Εργαζόμενοι καθαρίζουν τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι συγκρούσεις της Πέμπτης στο Παρίσι | REUTERS/Yves Herman
Επικαιρότητα

Γαλλία: Εκατοντάδες τραυματίες – Κάηκε το δημαρχείο του Μπορντό – Ακύρωσε ο Κάρολος Γ’

«Θύμα» των σοβαρών επεισοδίων το ιστορικό κτίριο της γαλλικής «πρωτεύουσας» του κρασιού, το οποίο πυρπολήθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Τα συνδικάτα «υποσχέθηκαν» να διαταράξουν την επίσημη επίσκεψη του βασιλιά της Αγγλίας, με συνέπεια αυτή να ματαιωθεί!
Protagon Team

Η Γαλλία είναι μια χώρα στις φλόγες, μια χώρα με εκατομμύρια λαού στους δρόμους, μια χώρα που δεν μπορεί καν να υποδεχτεί τους υψηλούς καλεσμένους της: ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ επικοινώνησε την Παρασκευή με τον Εμανουέλ Μακρόν και συμφώνησαν να μη γίνει τώρα η ιστορική επίσκεψη του βρετανού μονάρχη στη Γαλλία.

Οι αριθμοί της αναταραχής είναι εντυπωσιακοί.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη, ένατη ημέρα μαζικών κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, έγιναν 457 προσαγωγές, ενώ τραυματίσθηκαν 441 αστυνομικοί και χωροφύλακες!

Την Πέμπτη, 3,5 εκατ. πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Γαλλίας, σε περισσότερες από 200 πόλεις, σε μία από τις μαζικότερες διαμαρτυρίες των τελευταίων χρόνων, εναντίον των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό, που πέρασε με προεδρικό διάταγμα και όχι με ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στο Μπορντό μάλιστα, το βράδυ της Πέμπτης, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, όταν διαδηλωτές πυρπόλησαν το δημαρχείο, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο ιστορικό αυτό κτίριο.

To ιστορικό κτίριο του δημαρχείου του Μπορντό στις φλόγες (Twitter Bookee0/via REUTERS)

Σε δηλώσεις του στο δίκτυο Cnews, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι υπήρξαν 903 φωτιές κοινόχρηστων αντικειμένων και σκουπιδιών, μόνο στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης των συνδικάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε την διαπίστωση για την ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος των διαδηλωτών επιρρίπτοντας την ευθύνη στην άκρα Αριστερά.

«Η άκρα Αριστερά θέλει να επιτεθεί κατά της Δημοκρατίας», είπε προσθέτοντας ότι χρειάζεται ένα «συλλογικό μήνυμα καταδίκης».

Ο Νταρμανέν εξέφρασε την έκπληξή του για την έλλειψη αντίδρασης των πολιτικών για τους τραυματισμένους και χωροφύλακες που φθάνουν τους 1.000 από την έναρξη των κινητοποιήσεων κα μίλησε για «εθνικό σπορ που συνίσταται στην αμαύρωση» των δυνάμεων ασφαλείας.

«Η χώρα πρέπει να ξυπνήσει και να καταδικάσει την άκρα Αριστερά και τους ταραξίες. Δεν είναι πολλοί, αλλά είναι εξαιρετικά βίαιοι», είπε.

Διαδηλωτές στη Ναντ προσπαθούν να προστατευτούν από τα δακρυγόνα με ομπρέλες – Reuters

Αναφερόμενος στα black blocks, τους ταραξίες, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε 1.500 κατά την χθεσινή διαδήλωση στο Παρίσι, ο Νταρμανέν δήλωσε ότι θα πρέπει να αποκαλούνται «black bourges (μεγαλοαστοί)», διότι προέρχονται από εύπορες οικογένειες και πρόσθεσε ότι αν «μπορούσαν να σκοτώσουν» έναν αστυνομικό ή χωροφύλακα «θα χαίρονταν».

Ο υπουργός χαιρέτισε το «εξαιρετικό» έργο των δυνάμεων της τάξης για την αποτροπή «θανάτου». «Δεν υπήρξε νεκρός, δεν υπήρξε βαρύς τραυματισμός» είπε προσθέτοντας ωστόσο ότι υπήρξε ένας βαρύς τραυματισμός διαδηλώτριας στην Ρουέν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Αναβλήθηκε η επίσκεψη του Καρόλου Γ’

Η λαϊκή οργή για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία κατάφερε να διαταράξει την προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα επίσκεψη του βρετανού μονάρχη Καρόλου Γ’. Τα συνδικάτα είχαν υποσχεθεί να διαταράξουν την επίσκεψη και όπως έγινε γνωστό αργότερα την Παρασκευή, το ιστορικό ταξίδι του βασιλιά της Αγγλίας ματαιώθηκε.

«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας (ενάντια στο σχέδιο μεταρρύθμισης) και η επίσκεψη αυτή θα είναι στο στόχαστρό μας», είχαν προειδοποιήσει ο Ματιέ Ομπρί (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών) και ο Ιβάν Φορ του συνδικάτου Force Ouvriere μιλώντας στην εφημερίδα Sud-Ouest.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο βασιλιάς δεν θα μπορέσει να πάρει το τραμ», στο Μπορντό όπως σχεδίαζε, είχε πει ο Πασκάλ Μεσγκενό, εκπρόσωπος του συνδικάτου CFTC στην αρχή μεταφορών Transports Bordeaux Métropole (TBM).

Αστυνομικοί με πολιτικά συλλαμβάνουν διαδηλωτές, πίσω από το τείχος των ΜΑΤ, στο Παρίσι – Reuters

Από την άλλη πλευρά, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να υποδεχτεί τον βρετανό μονάρχη παρά τις διαδηλώσεις.

«Είμαστε υπερβολικά εστιασμένοι. Είμαστε έτοιμοι να τον υποδεχτούμε υπό άριστες συνθήκες», είπε ο υπουργός στο δίκτυο CNews TV.

Πηγή των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ είχε αναγνωρίσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι οι διαδηλώσεις πιθανόν να επηρεάσουν ζητήματα επιμελητείας της βασιλικής επίσκεψης παρότι ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού, Λοράν Νινέ, δήλωσε «πολύ ήρεμος» ενόψει της επίσκεψης.

Ο Κάρολος επρόκειτο να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως βασιλιάς, από τις 26 έως τις 29 Μαρτίου. Εκτός από ένα δείπνο στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, στο πρόγραμμά του ήταν να επισκεφθεί την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι και να μιλήσει στη Γερουσία, πρώτη φορά για έναν βρετανό μονάρχη.

Βόμβα μολότοφ εναντίον αστυνομικών στο Παρίσι – Reuters

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, στόχος ήταν να μεταβεί επίσης στο Μπορντό για μια βόλτα με το τραμ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν «είναι σίγουρα πιο άνετα με τους μονάρχες παρά με τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού στους οποίους αρνείται το δικαίωμα ψήφου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος», είχε ο Ιάν Μπροσά, εκπρόσωπος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο σοσιαλιστής γερουσιαστής, Ρεμί Καρντόν, από την πλευρά του, είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ότι «δεν θα είναι περίπατος» για τον Κάρολο και τον γάλλο πρόεδρο.

Ο εκπρόσωπος του ακροαριστερού Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Μπεζανσνό, αναφερόμενος στον Κάρολο Γ, είχε απειλήσει: «Θα τον υποδεχτούμε με μια γερή γενική απεργία!».