303
Το πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της EDF στην Κατνόμ | REUTERS/Pascal Rossignol

Γαλλία: Εθνικοποιείται η EDF υπό την απειλή μπλακάουτ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 13:33
Το πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της EDF στην Κατνόμ
|REUTERS/Pascal Rossignol

Γαλλία: Εθνικοποιείται η EDF υπό την απειλή μπλακάουτ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 13:33

Η Γαλλία θα εθνικοποιήσει πλήρως τον πυρηνικό κολοσσό Electricite de France, σύμφωνα με την  πρωθυπουργό Ελισαμπέτ Μπορν, δίνοντας έτσι στην κυβέρνηση περισσότερο έλεγχο σε μια αναδιάρθρωση του υπερχρεωμένου ομίλου.

Η EDF, στην οποία το κράτος κατέχει ήδη το 84%, είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας της Ευρώπης και βρίσκεται στο επίκεντρο της πυρηνικής στρατηγικής της Γαλλίας, στην οποία βασίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να συγκρατήσει την εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια, αλλά και να αποφύγει τα απειλούμενα λόγω της κρίσης μπλακάουτ.

«Η κλιματική έκτακτη ανάγκη απαιτεί ισχυρές, ριζοσπαστικές αποφάσεις. Πρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και του ενεργειακού μας μέλλοντος. Πρέπει να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας ενώπιον των συνεπειών του πολέμου και των κολοσσιαίων προκλήσεων που έρχονται», δήλωσε η Μπορν  στο κοινοβούλιο, την Τετάρτη.

«Γι’ αυτό επιβεβαιώνω σήμερα την πρόθεση του κράτους να κατέχει το 100% του κεφαλαίου της EDF».

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε πει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για επανεκλογή στην προεδρία τον Μάρτιο ότι μέρος της εταιρείας θα πρέπει να εθνικοποιηθεί για να ενισχυθεί η γαλλική ενεργειακή ανεξαρτησία και η φιλοδοξία της για τις μηδενικές εκπομπές με την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών.

Οι μετοχές της EDF ανέβηκαν μετά την ανακοίνωση της Μπορν έως και 10%.

Η EDF αντιμετωπίζει προβλήματα τα τελευταία χρόνια στους γηρασμένους αντιδραστήρες της και με υπερβάσεις κόστους κατά την κατασκευή νέων. Τα προβλήματά της επιδεινώθηκαν από το κρατικό πλαφόν στις τιμές και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι η EDF θα χρειαστεί μια ευρεία αναδιοργάνωση και δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης για να μπορέσει να κατασκευάσει 6-14 νέους πυρηνικούς σταθμούς μέχρι το 2050.

Οι νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, μαζί με μια σειρά από νέα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας, αποτελούν μέρος του σχεδίου της Γαλλίας να είναι ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

To χρέος της εταιρείας ανερχόταν στα 43 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...