Αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα, σχετικά με τη στάση της απέναντι στο αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, έστειλε η Κατρίν Κολονά, τονίζοντας πως εάν η Τουρκία επιμείνει στο βέτο «θα δημιουργηθούν ερωτήματα αναφορικά με την συμπεριφορά της» ως κράτος μέλος της Αταλαντικής Συμμαχίας.
Σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα «Journal du Dimanche», η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία «έκαναν μια ιστορική επιλογή», ότι «το να τις έχουμε στο ΝΑΤΟ θα είναι ένα συν για την ασφάλεια στην Ευρώπη» και πρόσθεσε πως οι δύο χώρες «έχουν κάνει προσπάθειες στη συζήτησή τους με την Τουρκία».
«Είναι στο χέρι της Τουρκίας να κάνει τις επιλογές της μπροστά στις ευθύνες της. Θέλει να ενισχύσει τη Συμμαχία ή είναι αντίθετη;», κατέληξε η Κολονά, η οποία ερωτηθείσα για την αντίθεση των παρατάξεων του Ζαν Λικ Μελανσόν και της Μαριν Λεπέν στο ΝΑΤΟ και κατά πόσο αυτή η στάση περιπλέκει το ζήτημα της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, απάντησε ότι «η περίοδος που ανοίγει είναι και περίοδος ξεκαθαρίσματος».
Ιστορική ευθύνη για όλους
«Αν γίνουν δεκτές οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας, κάτι που ελπίζουμε, τότε θα απαιτηθεί κοινοβουλευτική επικύρωση. Θα είναι σκόπιμο για όλους να κάνουν μια επιλογή για την Ιστορία, για την ασφάλεια του ευρωατλαντικού μας χώρου και συνεπώς για την προστασία των Γάλλων», είπε με νόημα.
Περίοδο ξεκαθαρίσματος θέσεων για τα γαλλικά κόμματα βλέπει η υπουργός Εξωτερικών και αναφορικά με την ευρωπαϊκή πολιτική της Γαλλίας, λέγοντας πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να απαντήσουν «εάν θέλουν μια ισχυρότερη Ευρώπη που μας επιτρέπει να ενισχύσουμε την κυριαρχία μας, όπως επιτύχαμε κατά τη γαλλική προεδρία της ΕΕ, ή αν την απορρίπτουν».
Αυτό ισχύει, για πολλά ζητήματα είπε όπως, για παράδειγμα, το αν επιθυμούν την αύξηση του αριθμού των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των ευρωπαϊκών εταιρειών ή αν είναι υπέρ της θεσμοθέτησης ενός αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
«Το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει και για τη Ζαχαροπούλου»
Ερωτηθείσα τέλος αν θα επιθυμούσε η υφυπουργός Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, που υπάγεται στο υπουργείο της, να το εγκαταλείψει για να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι των καταγγελιών που υπάρχουν για «βιασμούς» αναφερόμενους σε εξαιρετικά επώδυνες γυναικολογικές εξετάσεις στις οποίες υπέβαλε κατά το παρελθόν ασθενείς της, η Κολονά είπε ότι η ελληνογαλλίδα υφυπουργός χειρίζεται αποτελεσματικά τους φακέλους της και ότι επί της ουσίας της υπόθεσης δεν μπορεί να γίνει κανένα σχόλιο αφού είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Είπε επίσης ότι το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους, αλλά και ότι όπως είπε η πρωθυπουργός Μπορν είναι σημαντικό να ακουστούν τα πάντα ελεύθερα.