Ακροδεξιός και… μετανάστης γίνεται; Πώς δεν γίνεται. Τα πάντα γίνονται μπροστά στις κάλπες. Στις όποιες κάλπες. Πόσω μάλλον στις ευρωπαϊκές.
Ετσι το νέο –και, λόγω ηλικίας, φρέσκο υποτίθεται– πρόσωπο της γαλλικής Ακροδεξιάς είναι γόνος ιταλικής οικογένειας που μετανάστευσε στη Γαλλία τη δεκαετία του ’60. Ο Ζορντάν Μπαρντελά στους 23 άγουρους Μαΐους του μόλις που μπουσουλάει στην πολιτική αλλά έχει πειστεί ήδη ότι οι κακοί του κόσμου ετούτου είναι οι μουσουλμάνοι.
Γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι δημοσίως ο ίδιος πρέπει να δείχνει δημοκρατικός και να ισχυρίζεται ότι οι κακοί δεν αντιμετωπίζονται με βόλια, όπως «του ζητάει το κοινό του», αλλά με «βόλια» στις ευρωεκλογές. Ζει στα βόρεια προάστια του Παρισιού, στο όντως «δύσκολο» Σεν Ντενί. Εχει φάτσα «γλυκιά», σχεδόν κοριτσίστικη, που καμία σχέση δεν έχει με την παλιομοδίτικη αψάδα του ακροδεξιού περιθωρίου.
Με τέτοια «κρίση» (σκέψεως) δεν γίνεται παρά να σώσει την Ευρώπη από τον ισλαμιστικό κίνδυνο που την απειλεί. Και έχει τα εφόδιά του ο μικρός – αφού πρότυπό του και ίνδαλμά του είναι ο Ματέο Σαλβίνι της ιταλικής Λέγκας.
Κουνάει με καμάρι μπροστά στις κάμερες των media την κρησάρα του: θέλει να δείξει ότι το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, η οποία τον έχρισε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της για να αποσπάσει νεανικές ψήφους, μπορεί να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι, το αλεύρι από τα πίτουρα, κ.λπ. Πολλοί μουσουλμάνοι μαζεύτηκαν στη Γαλλία, λέει. Και το κόμμα του ξέρει από ψιλοκοσκίνισμα, γιατί η Λεπέν δεν είναι Μακρόν, ούτε Μέρκελ. Η ΕΕ δεν διαθέτει κόσκινο, λέει. «Αφήνει και περνούν πολλά, όπλα, μετανάστες, τρομοκράτες, προϊόντα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας – η ΕΕ δεν μας προστατεύει».
Το μπούλινγκ όντως βλάπτει
Ο μικρός ανακατεύτηκε με τα πίτουρα της γαλλικής Ακροδεξιάς επειδή στο σχολείο τού έκαναν μπούλινγκ οι συμμορίτες ναρκέμποροι και οι ισλαμιστές φονταμενταλιστές: «Αυτή ήταν η στιγμή της πολιτικοποίησής μου» δηλώνει στο Spiegel. «Τo Σεν Ντενί έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφασή μου να ασχοληθώ με την πολιτική».
Στην ακροδεξιά ρητορική, ο Μπαρντελά αντιπροσωπεύει τον «καλό μετανάστη» που υπερασπίζεται τη Γαλία από τους «κακούς».
Ολοκληρωτικός αντιευρωπαϊσμός
Το κόμμα των ακροδεξιών, ο Εθνικός Συναγερμός (πρώην Εθνικό Μέτωπο), βάσει δημοσκοπήσεων, αυτή τη στιγμή βρίσκεται μόλις δύο μονάδες πίσω από το κυβερνών κόμμα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, χρησιμοποιώντας ακραία ρητορική που καταγγέλλει το ελεύθερο εμπόριο, τη συγκέντρωση μεταναστών στο ευρωπαϊκό έδαφος, την εκχώρηση άσκησης νομισματικής πολιτικής στις Βρυξέλλες. Συμμετέχει στις εκλογές για το Ευρωπαϊικό Κοινοβούλιο μεν, αλλά στον πυρήνα του είναι ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα. Στους νέους μεταξύ 18 έως 24 ετών συγκεντρώνει ποσοστό υποστηρικτών περί το 23%.
Πάντως η αλήθεια είναι (και δεν κρύβεται) ότι μετά τον θρίαμβο του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του 2017 η Λεπέν αντιμετώπισε πρόβλημα στελέχωσης στο κόμμα της, κυρίως όσον αφορά τους νέους. Ο αριθμός μελών του κόμματος άρχισε να μειώνεται, έτσι η Λεπέν άλλαξε τον τίτλο του κόμματος σε μία προσπάθεια πολιτικού λίφτινγκ σε επίπεδο ταμπέλας. Στα ουσιώδη πράγματα το κόμμα της παρέμεινε ολοκληρωτικό, ακραία δεξιό και αντιευρωπαϊκό, έχοντας ως κύρια συνθήματά του το «Η Γαλλία θα επιστρέψει στους Γάλλους» και το «Γαλλία δίχως μετανάστευση».
Ο Ναπολέων ο… μικρός
Οταν ερωτάται για την μικρή ηλικία του, ο νεαρός ακροδεξιός υποψήφιος θυμίζει τον… Ναπολέοντα και τη ρήση του ότι «μεγαλώνεις στο πεδίο της μάχης»… Θεωρεί ότι ο ίδιος ως κάτοικος των παραδομένων στη φτώχεια προαστίων είναι ήδη ψημένος στο ίδιο καμίνι που ψήνονται κάθε ημέρα οι Γάλλοι και όχι φυσικά «οι τεχνοκράτες του Μακρόν». Λέει ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τις ανησυχίες και τις έγνοιες του μικρόκοσμου των προαστίων που «είναι και ο μικρόκοσμος όλης της γαλλικής κοινωνίας».
Το πολιτικό κοινό του Ζορντάν Μπαρντελά είναι ένα ανομοιογενές ακροατήριο, ένα συνονθύλευμα από λαϊκούς ανθρώπους και πολίτες των δεινοπαθούντων μεσοστρωμάτων: στις κομματικές συγκεντρώσεις συναντά κανείς νέες οικογένειες με παιδιά, αγρότες, συνταξιούχους, ηλικιωμένες κυρίες αλλά και πολύ νεότερες, πιτσιρίκια που παίζουν ανεμίζοντας τη γαλλική σημαία. Ολοι τους πιστεύουν ότι οι εχθροί τους κατοικοεδρεύουν στα Ηλύσια Πεδία, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.