Αντικυβερνητική διαδήλωση στη Σεντ Ναζάρ της Γαλλίας, το πρωί της Τρίτης | REUTERS/Stephane Mahe
Επικαιρότητα

Γαλλία: Παρέλυσε η χώρα από τη γενική απεργία – διαδηλώσεις σε 260 πόλεις

Κλιμακώνεται η κινητοποίηση, την Τρίτη, εναντίον των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους, σύμφωνα με τα εργατικά συνδικάτα
Protagon Team

Γενική απεργία έχουν κηρύξει τα εργατικά συνδικάτα στη Γαλλία, για μία ακόμα ημέρα, την Τρίτη, εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις και αριστερά κόμματα έχουν καλέσει τους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε μία από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων ετών στη χώρα.

Η απεργία αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητή στον τομέα των συγκοινωνιών, τόσο των οδικών και σιδηροδρομικών όσο και των αεροπορικών. Τα περισσότερα δρομολόγια δεν θα πραγματοποιηθούν, ενώ συνδικάτα των οδηγών φορτηγών θα κλείσουν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται πως θα είναι ιδιαίτερα αισθητές επίσης στους τομείς της ενέργειας, της διατροφικής αλυσίδας αλλά και της εκπαίδευσης, με πολλά από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να παραμένουν κλειστά.

Ο ηγέτης της Αριστεράς, Ζαν-Λυκ Μελανσόν, κάλεσε τους μαθητές και τους φοιτητές «να μπλοκάρουν ό,τι μπορούν».

Ο Φιλίπ Μαρτίνεζ, επικεφαλής του σκληροπυρηνικού συνδικαλιστικού φορέα της CGT, δήλωσε ότι την Τρίτη είναι η σημαντικότερη ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης με σκοπό να ακινητοποιήσει την οικονομία και να αναγκάσει την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιο, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64.

Οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι περίπου ένα εκατομμύριο Γάλλοι θα κατέβουν στους δρόμους, ενώ τα συνδικάτα αναμένουν ότι ο αριθμός των διαδηλωτών θα υπερβεί τα δυο εκατομμύρια.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 260 γαλλικές πόλεις.

Οι μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία, ξεκίνησαν τον Ιανουάριο.

Απεργοί στο Ποντ Οντεμέρ, το πρωί της Τρίτης

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού BFMTV, το 64% των Γάλλων τάσσεται υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ το 57% τάσσεται υπέρ μιας γενικής απεργίας διαρκείας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ολιβιέ Βεράν, προειδοποίησε ότι η διαμαρτυρία θα μπορούσε να προκαλέσει «οικολογική, γεωργική, υγειονομική, ακόμη και ανθρώπινη καταστροφή σε λίγους μήνες».

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης αναθεώρησης των συντάξεων, τα έτη εισφορών που απαιτούνται για πλήρη σύνταξη θα αυξηθούν ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί και θα οριστεί στα 43 έτη από το 2027.

Το νομοσχέδιο για τις συντάξεις συζητείται την Τρίτη στη Γερουσία, ενώ οι νομοθέτες των κοινοβουλευτικών σωμάτων αναμένεται να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι μια μεγάλη δοκιμασία για τον Μακρόν από τότε που έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο τον περασμένο Ιούνιο.

Κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του, ο γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκε να μεταρρυθμίσει το κρατικό σύστημα συντάξεων της Γαλλίας και να το φέρει σε συμφωνία με ευρωπαίους γείτονες όπως η Ισπανία και η Γερμανία, όπου η ηλικία συνταξιοδότησης είναι 65 με 67.

Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, τα οικονομικά του κρατικού συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας είναι ισορροπημένα προς το παρόν, αλλά μακροπρόθεσμα θα παρουσιάσουν έλλειμμα.