Μακρόν και Ινταλγκό. Κέντρο και Σοσιαλδημοκρατία... | CreativeProtagon/Reuters
Επικαιρότητα

Γαλλία: Γιατί αδυνατεί να γίνει γνήσια λαϊκή η Αριστερά;

Επτά μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές και πριν η Αν Ινταλγκό του Σοσιαλιστικού Κόμματος ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την προεδρία, οι πέντε υποψήφιοι της Αριστεράς και της Ακροαριστεράς συγκέντρωναν από κοινού ποσοστό ελάχιστα άνω του 30% στην πρόθεση ψήφου
Protagon Team

Κάθε χρόνο η Le Monde πραγματοποιεί μία μεγάλη δημοσκόπηση όσον αφορά τις «Fractures françaises» (κάτι σαν «Ρωγμές της γαλλικής κοινωνίας») και τα συμπεράσματα της έρευνας για το τρέχον έτος παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά για την Αριστερά.

Σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους, για παράδειγμα, θεωρεί πως «για να ενισχυθεί η ανάπτυξη, πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του κράτους σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας». Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το 42% όλων όσοι συμμετείχαν στη σφυγμομέτρηση, «δεν επιδεικνύεται αρκετή αλληλεγγύη σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες» ενώ πάρα πολλοί τάσσονται υπέρ της λήψης μέτρων «για την ενίσχυση της προστασίας των μισθωτών».

Οπότε, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλειονότητα των Γάλλων ζητάει περισσότερο κράτος, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη προστασία, η Le Monde επισημαίνει σε κεντρικό κείμενό της πως «οι αξίες που παραδοσιακά συνδέονται με την Αριστερά τα πάνε καλά». Αντιθέτως καθόλου καλά δεν τα πάνε τα κόμματα της Αριστεράς και οι κορυφαίοι εκπρόσωποί της. Στις αρχές του μήνα, δηλαδή πριν η Αν Ινταλγκό του Σοσιαλιστικού Κόμματος ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την προεδρία, οι πέντε υποψήφιοι της Αριστεράς και της Ακροαριστεράς συγκέντρωναν από κοινού ποσοστό ελάχιστα άνω του 30% στην πρόθεση ψήφου.

H Αν Ινταλγκό του Σοσιαλιστικού Κόμματος ελπίζει να καταφέρει αυτό που μέχρι στιγμής μοιάζει δύσκολο. Να αποσπάσει τους ψηφοφόρους της Αριστεράς από την επιρροή του Μακρόν. (Ludovic Marin/Pool via REUTERS)
Ριζική αλλαγή του σκηνικού

Οι δημοσιογράφοι της Le Monde δεν θεωρούν ότι αυτό οφείλεται μόνο στη ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού που επήλθε στη Γαλλία με την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία. Ούτε στην αποξένωση σημαντικού αριθμού ψηφοφόρων από τα παραδοσιακά κόμματα. Δεδομένης της μετέπειτα μετατόπισης (σε συγκεκριμένους τομείς) του γάλλου προέδρου προς τη Δεξιά, λογικά έως σήμερα η Αριστερά θα έπρεπε να έχει ενισχυθεί σημαντικά.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν συμβαίνει και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης περί των «Γαλλικών Ρωγμών» μία πιθανή εξήγηση σχετίζεται με την ιδιαίτερη σημασία που απέκτησαν τρία συγκεκριμένα κοινωνικά ζητήματα –η στάση απέναντι στους αλλοδαπούς, η αντίληψη του Ισλάμ και η αντίληψη της θέσης της γυναίκας– και απασχολούν, πλέον, τους ιθύνοντες της Αριστεράς όσο και τα παραδοσιακά κοινωνικά ζητήματα που αποτελούσαν ανέκαθεν προτεραιότητες της. «Το να είναι κάποιος Αριστερός σήμερα σημαίνει επίσης ότι θεωρεί πως “δεν υπάρχουν πάρα πολλοί ξένοι στη Γαλλία”, πως το Ισλάμ είναι “συμβατό με τις αξίες της γαλλικής κοινωνίας” και πως η Γαλλία “είναι μία πατριαρχική κοινωνία”», αναφέρει επεξηγηματικά η Le Monde.

Σύμφωνα με την ιστορική κεντροαριστερή εφημερίδα της Γαλλίας η αποδυνάμωση της Αριστεράς αλλά και η μεταπήδηση ψηφοφόρων της ακόμη και στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην «απροθυμία των αριστερών κομμάτων να αντιμετωπίσουν καίρια ζητήματα όπως η ασφάλεια, η δικαιοσύνη, η άμυνα, ακόμη και τα σχολεία», καθώς επίσης και στη «δυσκολία τους να ανταποκριθούν στις ανησυχίες περί της υποτιθέμενης παρακμής της Γαλλίας ή της αμφισβήτησης της ταυτότητάς της». Το ότι η πλειονότητα του γαλλικού λαού εμπιστεύεται θεσμούς όπως ο στρατός (81%), η αστυνομία (75%) και το σχολείο (73%) σίγουρα πρέπει να αρχίσει να προβληματίζει την Αριστερά.

Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2022, τα κόμματα της Αριστεράς δυσκολεύονται ιδιαίτερα να αναδείξουν τα εν λόγω ζητήματα που απασχολούν την πλειονότητα των γάλλων πολιτών και να τους πείσουν πως είναι σε θέση να τα διαχειριστούν. «Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η τρομοκρατία, η κλιματική κρίση και η κρίση της Covid συνδυάζονται για να πολλαπλασιάσουν και να ανανεώσουν τις πηγές ανησυχίας των Γάλλων, σε τέτοιο βαθμό που η ανεργία δεν συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των κύριων ανησυχιών τους», προειδοποιεί η Le Monde.

Και καλεί τα κόμματα της Αριστεράς να ανανεώσουν τον πολιτικό τους λόγο και να ανασυνθέσουν τα προγράμματά τους, ούτως ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στα αιτήματα «κλονισμένων» πολιτών. Το να βρουν οι διάφορες συνιστώσες της Αριστεράς τρόπο ώστε να ακουστούν οι φωνές τους όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα και δυνατά, επτά μήνες πριν από τις εκλογές, αποτελεί απαίτηση του δημοκρατικού διαλόγου, καταλήγει η παρισινή εφημερίδα.