Ο Εμανουέλ Μακρόν σε ομιλία του στη γαλλική κοινότητα της Βέρνης, την Τετάρτη | ANTHONY ANEX/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Γαλλία: Πυρά κατά Μακρόν για τους χειρισμούς του στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Αλλοι τον κατηγορούν ότι είναι προκατειλημμένος υπέρ των Ισραηλινών και άλλοι επειδή δεν πήγε στη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας κατά του αντισημιτισμού στο Παρίσι
Protagon Team

Οι αρχηγοί των γαλλικών κομμάτων απέρριψαν την πρόσκληση του Εμανουέλ Μακρόν για συνομιλίες για μία σειρά από κρίσιμα θέματα, καθώς δέχεται επικρίσεις από όλες τις πλευρές για τον χειρισμό του πολέμου στη Γάζα και για άλλα ζητήματα.

Οπως σημειώνει η Telegraph, ο γάλλος πρόεδρος δέχεται αυξανόμενες πιέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για την αμφιταλαντευόμενη και «αναποτελεσματική» στάση του στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Στο εσωτερικό, η έλλειψη απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ανάγκασε τον Μακρόν να παραχωρήσει μεγάλο έδαφος στη δεξιά αντιπολίτευση για να περάσει ένα νομοσχέδιο για τη μετανάστευση αυτή την εβδομάδα στη Γερουσία.

Ο Ζεράλντ Νταρμανέν, υπουργός Εσωτερικών, έδωσε την συγκατατάθεσή του στη συντηρητική αντιπολίτευση να συμπεριλάβει σκληρές τροπολογίες στη νομοθεσία.

Παρά τις παραχωρήσεις, αρκετοί πολιτικοί αρχηγοί δεν θα συμμετέχουν στην ειδική συνάντηση του Μακρόν στο Σεν Ντενί έξω από το Παρίσι αυτή την Παρασκευή, την δεύτερη του είδους της, η οποία αποσκοπούσε στην εξεύρεση κοινού εδάφους μεταξύ των κομμάτων για μείζονα ζητήματα όπως η συνταγματική μεταρρύθμιση και τα δημοψηφίσματα.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, αυτή την εβδομάδα ο Μακρόν δέχθηκε σπάνια κριτική από το ίδιο του το διπλωματικό σώμα για τους χειρισμούς του στη μεσανατολική κρίση.

Μια ομάδα γάλλων διπλωματών συνέταξε ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο κοινό υπόμνημα στο οποίο επικρίνουν αυτό που ισχυρίζονται ότι είναι η φιλοϊσραηλινή «προκατάληψη» του Μακρόν.

Η  Le Figaro ανέφερε τη Δευτέρα ότι περίπου 12 γάλλοι πρεσβευτές διαπιστευμένοι στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής υπέγραψαν το εμπιστευτικό σημείωμα, κάνοντας λόγο για μια «πρωτοφανή χειρονομία στην πρόσφατη ιστορία της γαλλικής διπλωματίας στον αραβικό κόσμο».

«Είναι μια έκφραση ανησυχίας ότι η Γαλλία χάνει την επιρροή της, μεταξύ άλλων και σε χώρες με τις οποίες παραδοσιακά είχε καλές σχέσεις, όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Αίγυπτος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντενί Μποσάρ, πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ιορδανία.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη αντίληψη στις αραβικές χώρες ότι η Γαλλία ευθυγραμμίζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και παρέχει σχεδόν άνευ όρων υποστήριξη στο Ισραήλ», πρόσθεσε ο Μποσάρ.

Ορισμένοι πρώην διπλωμάτες αναφέρθηκαν στην πρόσφατη πρόταση του Μακρόν να προστεθεί η Χαμάς στους στόχους ενός διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS. Η πρόταση αυτή ήταν «άχρηστη και αναποτελεσματική», δήλωσε ο Ιβ Ομπέν ντε λα Μεσουζιέρ, ειδικός στον αραβικό κόσμο και πρώην απεσταλμένος της χώρας στο Ιράκ και την Τυνησία.

Απουσίαζε από την πορεία κατά του αντισημιτισμού

Ο Μακρόν δέχεται όμως εγχώρια πυρά και επειδή δεν συμμετείχε σε πορεία διαμαρτυρίας την περασμένη Κυριακή κατά της ανόδου του αντισημιτισμού στη Γαλλία.

Περισσότερες από 1.500 αντισημιτικές πράξεις και σχόλια έχουν καταγραφεί στη χώρα από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εσωτερικών.

Την Τετάρτη, οι αρχές δήλωσαν ότι ερευνούν τις ζημιές που προκλήθηκαν σε 10 εβραϊκούς τάφους σε γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, βόρεια του Παρισιού.

Ο Ερίκ Τσιότι, επικεφαλής του δεξιού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ανακοίνωσε ότι δεν θα πάει στη συνάντηση. Αρκετοί ηγέτες της Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, έχουν ήδη δηλώσει επίσης ότι δεν θα προσέλθουν.

Την Τετάρτη, ο Μακρόν κατήγγειλε την απόφασή τους ως «μείζον πολιτικό σφάλμα».

Ο γάλλος πρόεδρος αγωνίζεται να βρει κοινό έδαφος που θα του επιτρέψει να περάσει νομοσχέδια στο Κοινοβούλιο χωρίς να παρακάμψει την ψηφοφορία μέσω ενός αμφιλεγόμενου άρθρου που η αντιπολίτευση λέει ότι είναι αντιδημοκρατικό.

Ο Μπενζαμίν Μορέλ, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II, δήλωσε ότι όλες αυτές οι δυσκολίες είναι «σύμπτωμα αδυναμίας».

«Υπάρχει μια διπλή αδυναμία, τόσο εσωτερική, στη Γαλλία, επειδή δεν έχει τους μοχλούς για να δράσει, όσο και εξωτερική, στη Μέση Ανατολή, επειδή η κατάσταση δεν εξαρτάται μόνο από αυτόν», δήλωσε στο AFP.

«Είναι αναγκασμένος να κινείται, ώστε να μην δίνει την αίσθηση ότι είναι αδρανής, αλλά οι δυνατότητές του να υποκινήσει μεταρρυθμίσεις είναι περιορισμένες», είπε. Ο πρόσφατος ανασχηματισμός απέτυχε να δώσει νέα ώθηση, λένε οι ειδικοί.

Ο Μακρόν δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη προεδρική θητεία το 2027. Αλλά αν δεν καταφέρει να ξεκινήσει σύντομα μια νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια, δήλωσε ένας υπουργός στο AFP, κανένας από τους υποτιθέμενους κληρονόμους του «δεν θα έχει καμία πιθανότητα» να τον διαδεχθεί στην προεδρία.