Ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε την Ακροδεξιά και διατήρησε την προεδρία τον Απρίλιο, αλλά, σχεδόν, δύο μήνες μετά, είναι η Αριστερά που απειλεί την παραμονή του στην εξουσία. Μέχρι το βράδυ οι Γάλλοι θα έχουν αποφασίσει ποιος θα ελέγχει την Εθνοσυνέλευση. Είναι μεγάλη όμως η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο;
Σε σχέση με τον πρώτο γύρο, ο αριθμός των Γάλλων που έως τις 12.00 ώρα Γαλλίας (13.00 ώρα Ελλάδας) είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα ήταν ελαφρώς αυξημένος. Βάσει των στοιχείων του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, η προσέλευση στις κάλπες ήταν σήμερα στο 18,99% του εκλογικού σώματος, έναντι 18,43% που ήταν πριν από μια εβδομάδα, την ίδια ώρα.
Το 2017 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 17,8%, ενώ το 2012 ήταν στο 21,4%. Σε γενικές γραμμές πάντως η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών είναι τα τελευταία είκοσι χρόνια στη Γαλλία μικρότερη από τη συμμετοχή στον πρώτο γύρο. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι τις περισσότερες φορές στον δεύτερο γύρο οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο υποψηφίων από κόμματα τα οποία οι ίδιοι δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο.
Η μάχη για τον έλεγχο της Εθνοσυνυνέλευσης είναι εκείνη που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το εύρος των μεταρρυθμίσεων που θέλει να εφαρμόσει ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος αυτή τη φορά δεν έχει απέναντί του την Ακροδεξιά και τη Μαρίν Λεπέν αλλά τον Αριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν ο οποίος στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών άγγιξε την πρωτιά!
Η Λεπέν, που στον πρώτο γύρο έλαβε το 18,6% των ψήφων, συνέστησε στους ψηφοφόρους της την αποχή από τις κάλπες στις περιφέρειες όπου αναμετρώνται ένας υποψήφιος της παράταξης Μακρόν με έναν υποψήφιο της παράταξης Μελανσόν, δηλαδή περίπου στις μισές εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας.