Ο πρόεδρος του κόμματος Ορίζοντες και νυν δήμαρχος της Χάβρης, Εντουάρ Φιλίπ | REUTERS/Abdul Saboor
Επικαιρότητα

Γαλλία: Ο Εντουάρ Φιλίπ υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2027

Διετέλεσε πρώτος πρωθυπουργός επί της προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν και θεωρείται ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς της χώρας
Protagon Team

Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές το 2027 ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς της χώρας.

Ο Φιλίπ, που διετέλεσε πρώτος πρωθυπουργός επί της προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν (2017-2020), έκανε την ευρέως αναμενόμενη αυτή ανακοίνωση σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Le Point αργά το βράδυ της Τρίτης και ενώ η Γαλλία παραμένει σε πολιτικό αδιέξοδο μετά τις βουλευτικές εκλογές.

«Προετοιμάζω ιδέες που θα καταθέσω στους Γάλλους (…) οι οποίοι και θα αποφασίσουν» ποιο πολιτικό σχέδιο προτιμούν, σημείωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Ιούνιο από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos, το 36% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ήταν «πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι» αν ο Φιλίπ, ο οποίος επί του παρόντος είναι δήμαρχος της Χάβρης, στην περιοχή της Νορμανδίας, γινόταν πρόεδρος της χώρας.

Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο ανάμεσα στους πολιτικούς που αναφέρονταν στη δημοσκόπηση και είναι μεγαλύτερο από εκείνο για τον Ζορντάν Μπαρντελά και τη Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού – τα δύο επόμενα ονόματα στο ερωτηματολόγιο.

Ο 53χρονος ίδρυσε το κεντροδεξιό κόμμα του Ορίζοντες πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Το κόμμα του τώρα έχει ενταχθεί στο κεντρώο μπλοκ Ensemble (Μαζί), που πρόσκειται στον Εμανουέλ Μακρόν.

Αξίζει να αναφερθεί πως η κεντροαριστερή συμμαχία και οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη τα σχέδιά τους για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Οσον αφορά τον Εθνικό Συναγερμό, δεν είναι ακόμη σαφές, αντίστοιχα, αν η Λεπέν θα είναι και πάλι υποψήφια ή αν θα ρίξει στη μάχη τον νεαρό επικεφαλής του κόμματός της, Ζορντάν Μπαρντελά.

Στις τελευταίες δύο προεδρικές εκλογές, το 2017 και το 2022, η Λεπέν έφθασε στον δεύτερο γύρο και τις δύο φορές.

Η νίκη του Μακρόν στο πρόσφατο παρελθόν οφείλεται στον σημαντικό αριθμό ψήφων από άλλα πολιτικά στρατόπεδα που θέλησαν να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την άνοδο της Λεπέν στην προεδρία.