Εικόνα από συνεδρίαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, τον Ιανουάριο | EPA/YOAN VALAT
Επικαιρότητα

Γαλλία: «Ναι» της Εθνοσυνέλευσης στην εγγραφή της άμβλωσης στο Σύνταγμα

Με συντριπτική πλειοψηφία και τις ψήφους των κεντρώων του Μακρόν και των αριστερών, πέρασε το νομοσχέδιο, που πρέπει όμως να ψηφιστεί και από τη συντηρητική Γερουσία
Protagon Team

Με συντριπτική πλειοψηφία, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την εγγραφή της άμβλωσης ως «εγγυημένης ελευθερίας» στο Σύνταγμα, δέσμευση του Εμανουέλ Μακρόν από πέρυσι.

Το σχέδιο πηγαίνει τώρα στην Γερουσία, όπου θα αντιμετωπίσει την αντίσταση των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών και των ακροδεξιών του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν.

Το μέτρο πέρασε από την Εθνοσυνέλευση την Τρίτη, με ψήφους 493 υπέρ και 30 κατά, με σχεδόν όλα τα μέλη του κεντρώου συνασπισμού μειοψηφίας του Μακρόν, καθώς και τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης, να το εγκρίνουν.

«Απόψε, η συνέλευση δεν έχασε το ραντεβού της με την ιστορία των γυναικών και με την Ιστορία γενικότερα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιπόντ-Μορετί.

Ο Μακρόν και άλλοι γάλλοι νομοθέτες ζήτησαν να εγγραφεί στο Σύνταγμα το δικαίωμα στην άμβλωση -που είναι νόμιμη στη Γαλλία από το 1974- όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατήργησε το 2022 το εθνικό συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση που ίσχυε σχεδόν μισό αιώνα.

Οι αλλαγές στο γαλλικό Σύνταγμα απαιτούν είτε δημοψήφισμα είτε έγκριση από τα τρία πέμπτα της συνδυασμένης ψήφου των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου.

Οπως σημειώνει ο Guardian, η γαλλική κυβέρνηση επέλεξε τον όρο «εγγυημένη ελευθερία» σε μία προσπάθεια να παρακάμψει τις αντιστάσεις στη Γερουσία, όπου κυριαρχούν τα κεντροδεξιά κόμματα. Η Εθνοσυνέλευση έχει ήδη ψηφίσει την κατοχύρωση του «δικαιώματος» στην άμβλωση, ενώ η Γερουσία, έχει εγκρίνει μόνο την «ελευθερία» στην άμβλωση.

Πολλά κεντροδεξιά μέλη της Γερουσίας αντιτίθενται στην αναφορά της άμβλωσης στο Σύνταγμα, λέγοντας ότι δεν είναι συνταγματικό ζήτημα και ότι η πρόσβαση στην άμβλωση δεν απειλείται στη Γαλλία.

Η Γερουσία θα αρχίσει να εξετάζει το κείμενο στις 28 Φεβρουαρίου και η ψηφοφορία αναμένεται τον Μάρτιο.