Δώδεκα ημέρες πριν τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, το Rassemblement National, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν που έχει πρόεδρο τον Ζορντάν Μπαρντελά, δεν έχει παρουσιάσει πρόγραμμα για την Αμυνα. Ωστόσο, έγραψε η Repubblica, φρόντισε να κατεβάσει από τον ιστότοπό του μία παλιά ανάρτησή του περί «συμμαχίας με τη Ρωσία σε ορισμένα κεφαλαιώδη ζητήματα». Ποια ήταν αυτά; «Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Λογικό ήταν να συμβεί η μεταστροφή του RN, αφού και αυτό συναίνεσε και ψηφίστηκαν από τη γαλλική Βουλή τα 3 δισ. ευρώ που έδωσε η Γαλλία στο Κίεβο το 2024.
Σε περίπτωση εκλογικής νίκης του συνασπισμού της Ακροδεξιάς θα υπάρξει περίεργη αλλά αναγκαστική συμβίωση στην εξουσία: ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι πρόεδρος και η Ακροδεξιά θα κυβερνά. Δεδομένου ότι η Γαλλία είναι προεδρική δημοκρατία, ο Μακρόν θα παραμείνει ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων και θα είναι ο μοναδικός διαχειριστής των κωδικών των γαλλικών πυρηνικών όπλων. Θα μπορούσε, συνεπώς, να υπάρξει σύγκρουση του προέδρου με τον καινούργιο υπουργό Αμυνας. Η υπόθεση αυτή, βέβαια, δύσκολα θα γίνει πράξη.
«Ο Μακρόν μού είπε ότι τίποτα δεν θα αλλάξει, και τον πιστεύω» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από λίγες ημέρες. Και, πράγματι, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους έχει ήδη υλοποιήσει κάποιες από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στο Κίεβο, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Ακόμη και εκπαίδευση ουκρανών πιλότων σε μαχητικά Mirage εξελίσσεται τώρα. Ο Μακρόν θα διατηρήσει την άσκηση εξωτερικής πολιτικής ως αποκλειστική αρμοδιότητά του. Πάντως, τυχόν νέα γαλλική βοήθεια στον Ζελένσκι προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της νέας κυβέρνησης.
Κατά ειρωνικό τρόπο, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον έχει προγραμματιστεί στις 9-11 Ιουλίου, λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Η συμμετοχή του Μακρόν δεν αμφισβητείται, αλλά τα αποτελέσματα της κάλπης θα παίξουν ρόλο. Το RN, πάντως, έριξε τους τόνους και ανέβαλε για εύθετο χρόνο τις αντιΝΑΤΟϊκές κορώνες του. «Δεν αλλάζεις τις συνθήκες σε καιρό πολέμου» είπε ο Μπαρντελά. Τους τελευταίους μήνες, ο ίδιος και η Λεπέν, ενώ καταδίκασαν τον «επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», απομακρύνθηκαν από τις πρωτοβουλίες του Μακρόν υπέρ του Ζελένσκι, κατέληξε η Repubblica.