Η ηγετική φιγούρα των γάλλων Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ, δεν θέλει τα ΜΜΕ της χώρας να την αποκαλούν «η άλλη Μαρίν». Οταν οι εκπρόσωποι του Τύπου της το επισημαίνουν, εκείνη αντιδρά αποφασιστικά λέγοντας: «Οχι, η Λεπέν είναι η “άλλη Μαρίν”».
Οπως επισημαίνει δημοσίευμα των New York Times, η γαλλική Αριστερά έχει βρει στο πρόσωπό της ένα νέο αστέρι, που εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε πολιτική εκπομπή της γαλλικής τηλεόρασης με το χαρακτηριστικό πράσινο σακάκι της – το οποίο έχει δικό του λογαριασμό στο X/Twitter!
Η 37χρονη Μαρίν Τοντελιέ, γεννημένη στην υποβαθμισμένη πόλη της βόρειας Γαλλίας Ενίν-Μπομόν –εκλογική περιφέρεια της συνονόματης της Λεπέν– ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τη δημιουργία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, του συνασπισμού διαφορετικών κομμάτων που κέρδισε μια απρόσμενη νίκη στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών αυτού του μήνα.
Λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, ο γρίφος που συνιστά η νέα Εθνοσυνέλευση με τα τρία μεγάλα πολιτικών μπλοκ –Αριστερά, Κέντρο και εθνικιστική Δεξιά– κάνει την πρώτη του επίσημη σύναξη. Το ερώτημα που απευθύνεται προς τη διασπασμένη Αριστερά είναι πώς θα αξιοποιήσει τις 190 έδρες της στην Κάτω Βουλή των 577 εδρών, όταν το άθροισμά τους απέχει τόσο πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν περιπλέκει ακόμα περισσότερο το ερώτημα όταν δηλώνει πως δεν έχει πρόθεση να ορίσει έναν αριστερό πρωθυπουργό. Παρότι τελικά αποδέχθηκε την παραίτηση της κεντρώας κυβέρνησης του πρωθυπουργού του Γκαμπριέλ Ατάλ, του ζήτησε να παραμείνει ως υπηρεσιακός «για κάποιο διάστημα» – το οποίο δεν αποκλείεται να διαρκέσει έως τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Η Γαλλία έχει εισέλθει σε μια νέα και απρόβλεπτη πολιτική φάση, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, που ξεκινούν σε οκτώ ημέρες. Ο Μακρόν, που έχει την αποκλειστική εξουσία να ορίσει πρωθυπουργό, παραμένει ο «κύριος των ρολογιών», σύμφωνα με τα λόγια του Φιλίπ Λαμπρό, συγγραφέα και πολιτικού σχολιαστή. Αλλά ουδείς γνωρίζει πώς ο πρόεδρος σκοπεύει να εκμεταλλευθεί τον πολιτικό χρόνο που εξασφάλισε.
«Οι ψηφοφόροι μας ουρλιάζουν “μη μας προδώσετε!”» είπε η Τοντελιέ σε συνέντευξή της την περασμένη εβδομάδα στα λιτά κεντρικά γραφεία των Πρασίνων, στη μοδάτη 10η Περιφέρεια του Παρισιού. «Πρέπει να φτιάξουμε μια κυβέρνηση μάχης, δράσης και κοινωνικής δικαιοσύνης» πρόσθεσε. «Δεν θα είναι απλό, εύκολο, προφανές ή άνετο, αλλά οφείλουμε να προσπαθήσουμε».
Με το σπίτι και την οικογένειά της στο Ενίν-Μπομόν, η Τοντελιέ κοιμάται σε μια αυτοσχέδια κρεβατοκάμαρα στον επάνω όροφο των γραφείων του κόμματός της. Η μόνη προϋπόθεση που έθεσε για να μείνει εκεί –καθώς οι άλλες επιλογές της είναι πολύ κοστοβόρες– ήταν να λειτουργεί το ντους. Εκεί κρέμεται και το διάσημο πράσινο σακάκι της, που συνιστά μια χρωματιστή πινελιά στις γκρίζες πολιτικές συζητήσεις των ημερών, όπως επισημαίνουν οι NYT.
Τα λόγια της επιβεβαιώνονται αυτές τις μέρες, με τα κόμματα της συμμαχίας –Πράσινοι, Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές και η ακροαριστερή Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν– να σφάζονται για την επιλογή του καταλληλότερου πρωθυπουργού ενός πιθανού αριστερού κυβερνητικού συνασπισμού, αθετώντας την υπόσχεσή τους για ενότητα και εκτοξεύοντας ακραίες προσβολές.
Ο πάντα ασυμβίβαστος και επιθετικός Μελανσόν, που θεωρεί εαυτόν ως τον βασικό εκπρόσωπο όλης της γαλλικής Αριστεράς, κατηγορεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι ασκεί «συνεχόμενα βέτο σε κάθε υποψηφιότητα του Νέου Γαλλικού Μετώπου, με μοναδικό στόχο να επιβάλει τη δική του». Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορέ, απαντά ότι δεν καταλαβαίνει «γιατί η άποψη τού ενός πρέπει να επιβάλλεται σε όλους του υπόλοιπους».
Ολα αυτά έχουν κάνει έξαλλη την Τοντελιέ, που εμφανίστηκε εξοργισμένη σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 την Τετάρτη. «Είμαι θυμωμένη, αηδιασμένη και κουρασμένη» είπε χαρακτηριστικά. «Και νιώθω απελπισμένη για το θέαμα που προσφέρουμε στον γαλλικό λαό». Κάθε λεπτό των «γελοίων» εσωτερικών διαμαχών στην Αριστερά «απλώς προσφέρει ψήφους στην ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση» προειδοποίησε.
Απείλησε τους συμμάχους της ότι δεν θα ανταποκριθεί «αν έρθουν τρέχοντας προς το πράσινο σακάκι μου στις προεδρικές εκλογές του 2027, ζητώντας τη βοήθειά μου για ένα δημοκρατικό μέτωπο εναντίον της Λεπέν» – καθώς η δεύτερη θητεία του προέδρου Μακρόν δεν του επιτρέπει να κατεβεί ξανά υποψήφιος.
Το ενδεχόμενο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να καταλήξει σε έναν υποψήφιο πρωθυπουργό παραμένει ανοιχτό – ειδικά μετά τη συμφωνία των κομμάτων της αριστερής συμμαχίας στο πρόσωπο του Αντρέ Σασενιέ, βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος εδώ και 22 χρόνια, για τη θέση του υποψηφίου προέδρου της Εθνοσυνέλευσης.
Οι ταλαιπωρίες και οι διαιρέσεις της Αριστεράς δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά για τα επτά εκατομμύρια των ψηφοφόρων του Νέου Λαϊκού Μετώπου στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο των εκλογών η τρέχουσα αναταραχή είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτική. Πριν από δέκα μέρες χόρευαν στους δρόμους ευελπιστώντας σε έναν βελτιωμένο κατώτατο μισθό, στην προστασία των υπό εξαφάνιση πουλιών στη γαλλική ύπαιθρο και σε άλλες ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.
«Γνωρίζω ότι η απαραίτητη οικολογική μετάβαση μπορεί να συμβεί μόνο με κοινωνική δικαιοσύνη ώστε να γίνει αποδεκτή» λέει η Τοντελιέ. Οι Πράσινοι έχουν υποστεί κριτική καθώς, καλούμενοι να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πολλοί αγρότες και εργαζόμενοι απαντούν ότι δεν μπορούν να τα αντέξουν οικονομικά. «Πρέπει, όμως, να τονίσουμε το γεγονός ότι για τα παιδιά που γεννιούνται φέτος κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο πλανήτης θα είναι κατοικήσιμος στα 30 τους», τους απαντά.
Η Τοντελιέ σιχαίνεται την τακτική της Λεπέν να χρησιμοποιεί ως βάση της ακροδεξιάς ρητορικής της τα υποβαθμισμένα δυτικά προάστια του Παρισιού, εκμεταλλευόμενη τη φτώχεια και τις κακουχίες των κατοίκων τους. Την αποκαλεί «όρνιο» και το κόμμα της «ένα οπορτουνιστικό κόμμα που εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες των Γάλλων». Χαρακτηρίζει τον ηγέτη της Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά, «δειλό», επειδή δεν τολμάει να την αντιμετωπίσει σε debate.
Ο Ζαν-Φιλίπ Τανγκί, βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος, συμμετείχε σε ένα debate με την Τοντελιέ για το Συνταξιοδοτικό, αλλά μάλλον το μετάνιωσε. Της επιτέθηκε αμείλικτα λέγοντας ότι «η Γαλλία θα υποφέρει ξανά» εάν η Αριστερά πάρει την εξουσία, με την ίδια να του απαντά: «Προσωπικά υποφέρω ακούγοντας τα λόγια σας κάθε δευτερόλεπτο – μάλιστα σκοπεύω να προσθέσω τη δυσφορία μου για αυτό το debate στους λόγους της μελλοντικής συνταξιοδότησής μου».