Την 100ή ημέρα της θητείας τους ως πρωθυπουργός, ο Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα που αποσκοπούν στην πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας, με στόχο την «πραγματική ενίσχυση της εξουσίας».
Η κίνηση του Ατάλ ήρθε ως απάντηση σε μια σειρά βίαιων περιστατικών με τη συμμετοχή εφήβων, συμπεριλαμβανομένου ενός περιστατικού κατά το οποίο ένας 15χρονος φέρεται να ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου.
Ο γάλλος πρωθυπουργός επέλεξε συμβολικά αυτή την ημέρα επιβεβαιώνοντας ότι ακολουθεί τα πολιτικά χνάρια του μέντορά του, Νικολά Σαρκοζί, για να προσελκύσει δεξιούς ψηφοφόρους, σημειώνει το Politico.
Τα τελευταία μέτρα ανακοινώνονται λίγο πριν τις ευρωεκλογές, όπου σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, το κόμμα Αναγέννηση του Εμανουέλ Μακρόν, με επικεφαλής την Βαλερί Χαγιέ, δεν θα τα πάει όσο καλά θα ήθελε ο γάλλος πρόεδρος.
Προς το παρόν, υπολείπεται της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν κατά 10% και κινδυνεύει να υποχωρήσει στην τρίτη θέση, καθώς η υποστηριζόμενη από τους σοσιαλιστές λίστα υποψηφίων, με επικεφαλής τον κεντροαριστερό Ραφαέλ Γκλουκσμάν, σημειώνει άνοδο.
«Ως έθνος, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα όπως είναι», δήλωσε ο Ατάλ, περιγράφοντας τις προκλήσεις που, όπως ισχυρίζεται, οδηγούν ορισμένους νέους στη βία, συμπεριλαμβανομένης της αρνητικής επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της κακής ανατροφής από τους γονείς.
Εκανε μάλιστα λόγο για «ισλαμιστική διείσδυση» στα σχολεία, τονίζοντας την ανάγκη «να παραμείνουμε σταθεροί» στις αρχές και τις αξίες του γαλλικού κοσμικού κράτους.
Ο γάλλος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι σε κάποια γαλλικά σχολεία προωθείται ο αυστηρός μουσουλμανικός νόμος της Σαρία.
Ως υπουργός Παιδείας, ο Ατάλ είχε απαγορέψει πέρυσι τις αμπάγιας, τις μακριές ρόμπες που παραδοσιακά φορούν ορισμένες μουσουλμάνες στα σχολεία.
Στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε, περιλαμβάνονται η παραμονή των μαθητών λυκείου στο σχολείο από τις 8 π.μ. έως τις 6 μ.μ. ώστε να μην κυκλοφορούν στους δρόμους, η καθιέρωση των θρησκευτικών κινήτρων ως επιβαρυντικού παράγοντα σε βίαια επεισόδια και η «έναρξη μιας συζήτησης» για την άμεση εμφάνιση των εφήβων ηλικίας 16 ετών και άνω στο δικαστήριο όταν συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω -μια νομική διαδικασία που μέχρι σήμερα ακολουθείται για τους ενήλικες.
Ο νεότερος πρωθυπουργός της σύγχρονης Γαλλίας στα 35 του χρόνια διορίστηκε από τον Μακρόν για να αναζωογονήσει τη δεύτερη προεδρική θητεία του, καθώς δυσκολεύεται να κερδίσει την στήριξη της γαλλικής κοινής γνώμης.
Ο Μακρόν αντιμετώπισε έντονες επικρίσεις τόσο για τις μεταρρυθμίσεις του στο συνταξιοδοτικό όσο και στο Μεταναστευτικό.
Ο Ατάλ κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις κινητοποιήσεις των γάλλων αγροτών και προσπαθεί να αποκρούσει τα επιχειρήματα της γαλλικής Ακροδεξιάς, που αναμένεται να κερδίσει στις ευρωεκλογές.
Η δουλειά του δεν είναι εύκολη, καθώς εκτός από τη δυσπιστία του κόσμου απέναντι στον Μακρόν, έχει να αντιμετωπίσει και ένα διογκούμενο δημόσιο έλλειμμα.
Οπως επισημαίνει το Politico, o Ατάλ έχει συχνές επαφές με τον κόσμο σε δημόσιες εμφανίσεις του και απαντά συχνά σε ερωτήσεις βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση, αντί των υπουργών.
Οι αντίπαλοί του αναφέρονται στο διαφορετικό στυλ που ακολουθεί. Επειδή είναι προεκλογική περίοδος, «ο Γκαμπριέλ Ατάλ μιλάει όπως η Εθνική Συσπείρωση», είπε χαρακτηριστικά βουλευτής της Ακροδεξιάς.
Συνεργάτης της Λεπέν είπε στο Politico ότι ενώ η πρώην πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν «συνήθιζε να μας κατηγορεί ότι κάνουμε πολιτικές τις ποινικές υποθέσεις», ο Ατάλ διαφέρει. Ξέρει ότι η βία των ανηλίκων «σοκάρει τους Γάλλους, οι οποίοι περιμένουν από τους πολιτικούς να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις και να προσφέρουν λύσεις».
Ομως, η στροφή του Ατάλ σε ακροδεξιά θεματική ενέχει και κινδύνους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο Κριστιάν Μουανά, γάλλος κοινωνιολόγος, ειδικός σε θέματα ασφάλειας, είπε ότι «η άποψη ότι υπάρχει μαζική αύξηση της εγκληματικότητας είναι αναληθής» και πρόσθεσε ότι η διόγκωση των περιστατικών βίας από τα ΜΜΕ δεν απηχεί την πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η άνοδος της Ακροδεξιάς με την υιοθέτηση των θεμάτων που η ίδια βάζει «μπροστά», συχνά έχει αντίθετα αποτελέσματα, καθώς κόμματα όπως η Εθνική Συσπείρωση «θα πιέζουν πάντα περισσότερο» για σκληρότερες πολιτικές κατά της εγκληματικότητας.
«Οι πολιτικοί ηγέτες τείνουν να θέτουν τα ζητήματα ασφάλειας στο προσκήνιο της ατζέντας όταν κινδυνεύουν να φανούν ανίκανοι σε άλλα μέτωπα», δήλωσε. «Με τα πρόσφατα στοιχεία για το έλλειμμα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση δυσκολεύεται στο οικονομικό μέτωπο», σημείωσε ο Μουανά.
Η γαλλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει περικοπές δαπανών ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ δύο φορές ήδη φέτος, αφού έχασε τον στόχο για το έλλειμμα, τον οποίο απέδωσε σε χαμηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη και χαμηλότερα φορολογικά έσοδα.
Πάντως, η εικόνα του Ατάλ στους ψηφοφόρους είναι θετική. Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες σε δημοσκόπηση για τις 100 ημέρες του στην πρωθυπουργία, τον βλέπουν θετικά, ξεπερνώντας όλους τους προκατόχους του επί Μακρόν, από το 2017.
Επιπλέον, ο γάλλος πρωθυπουργός θεωρείται, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, ως ο πλέον κατάλληλος να εκπροσωπήσει το κεντρώο στρατόπεδο στις προεδρικές εκλογές του 2027, κάτι που έχει ήδη πει ο Σαρκοζί.