Αυτοκίνητα στις φλόγες, τη Δευτέρα, στη Ναντ | REUTERS/Stephane Mahe
Επικαιρότητα

Γαλλία: Καμένα αυτοκίνητα στη Ναντ και επεισόδια στο Παρίσι την Πρωτομαγιά

Εκατοντάδες οι συλλήψεις και πολλοί αστυνομικοί τραυματίες στα επεισόδια στη γαλλική πρωτεύουσα αλλά και σε άλλες πόλεις. Ογκώδεις και επεισοδιακές οι διαδηλώσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που εισήγαγε ο Εμανουέλ Μακρόν
Protagon Team

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα στη Γαλλία συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε η μεταρρύθμιση του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος, κατά του οποίου τάσσεται -σύμφωνα με σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις- η πλειονότητα των Γάλλων.

Σε πολλές από τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, αρχής γενομένης από το Παρίσι και τη Λιόν, σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις της αστυνομίας με ομάδες διαδηλωτών προσκείμενες, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά και στα λεγόμενα «κίτρινα γιλέκα».

Τουλάχιστον 108 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν, 20 από αυτούς στο Παρίσι, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 291 άτομα συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 90 στην πρωτεύουσα.

Ενας διαδηλωτής-Spiderman μπροστά στα παριζιάνικα ΜΑΤ (REUTERS/Benoit Tessier)
Οι δυνάμεις καταστολής δέχονται επίθεση με βόμβες μολότοφ στο Παρίσι (Timothee Forget via REUTERS )
Ένας τραυματίας στα χέρια της αστυνομίας (REUTERS/Benoit Tessier)

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και, όπως ανακοίνωσε, προέβη σε δεκάδες συλλήψεις για πράξεις βίας, όπως το σπάσιμο βιτρινών και το κάψιμο αυτοκινήτων.

Ο αριθμός των αστυνομικών που τραυματίστηκαν την «1η Μαΐου είναι εξαιρετικά σπάνιος», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών. Ενας αστυνομικός στον οποίο πετάχθηκε μια βόμβα μολότοφ στο Παρίσι «έχει εγκαύματα στο πρόσωπο και τα χέρια του…» χωρίς πάντως να διατρέψει κίνδυνο η ζωή του, συμπλήρωσε ο Νταρμανέν.

Η κεφαλή της πορείας στο Παρίσι, με συνθήματα κατά της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης (REUTERS/Benoit Tessier)

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το «παρών» έδωσε στη συγκέντρωση του Παρισιού ο επικεφαλής της αριστερής συμπαράταξης Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενώ από τον χώρο της Ακροδεξιάς, που παραδοσιακά δεν συμμετέχει στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, η Μαριν Λεπέν γιόρτασε με οπαδούς του κόμματός της τη «γιορτή του Έθνους».