Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ σε προσφυγικό καταυλισμό που στήθηκε σε χωριό του αρμενικού κράτους | REUTERS/Irakli Gedenidze
Επικαιρότητα

Γαλλική ανθρωπιστική βοήθεια στην Αρμενία

Η κυβέρνηση Μακρόν στέλνει έναν τόνο φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό στο Ερεβάν. Για αποστολή όπλων είχε δεσμευτεί πριν από μία εβδομάδα η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών.
Protagon Team

Η Γαλλία, χώρα με πολυπληθή αρμενική κοινότητα, υπερασπίζεται την Αρμενία που απειλείται από το Αζερμπαϊτζάν: ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή αναχώρησε από τη Μασσαλία για να μεταφέρει έναν τόνο ιατρικού εξοπλισμού στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Ερεβάν, 4.500 χιλιόμετρα ανατολικά.

Αυτή τη στιγμή η Αρμενία φιλοξενεί περισσότερους από 100.000 αρμενίους πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καρμπάχ, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα πάτρια εδάφη και τις εστίες τους έπειτα από την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν.

Ως γνωστόν, στις 19 Σεπτεμβρίου το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση και ανέκτησε τον έλεγχο της αυτόνομης περιοχής με χριστιανικό πληθυσμό αρμενικής καταγωγής και ταυτότητας.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, κατά την επίσκεψή της στο Ερεβάν την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, είχε ανακοινώσει την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στους Αρμενίους με σκοπό τη διασφάλιση της άμυνάς τους έναντι των Αζέρων.

Το Παρίσι δεν είχε αποσαφηνίσει το είδος του οπλισμού που θα στείλει, ωστόσο είχε σπεύσει να δηλώσει ότι οι ενέργειές του δεν αποσκοπούν στην κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση Μακρόν, το Αζερμπαϊτζάν, έχοντας έσοδα από το πετρέλαιο και την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας, δεν έπαψε ποτέ να εξοπλίζεται με στόχο να επιτίθεται στην Αρμενία.