Ζιλιέτ Νε Κοσάν, υποψήφια γαλλίδα γερουσιαστής: αριστερά, μετά το πέρασμα της ΤΝ, και δεξιά... πριν | Juliette de Causans
Επικαιρότητα

Γαλλία: Υποψήφια ρετουσάρει την εικόνα της μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης

Μέλος ομάδας κεντρώων, πρώην υποστηρικτών του Μακρόν, η Ζιλιέτ ντε Κοζάν, «καλλώπισε» τη φωτογραφία της αναζητώντας περισσότερες ψήφους, αλλά χωρίς επιτυχία
Protagon Team

Μια υποψήφια στις εκλογές της γαλλικής Γερουσίας βρέθηκε στο στόχαστρο πολιτικών επικρίσεων επειδή χρησιμοποίησε την Τεχνητή Νοημοσύνη για να αλλάξει τη φωτογραφία της σε αφίσες της προεκλογικής της εκστρατείας, αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Αφού χρησιμοποίησε την ΤΝ για να δώσει στον εαυτό της ένα μαύρισμα διαφημίζοντας την υποψηφιότητά της για τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους, η Ζιλιέτ ντε Κοσάν στράφηκε ξανά σε αυτήν για τις εκλογές στη Γερουσία. Αυτή τη φορά λέει ότι η τεχνολογία απλώς βελτίωσε την επιδερμίδα της.

Η πολιτικός ανήκει στην Ευρώπη, Οικολογία, Ενότητα, ένα μικρό κόμμα του Κέντρου που αποτελείται κυρίως από αντιφρονούντες… υποστηρικτές του Εμανουέλ Μακρόν. Λένε ότι τον υποστηρίζουν, αλλά έχουν εγκαταλείψει το κόμμα Αναγέννηση, που ίδρυσε ο γάλλος πρόεδρος. Το στρατόπεδο του Μακρόν δεν θέλει να έχει καμία σχέση με το κίνημα της Ντε Κοσάν.

Η υποψήφια γερουσιαστής εξηγεί ότι χρησιμοποιεί την τεχνολογία ΤΝ για να βελτιώσει ψηφιακά την εικόνα της επειδή είναι πιο πιθανό να κάνει τους ψηφοφόρους να ενδιαφερθούν για το φιλοευρωπαϊκό και περιβαλλοντικό πρόγραμμά της, αν φαίνεται καλή στις αφίσες της.

Η Ντε Κοσάν, δασκάλα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μπήκε στην πολιτική το 2021 ως υποψήφια βουλευτής στις Αρδένες, αλλά συγκέντρωσε μόλις το 4,28% των ψήφων. Είπε ότι η πρώτη της προεκλογική αφίσα περιείχε «μια φωτογραφία μου τραβηγμένη σε κινητό τηλέφωνο, χωρίς ουσιαστικά τίποτα να έχει προστεθεί σε αυτήν».

Εναν χρόνο αργότερα κατέβηκε υποψήφια βουλευτής των Γάλλων που ζουν στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Η αφίσα της είχε μια «φωτογραφία μου που ήταν λίγο παλιά, και η οποία είχε περάσει εκ νέου από επεξεργασία ΤΝ» είπε στο BFM, ένα γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι. «Χρησιμοποίησα ένα πλήρες μαύρισμα, που με έδειχνε πιο ηλιοκαμένη» συμπλήρωσε.

Αλλοι υποψήφιοι του κόμματος Ευρώπη, Οικολογία, Ενότητα χρησιμοποίησαν παρόμοιες μεθόδους για να φαίνονται νεότεροι και πιο λαμπεροί. Η Ντε Κοσάν, η οποία είναι στα 40 της αλλά αρνείται να δημοσιοποιήσει την ακριβή ηλικία της, δεν κατάφερε να εκλεγεί ξανά, αλλά αύξησε το ποσοστό της στο 7,37% – μια αξιόλογη επίδοση για υποψήφια που δεν υποστηρίζεται από κανένα από τα κύρια κόμματα.

Η Γερουσία στη Γαλλία εκλέγεται έμμεσα, με ψήφους βουλευτών, δημάρχων και συμβούλων. Η Ντε Κοσάν θα χάσει σχεδόν σίγουρα ξανά στις εκλογές αυτού του μήνα, αν και η προεκλογική αφίσα της κέρδισε για άλλη μια φορά αρκετή δημοσιότητα ώστε να κάνει τους περισσότερους συνυποψηφίους της να ζηλέψουν. Η φωτογραφία «λήφθηκε πριν από τρεις εβδομάδες και ανακατασκευάστηκε [από την Τεχνητή Νοημοσύνη] εστιάζοντας μόνο στην επιδερμίδα», ισχυρίζεται.

Δεν συμμερίζονται όλοι τον ενθουσιασμό της. Ο Αρνό Ρομπινέ, δήμαρχος της πόλης Ρεμς, όπου η υποψήφια διδάσκει, έγραψε σε ένα ειρωνικό σχόλιο ότι η ταυτότητά της είχε πέσει θύμα «σφετερισμού». Ο Σαμουέλ Γκολντσμίτ, ραδιοφωνικός δημοσιογράφος, επισήμανε ότι η Ντε Κοσάν «γίνεται δέκα χρόνια νεότερη με κάθε νέα προεκλογική της εκστρατεία».