Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μειώνει 90% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου στα άτομα άνω των 50 ετών, σύμφωνα με μεγάλη γαλλική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 22,6 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως γράφει ο Guardian.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια φαίνεται να προστατεύουν από τις χειρότερες συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος που μολύνεται από τη μετάλλαξη Δέλτα, στέλεχος το οποίο είναι το πιο διαδεδομένο στην Ευρώπη, και φυσικά στην Ελλάδα.
«Οσοι έχουν εμβολιαστεί για τη λοίμωξη Covid-19 διατρέχουν εννέα φορές μικρότερο κίνδυνο να νοσηλευθούν ή να πεθάνουν από τη νόσο, σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους», εξήγησε ο επιδημιολόγος Μαχμούντ Ζουρεΐκ, διευθυντής του οργανισμού Epi-Phare, τον οποίο δημιούργησαν η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας (Cnam) και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ANSM) της Γαλλίας.
Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών σε πραγματικές συνθήκες, οι οποίες είχαν γίνει σε άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Η γαλλική μελέτη, όμως, «είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί παγκοσμίως», σύμφωνα με τον Ζουρεΐκ.
Οι ερευνητές του Epi-Phare συνέκριναν τα δεδομένα 11 εκατομμυρίων εμβολιασμένων άνω των 50 ετών με αυτά 11 εκατομμυρίων μη εμβολιασμένων της ίδιας ηλικιακής ομάδας, από τις 27 Δεκεμβρίου 2020, οπότε και ξεκίνησε η εκστρατεία ανοσοποίησης για την Covid-19 στη Γαλλία, έως τις 20 Ιουλίου 2021.
Μεταλλάξεις
Για να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί, οι ερευνητές εκτίμησαν τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας την περίοδο μετά τις 20 Ιουνίου, όταν πλέον το στέλεχος επικρατούσε στη Γαλλία, δηλαδή έναν μήνα πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας.
Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι ειδικοί ήταν αντίστοιχα με αυτά των προηγούμενων μηνών, δηλαδή ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη της νοσηλείας έφτανε το 84% στα άτομα άνω των 75 ετών και το 92% για τους 50 με 74 ετών.
«Αυτό μας δίνει τα πρώτα στοιχεία, όμως αυτή η περίοδος είναι πολύ μικρή για να εκτιμηθούν οι πραγματικές επιπτώσεις του εμβολίου. Η μελέτη πρέπει να συνεχιστεί για να συμπεριλάβει τα δεδομένα του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου», υπογράμμισε ο Ζουρεΐκ.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ερευνητές έβαλαν στο μικροσκόπιό τους την αποτελεσματικότητα των εμβολίων των Pfizer-BioNTech, της Moderna και της AstraZeneca. Το τέταρτο εμβόλιο που έχει λάβει άδεια στη Γαλλία είναι το Johnson & Johnson, όμως άρχισε να χορηγείται αργότερα και σε μικρότερο ποσοστό πληθυσμού. Για τον λόγο αυτό, δεν περιλήφθηκε στη μελέτη.
Το δείγμα
Στη μελέτη συμμετείχαν δύο ομάδες που αφορούσαν δύο διαφορετικούς ηλικιακούς πληθυσμούς. Η πρώτη ομάδα αποτελούνταν από άτομα άνω των 75 ετών, με δείγμα 7,2 εκατομμυρίων ατόμων (50% εμβολιασμένοι – 50% ανεμβολίαστοι), ενώ στη δεύτερη ομάδα συμμετείχαν άτομα ηλικίας 50 ως 74 ετών, με ένα δείγμα 15,4 εκατομμυρίων (50% εμβολιασμένοι – 50% ανεμβολίαστοι).
Για να συγκρίνουν τα δεδομένα, οι ερευνητές δημιούργησαν ζευγάρια. Κάθε εμβολιασμένος συνδέθηκε με έναν μη εμβολιασμένο ίδιας ηλικίας, του ιδίου φύλου, που ζούσε στην ίδια περιοχή. Παρακολούθησαν τα ζευγάρια αυτά ως τις 20 Ιουλίου και συνέκριναν τα ποσοστά νοσηλείας τους.
Η μελέτη αυτή αφορά μόνο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά των σοβαρών μορφών νόσησης από τη λοίμωξη Covid-19 και δεν επιτρέπει να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό εμποδίζουν τη νόσηση εν γένει ή τη μετάδοση της ασθένειας.
Ωστόσο, όπως σπεύδει να διευκρινίσει ο Ζουρεΐκ, το να αποφύγει κάποιος τη σοβαρή νόσηση είναι ο πιο βασικός στόχος της δημόσιας υγείας. Και μια επιδημία χωρίς σοβαρή νόσηση δεν είναι πλέον πανδημία.