Οι προβολείς της δημοσιότητας στράφηκαν και πάλι στη Μαρίν Λεπέν, αφού ο διαγκωνισμός υποψηφίων στον χώρο της γαλλικής Δεξιάς είναι σκληρός | REUTERS/Aleksandra Szmigiel
Επικαιρότητα

Γαλλία: Στις προεδρικές παίζεται το «κεφάλι» της Μαρίν Λεπέν

Ο συνωστισμός υποψηφίων προέδρων στη (συστημική) Δεξιά της Γαλλίας θα αποβεί καθοριστικός για το αν η υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού περάσει ή όχι στον δεύτερο γύρο – τυχόν αποτυχία της τη θέτει οριστικά εκτός πολιτικού παιχνιδιού
Protagon Team

Ιδιότυπο χαρακτήρα έχουν λάβει οι εκλογές της προσεχούς άνοιξης για τη γαλλική Δεξιά. Το ζήτημα δεν τίθεται όπως στις περασμένες προεδρικές εκλογές, αν δηλαδή η Μαρίν Λεπέν θα καταφέρει να κερδίσει τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά αν θα επιβιώσει η ίδια στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας βγαίνοντας αλώβητη από τη σύγκρουση του πρώτου γύρου. Διότι είναι αλήθεια ότι πολύς κόσμος στριμώχτηκε στα περιορισμένα τετραγωνικά που αναλογούν στη (συστημική) γαλλική Δεξιά κάθε απόχρωσης.

Την ανατροπή του σκηνικού έφερε η υποψηφιότητα της Βαλερί Πεκρές, εκπροσώπου των γκολικών, κόμματος που φαίνεται ότι αναγεννάται εκ της τέφρας του, στις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον, και παρά την πρόσφατη δικαστική καταδίκη σε φυλάκιση ενός έτους (κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι») του τελευταίου ρεπουμπλικανού προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Αυτό το γκολικό σκάνδαλο, ωστόσο, ήταν ηχηρότατο και δεν μπορεί να έχει ξεχαστεί τόσο γρήγορα.

Αλλά και τα γκάλοπ να μην πιστέψει κανείς, η Λεπέν έχει έναν πολύ… ορατό αντίπαλο απέναντί της στον πρώτο γύρο: τον Ερίκ Ζεμούρ, που κραδαίνει τη ρομφαία κατά του τζιχαντιστικού ισλαμισμού και σίγουρα γοητεύει κάποιους μειονοτικούς (δηλαδή… λευκούς) ψηφοφόρους της Λεπέν στα υποβαθμισμένα έως γκετοποιημένα προάστια των γαλλικών μεγαλουπόλεων. Η απώλεια του μονοπωλίου της εθνικιστικής ρητορείας σε κεντρικό επίπεδο φαίνεται ότι κοστίζει ήδη στη Λεπέν και στο κόμμα της.

Τα προαναφερθέντα γκάλοπ πάντως αποτυπώνουν αυτήν την τάση στη δεξιά γωνιά της δεξιάς πολυκατοικίας, αφού φέρνουν τη Λεπέν λίγο πιο μπροστά από τον Ζεμούρ να μάχεται για τη δεύτερη θέση με την Πεκρές. Ο Μακρόν παρουσιάζεται σαν αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρωτιά, ακόμη και στον δεύτερο γύρο – έχοντας αντίπαλο οποιαδήποτε από τις δύο κυρίες. Υπάρχει και μία δημοσκόπηση εις βάρος του, μία και μοναδική, εκείνη που δίνει την προεδρία στην Πεκρές.

Η ακροδεξιά γαλλίδα πολιτικός, κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν του Εθνικού Μετώπου, μόλις 53 ετών, δεν γίνεται να ξεγραφτεί ωστόσο τόσο εύκολα. Ο Εθνικός Συναγερμός της είναι παρών, ενώ και η ίδια προσωπικώς αποφεύγει τις λεκτικές ακρότητες τις οποίες έχει καταστήσει καθημερινή συνήθειά του ο Ζεμούρ. Ο 93χρονος πατέρας της, ακριβώς εξ αυτού του λόγου θεώρησε ότι η κόρη του έχει μαλακώσει, μάλιστα έκανε και αμφίσημες δηλώσεις περί υποστήριξης του «εβραίου φίλου του» Ζεμούρ εφ’ όσον εκείνος «εκπροσωπήσει καλύτερα το εθνικό στρατόπεδο». 

Οι υπόλοιποι της οικογενείας Λεπέν είναι διχασμένοι απέναντι στο φαινόμενο Ζεμούρ. Η Μαριόν Μαρεσάλ (η 32χρονη ανιψιά της Μαρίν, κόρη της 58χρονης αδελφής της Γιάν, η οποία εγκατέλειψε το κόμμα) διαθέτει ερείσματα στην καθολική πτέρυγα των Δεξιών και υποστηρίζει τον Ζεμούρ λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα να τεθεί το ερώτημα ποιος είναι καλύτερος για να κερδίσει». Η άλλη αδελφή της Μαριάν, όμως, η Μαρί-Καρολίν, 61 ετών, παραμένει στο κόμμα, ασχολείται κιόλας με τα της προεκλογικής εκστρατείας. Η ίδια και ο σύζυγός της, Φιλίπ Ολιβιέ, δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι η Μαρίν θα κερδίσει ανεξαρτήτως των προκλήσεων του Ζεμούρ.

Η στρατηγική του Ολιβιέ είναι η αντεπίθεση κατά μέτωπον: «Δεν δίνουμε δεκάρα για τον Ζεμούρ. Μας βοηθά να συγκεντρωθούμε, ενώ δημιουργεί και ένα απόθεμα ψήφων για εμάς» είπε προσπαθώντας να μειώσει τις δημοσκοπικές εντυπώσεις. Για το κόμμα της Λεπέν ισχύει η εξής γραμμή, όχι απαραιτήτως προεκλογική: ο Ζεμούρ αρκείται σε μία πολιτική διαμαρτυρίας, επαναλαμβάνει δηλαδή το… προπατορικό αμάρτημα του Ζαν-Μαρί, από το οποίο εμείς έχουμε απομακρυνθεί κοιτώντας κατάματα την εξουσία ως ένα κυβερνητικό και όχι περιθωριακό κόμμα.

Στον Ζεμούρ οι φίλοι της Μαρίν καταλογίζουν εντυπωσιασμό, χειρισμό των media (από τα οποία προέρχεται εξάλλου) και προσδιορίζουν τις πολιτικές αντοχές του μέχρι τον εκλογικό Απρίλιο ή και ακόμη νωρίτερα από αυτόν…

Υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος της Λεπέν υποστηρίζουν ότι ο Ζεμούρ, με τον απροκάλυπτο ρατσισμό του, βοήθησε τη Μαρίν κάνοντάς τη να φαίνεται, συγκριτικά με αυτόν, λογική και σώφρων. Λένε επίσης ότι όσες ψήφοι φύγουν από το κόμμα στον πρώτο γύρο των εκλογών, θα επιστρέψουν πανηγυρικώς στον δεύτερο. Υπενθυμίζεται ότι το 2017 η Λεπέν, στον δεύτερο γύρο έλαβε το 34% των ψήφων. Τα γκάλοπ που την τοποθετούν στον δεύτερο γύρο του 2022 της δίνουν τη δεύτερη θέση, όμως με σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό.

Την παραμονή των Χριστουγέννων η Μαρίν Λεπέν ανάρτησε στο Twitter βίντεο με ευχές επ’ ευκαιρία των εορτών, λέγοντας στον γαλλικό λαό ότι ελπίζει πως το 2022 «η αγαπημένη μας χώρα θα βρει τον δρόμο προς την αναγέννησή της» – κάτι που ερμηνεύτηκε σαν δήλωση εμπιστοσύνης στις δυνάμεις της, αφού το μήνυμα ήταν σαφώς κατά του προέδρου Μακρόν και ουδενός άλλου.