεδεμένου με τη βιομηχανία, ώστε να διασφαλιστούν τα αποτελέσματα μιας παραγωγής που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον. Την έμπνευσή τους να ονομάσουν το «πρόγραμμα» των ονείρων τους «Πρόγραμμα Μανχάταν» τη χρωστούν στην πρόσφατη ταινία «Oppenheimer». Τους συνεπήρε η ιδέα της συστράτευσης των επιστημόνων στην υπόθεση της ατομικής βόμβας: «Ο άνθρωπος είναι ικανός για απίστευτα ταχεία και αποτελεσματική συλλογική δράση, ανεξάρτητα από το πόσο τρομερό είναι το αντικείμενο».
Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες της «έκκλησης» θεωρούν «την υπερθέρμανση του πλανήτη υπαρξιακή απειλή», αφού από αυτήν προκύπτουν οι κλιματικές καταστροφές (οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι καύσωνες, οι ξηρασίες κ.λπ.). Ο «μεγάλος μετασχηματισμός» που κατά τη γνώμη τους χρειαζόμαστε αφορά «τα τεχνικά και βιομηχανικά εργαλεία» του πολιτισμού μας και μεταφράζεται σε «απαλλαγή από τον άνθρακα του βιομηχανοποιημένου κόσμου μας». Αλλος τρόπος δεν υπάρχει ώστε «να αποφευχθούν εκατομμύρια θάνατοι». Θεωρούν, δε, την «έκκλησή» τους «ιστορική ευθύνη» τους.
«Για να εξασφαλίσουν ένα μέλλον για την ανθρωπότητα», οι Γάλλοι πρότειναν την ίδρυση στην Ευρώπη ενός κέντρου οικολογικού συντονισμού κατ’ αναλογίαν εκείνου που υπήρχε στο Λος Αλαμος των ΗΠΑ και δρομολόγησε την παραγωγή της ατομικής βόμβας. Σε αυτό το οικολογικό κέντρο «θα συγκεντρωθούν οι καλύτεροι επιστήμονες από όλον τον κόσμο» και θα ασχοληθούν με τη σωτηρία της Γης «δουλεύοντας 25 χρόνια τουλάχιστον, με χρηματοδοτική εκκίνηση ενός δισ. ευρώ».
Η Corriere della Sera σε άρθρο γνώμης σχολίασε ότι η προσέγγιση των γάλλων επιστημόνων εμπίπτει στον λεγόμενο τεχνολογισμό, τον οποίο όμως καταγγέλλουν πολλοί περιβαλλοντολόγοι. Διότι με την τεχνολογία επιχειρείται η διόρθωση της ζημιάς που η τεχνολογία προκαλεί. Ο Ασπέ και η παρέα του λένε ότι το να χρησιμοποιούμε λιγότερο το αεροπλάνο ή το να πετάμε ενοχικά, έχοντας επίγνωση ότι μολύνουμε το περιβάλλον, το να πλενόμαστε με χλιαρό νερό αντί για ζεστό, κ.λπ., όλα αυτά είναι αξιέπαινες πράξεις, όμως δεν φτάνουν: «Χρειαζόμαστε ένα έργο τύπου ‘‘Πρόγραμμα Μανχάταν’’».