Η Εμιλι μετακομίζει στη Ρώμη και κάνει ντόλτσε βίτα | Giulia Parmigiani/Netflix
Επικαιρότητα

Γαλλία και Ιταλία σε… εμπόλεμη κατάσταση για χάρη της «Εμιλι»

Χλευασμένη από τους κριτικούς αλλά λατρεμένη από τους θαυμαστές της, η επιτυχημένη σειρά του Netflix «Η Εμιλι στο Παρίσι» έγινε αντικείμενο μιας απίθανης διπλωματικής αντιπαράθεσης
Protagon Team

Γεγονός είναι ότι Γάλλοι και Ιταλοί μοιάζουν σε πολλά πράγματα, έχουν όμως και έντονες διαφορές. Οι αντιπαραθέσεις τους είναι προαιώνιες και περίπλοκες και δεν περιορίζονται μόνο στο φαγητό, το ποδόσφαιρο και τη μόδα, για να μην θίξουμε το γεγονός ότι η ιταλίδα «Μόνα Λίζα» βρίσκεται στο Λούβρο και όχι σε ένα μουσείο της Ρώμης. Τώρα, μάλιστα, έχει ανοίξει και ένα νέο μέτωπο στη μακρά, μπερδεμένη και ενίοτε πικρή ιστορία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Αφορμή;  Μια σειρά του Netflix, που στέλνει την πρωταγωνίστριά της από το Παρίσι στη Ρώμη.

Για τους μη μυημένους, η «Εμιλι στο Παρίσι» είναι μια τηλεοπτική σειρά που ακολουθεί την Εμιλι (την οποία υποδύεται η Λίλι Κόλινς), μια Αμερικανίδα από το Σικάγο που μετακομίζει στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου περιηγείται στη ζωή, τη δουλειά και τον έρωτα, φορώντας εξωφρενικά ρούχα υψηλής μόδας, όπως γράφει στην Telegraph ο Νικ Σκουάιρς.

Η «Εμιλι στο Παρίσι» μπορεί να έχει χλευαστεί από τους κριτικούς, οι θαυμαστές της όμως την λατρεύουν. Και τώρα έγινε αντικείμενο μιας απίθανης διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο αναμφισβήτητα συγγενικών χωρών, με τον Εμανουέλ Μακρόν να ηγείται της γαλλικής πλευράς.

Πρόσφατα, ο γάλλος πρόεδρος δυσανασχέτησε με το γεγονός ότι, στην τέταρτη και πιο πρόσφατη σεζόν της επιτυχημένης σειράς, η Εμιλι μεταφέρθηκε στις ηλιόλουστες πλατείες και τα πλακόστρωτα δρομάκια της Ρώμης, όπου όπως ήταν αναμενόμενο ερωτεύεται έναν μελαχρινό καρδιοκατακτητή που κυκλοφορεί με σκούτερ.

Οι δημιουργοί της σειράς, δε, λένε ότι στην πέμπτη σεζόν, η αμερικανίδα διευθύντρια μάρκετινγκ από το Σικάγο θα περνάει περισσότερο χρόνο στην Αιώνια Πόλη, μια αποκάλυψη, που δεν ευχαρίστησε καθόλου τον πρόεδρο Μακρόν. Η προοπτική να ανταλλάξει η Εμιλι τον Πύργο του Αϊφελ με τη Φοντάνα ντι Τρέβι ακούστηκε σαν άνοστο αστείο που τον πάγωσε. «Θα αγωνιστούμε σκληρά», δήλωσε ο Μακρόν στο περιοδικό Variety, «και θα τους ζητήσουμε να παραμείνουν στο Παρίσι».

Η εξήγηση είναι απλή: τα λεφτά είναι πολλά. Τα οικονομικά οφέλη που φέρνει η “Εμιλι” προσελκύοντας λεγεώνες θαυμαστών στην γαλλική πρωτεύουσα, οι οποίοι αναζητούν τα μέρη όπου εργάζεται, φλερτάρει και αγοράζει φουστάνια, είναι πολύ μεγάλα για να τα εγκαταλείψουμε, όπως είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Μίλησε, δε, όχι μόνο ως εθνικός ηγέτης που θέλει να προωθήσει την πρωτεύουσα της χώρας του, αλλά και ως περήφανος σύζυγος, αφού η σύζυγός του, Μπριζίτ, κάνει μια cameo εμφάνιση σε ένα επεισόδιο της τέταρτης σεζόν, στο οποίο συναντάει τυχαία την Εμιλι σε ένα εστιατόριο και αποκαλύπτεται ότι την ακολουθεί στο Instagram…

Τα σχόλια του γάλλου προέδρου προκάλεσαν αμέσως τις αντιδράσεις της Ιταλίας. Ο δήμαρχος της Ρώμης Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι έγραψε στο X, πρώην Twitter: «Αγαπητέ Εμανουέλ Μακρόν, μην ανησυχείς. Η Εμιλι τα πάει πολύ καλά στη Ρώμη. Επιπλέον, δεν μπορείς να λες στους ανθρώπους τι να κάνουν σε θέματα καρδιάς. Ας την αφήσουμε να επιλέξει (μεταξύ των δύο πόλεων)»

Η πρόθεση ήταν να γίνει μια μικρή, ανάλαφρη κονταρομαχία, αλλά δεν το πήραν όλοι οι Ιταλοί έτσι, παρατηρεί στην Telegraph ο Νικ Σκουάιρς. Πολλοί ενοχλήθηκαν από τον εξωπραγματικά γοητευτικό τρόπο με τον οποίο η σειρά απεικόνισε τη Ρώμη, από αναφορές σε ταινίες όπως η υπέροχη «Γλυκιά Ζωή» (1960) του Φεντερίκο Φελίνι και ο επικός «Μονομάχος» (2000) του Ρίντλεϊ Σκοτ, μέχρι τους δρόμους που ως εκ θαύματος δεν έχουν διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα και τη Φοντάνα ντι Τρέβι χωρίς πλανόδιους πωλητές και πλήθη κόσμου.

Ακόμη και οι τίτλοι των δύο επεισοδίων, που διαδραματίζονται στην ιταλική πρωτεύουσα παραπέμπουν σε οικεία θέματα, όπως οι «Διακοπές στη Ρώμη» (1953) του Γουίλιαμ Γουάιλερ και «Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη» (2015) με τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ. Υπάρχει gelato (παγωτό) και amatriciana (σάλτσα αματριτσιάνα για μακαρονάδα) και κοριτσίστικα κουτσομπολιά για «ιταλούς επιβήτορες»…

«Δεν ξέρω πώς τα πάει η Εμιλι, αλλά η Ρώμη τα πάει πολύ άσχημα, όλο και πιο ρημαγμένη», έγραψε ένας δυσαρεστημένος Ρωμαίος στο X απαντώντας στα σχόλια του δημάρχου. Και μια γυναίκα ονόματι Ελεονόρα πρόσθεσε «Αντί να μιλάμε για μια τηλεοπτική σειρά, ίσως θα έπρεπε να σκεφτούμε να κάνουμε κάτι για τις δημόσιες συγκοινωνίες σε αυτή την πόλη».

Αλλοι είπαν ότι ήταν θαύμα που η Εμιλι μπόρεσε να περιπλανηθεί στην πόλη, τη στιγμή που υπάρχουν έργα οδοποιίας και οικοδομικά έργα σχεδόν σε κάθε γωνιά, καθώς η πρωτεύουσα προσπαθεί να ευπρεπιστεί για το Ιωβηλαίο του 2025, ένα ιερό έτος με ειδικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το Βατικανό.

Στην πόλη επικρατεί χάος, τώρα ακόμη περισσότερο από το κανονικό, καθώς εργάτες σκάβουν δρόμους, κλαδεύουν την υπερβολική βλάστηση, κατασκευάζουν μια σήραγγα κυκλοφορίας μπροστά από το Βατικανό και μετατοπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες κυβόλιθους.

Κάποιοι Ρωμαίοι είναι εξοργισμένοι με την προοπτική η σειρά «Η Εμιλι στο Παρίσι» να προσελκύσει ακόμη περισσότερους τουρίστες στην πόλη. Ηδη η Ρώμη κατακλύζεται από επισκέπτες χάρη στην ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία.  Γι’ αυτούς, λοιπόν, είναι ευπρόσδεκτο η Εμιλι να μείνει στο Παρίσι, γράφει η Telegraph.

Οι αρχές, στο μεταξύ, έχουν προσπαθήσει να πατάξουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις διαμερισμάτων και τις πλατφόρμες όπως η Airbnb, παράλληλα με την αποκάλυψη σχεδίων για την επιβολή τέλους εισόδου στη Φοντάνα ντι Τρέβι, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η μάστιγα του υπερτουρισμού.

Οι Ιταλοί χλεύασαν τη ρομαντική παρουσίαση της πρωτεύουσάς τους στη σειρά του Netflix, όπως ακριβώς, άλλωστε, το έκαναν και οι Παριζιάνοι για τη δική τους πόλη.

Η σειρά δείχνει ονειρικές εικόνες από το νυχτερινό Κολοσσαίο, διαχυτικούς εστιάτορες, νόστιμη πίτσα, όμορφους Ιταλούς και βόλτες με βέσπες, αλλά γίνεται ελάχιστη αναφορά στα κακά των σκύλων, τα γκράφιτι, τους σωρούς των σκουπιδιών ή τους αδηφάγους γλάρους, που αρπάζουν τα πανίνι από τα χέρια των τουριστών.

Οι περιπέτειες της Εμιλι στη Ρώμη περιστρέφονται γύρω από «τον έρωτα, τα σιντριβάνια και τα κλισέ», σύμφωνα με την την καθημερινή εφημερίδα της Ρώμης Il Messagero.

Η σειρά απεικονίζει την Ιταλία σαν μια χώρα με «ζυμαρικά και polpette [κεφτεδάκια], Ferraris και βέσπες, ανθρώπους με μεγάλη καρδιά που δίνουν, όμως, ελάχιστη σημασία στην ακρίβεια, κρασί, μαντολίνα και Mamma Mia!», αναφέρει η εφημερίδα σαρδόνια, «Δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι άλλο», επειδή η «Εμιλι στο Παρίσι»  είχε προηγουμένως τσεκάρει «κάθε πιθανό γαλλικό στερεότυπο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η εφημερίδα La Stampa λέει ότι η σειρά είναι μια «συγκέντρωση στερεοτύπων», ενώ επίσης προβάλλει έναν χαρακτήρα που καυχιέται ότι δεν έχει πληρώσει φόρους για χρόνια. Ωστόσο, οι λάτρεις της σειράς δεν ενδιαφέρονται για τέτοιους επιπόλαιους τρόπους απόρριψης και απολαμβάνουν τη λαμπερή και glossy  απόδραση στη Ρώμη.

Η πρώτη σεζόν, η οποία προβλήθηκε το 2020, μεταδόθηκε σε 58 εκατ. δέκτες παγκοσμίως και ανακηρύχθηκε ως η σειρά του Netflix με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση το 2022, επισημαίνει στην Telegraph ο Νικ Σκουάιρς .

Ο δημιουργός της επιτυχημένης σειράς, Ντάρεν Σταρ, δήλωσε ότι η ειδυλλιακή απεικόνιση της πόλης είναι σκόπιμη: «Αρχίσαμε με την ομορφιά της πόλης», δήλωσε, «Δεν προσπαθώ να απεικονίσω τη Ρώμη σαν ένα μέρος πλημμυρισμένο με  κόσμο, σκουπίδια και γκράφιτι. Δεν είναι αυτή η Ρώμη που βιώνει η Εμιλι». Και πρόσθεσε ότι η Εμιλι θα αναμείξει τη joie de vivre (χαρά της ζωής) που συνάντησε στο Παρίσι με μια δόση dolce vita (γλυκιάς ζωής).

«Είμαστε τρομερά ευχαριστημένοι με την απίστευτη ανταπόκριση στην [τέταρτη] σεζόν και ενθουσιασμένοι που επιστρέφουμε με μια πέμπτη για να συνεχίσουμε τις περιπέτειες της Εμιλι», δήλωσε ο κ. Σταρ. Και πρόσθεσε ότι η πρόσφατη επίσκεψή της στην ιταλική πρωτεύουσα δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να επιστρέψει στο Παρίσι στο μέλλον.

Η Λίλι Κόλινς δήλωσε, ακόμη, ότι η πέμπτη σεζόν θα περιστρέφεται γύρω από τον νέο της έρωτα με τον ιταλό Μαρτσέλο, καθώς και το ρομάντζο της με τον παριζιάνο φίλο της, τον όμορφο σεφ Γκάμπριελ, που σταματάει και ξαναρχίζει συνεχώς: «Αισθάνομαι ότι έχουν μια πραγματική σπίθα και μια πραγματική σύνδεση. Πολλά από αυτά θα συνεχίσουν να διαδραματίζονται και την επόμενη σεζόν», δήλωσε η πρωταγωνίστρια της σειράς.

Με απλά λόγια, εκατομμύρια άνθρωποι θα συντονιστούν για να την παρακολουθήσουν αλλά ίσως κανείς με μεγαλύτερη λαχτάρα από τον Εμμανουέλ Μακρόν…