Ο Μισέλ Μπακό, ο ηρωικός πιλότος της Air France και θετικός πρωταγωνιστής της αιματηρής αεροπειρατείας του 1976 που έληξε με την «επιχείρηση Εντεμπε» | ISRAEL SUN/ HARVARD LIBRARY
Επικαιρότητα

Γαλλία: Πέθανε ο ηρωικός πιλότος της αεροπειρατείας του «Εντεμπε»

Ο Μισέλ Μπακό ήταν ο κυβερνήτης του αεροπλάνου της Air France που υπέστη αεροπειρατεία το 1976 από παλαιστινίους αντάρτες και γερμανούς αριστεριστές και οδηγήθηκε στην Ουγκάντα - Εμεινε στο πλευρό των εβραίων επιβατών μέχρι την απελευθέρωσή τους από ισραηλινούς κομάντο
Protagon Team

Πλήρης ημερών, στα 95 χρόνια του, απεβίωσε στη Νίκαια της Κυανής Ακτής ο πιλότος της Air France ο οποίος ενεπλάκη με εμβληματικό τρόπο στην υπόθεση αεροπειρατείας του 1976 που τελείωσε με την καταδρομική ισραηλινή επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων στο αεροδρόμιο Εντεμπε της Ουγκάντα.

Στην πτήση Τελ Αβίβ – Παρίσι εκδηλώθηκε αεροπειρατεία στις 27 Ιουνίου 1976, μετά τη στάθμευση του αεροπλάνου στην Αθήνα (Ελληνικό) όπου επιβιβάστηκαν οι αεροπειρατές – γερμανοί αριστεριστές της RAF και άραβες εθνικιστές του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης.

Ο Μπακό, σε προχωρημένη ηλικία, καμαρώνει δίπλα σε ένα μοντέλο της Air France (Avi Avner/Facebook)

Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε πάνω από την Κόρινθο και, έπειτα από μία στάση προς ανεφοδιασμό στη Λιβύη, το αεροπλάνο κατέληξε στο αεροδρόμιο Εντεμπε της Ουγκάντα. Εκεί οι αεροπειρατές αποφάσισαν να διαχωρίσουν τους εβραίους από τους υπόλοιπους επιβαίνοντες, με σκοπό να απελευθερώσουν τους μη εβραίους, όμως ο Μπακό αρνήθηκε να εγκαταλείψει το αεροπλάνο του. Εμεινε μαζί με τους εβραίους  μέχρι την απελευθέρωσή τους, ύστερα από επέμβαση των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ.

Tο παλιό τέρμιναλ του αεροδρομίου Εντεμπε σε φωτογραφία του 1994 – οι τρύπες από τις σφαίρες της μάχης του 1976 έχουν σημαδέψει το κτίριο (Wikipedia)

Με την είδηση του θανάτου του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου τον μνημόνευσε ως «ήρωα» γράφει η Corriere della Sera: «Δεν εγκατέλειψε τους εβραίους και ισραηλινούς επιβάτες, παρ’ όλο που οι αεροπειρατές τού προσέφεραν αυτή τη δυνατότητα. Εμεινε μαζί τους και μοιράστηκε όλη την ταλαιπωρία τους μέχρις ότου οι ισραηλινοί στρατιώτες υπό τη διοίκηση του αδελφού μου Γιόνι κατάφεραν να τους απελευθερώσουν». (Ο Γιόνι Νετανιάχου,αδελφός του σημερινού πρωθυπουργού του Ισραήλ, ήταν ο μοναδικός κομάντο που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.)

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης είχα ένα όπλο κολλημένο στο κεφάλι μου» – έτσι είχε περιγράψει ο Μπακό τις συνθήκες της πτήσης. «Κάποια στιγμή οι αεροπειρατές ανακοίνωσαν ότι θα απελευθερωθούν μερικοί από τους επιβάτες. Συγκέντρωσα το πλήρωμα και τους είπα ότι είχαμε καθήκον να παραμείνουμε στο αεροσκάφος. Ολοι συμφώνησαν χωρίς εξαίρεση».

Μετά την περιπέτειά τους οι ισραηλινοί επιβάτες του «Εντεμπε» επιστρέφουν στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ και γίνονται δεκτοί με ενθουσιασμό από τους συμπατριώτες τους (Wikipedia)

Στην Ουγκάντα του αιμοσταγούς δικτάτορα Αμίν Νταντά -ο οποίος κράτησε μία μάλλον υποστηρικτική των αεροπειρατών στάση- έγινε η καταδρομική επιχείρηση με την οποία απελευθερώθηκαν οι επιβάτες από 100 κομάντος του Ισραήλ. Η μάχη στο αεροδρόμιο διήρκεσε μισή ώρα, και σκοτώθηκαν τρεις επιβάτες, ο Νετανιάχου, στρατιώτες της Ουγκάντα και οι αεροπειρατές.

Ο Μπακό για το σθένος του τιμήθηκε με το γαλλικό παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής και με ισραηλινές και αμερικανοεβραϊκές διακρίσεις.