Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του εργατικού συνδικάτου CGT στην Πλατεία της Ιταλίας, στο Παρίσι, την Τρίτη | REUTERS/Benoit Tessier
Επικαιρότητα

Γαλλία: Εντείνεται η κόντρα κυβέρνησης – εργαζομένων για το συνταξιοδοτικό

Σχεδόν 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι κατέβηκαν πάλι στους δρόμους της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τη σχεδιαζόμενη αύξηση του ηλικιακού ορίου για τη σύνταξη, από τα 62 στα 64 έτη, κάτι που είναι «μη διαπραγματεύσιμο», σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Εργασίας
Protagon Team

Ανυποχώρητη φαίνεται η γαλλική κυβέρνηση στην αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης παρά τις νέες μαζικές διαδηλώσεις της Τρίτης, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι.

Μία ημέρα μετά, ο γάλλος υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισότ δήλωσε ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια, που αποτελεί πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν, είναι «μη διαπραγματεύσιμη».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σημαντική πλειοψηφία πολιτών στη Γαλλία να αντιτίθεται στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια, μια κίνηση η οποία, κατά τον Μακρόν, είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Συνολικά, 1.272.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις χθεσινές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, αριθμός λίγο μεγαλύτερος από την πρώτη εθνική κινητοποίηση στις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

«Αν δεν πάμε στα 64, το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν θα ισοσκελιστεί. Αυτό που δεν είναι διαπραγματεύσιμο είναι το ζήτημα της επιστροφής στον ισοσκελισμό», δήλωσε ο Ντισότ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

«Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη, αυτό θα πρέπει να μας οδηγήσει στο να συνεχίσουμε να το εξηγούμε», πρόσθεσε.

Ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ηγέτης του σκληροπυρηνικού αριστερού συνδικάτου CGT, έκανε έκκληση για περισσότερες κινητοποιήσεις κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την αντίθεση στη μεταρρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

«Πιστεύω στις κυλιόμενες απεργίες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ευτελίσει τη δυσαρέσκεια. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος μας οδηγούν σε αυτό σε μια διελκυστίνδα», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Οι επικεφαλής των γαλλικών εργατικών συνδικάτων στην πορεία της Τρίτης – REUTERS/Gonzalo Fuentes

Για τα συνδικάτα, η πρόκληση ωστόσο είναι να συντηρήσουν τη συμμετοχή στην απεργία σε μια περίοδο κατά την οποία ο υψηλός πληθωρισμός επηρεάζει τους μισθούς.

Οι ηγέτες των συνδικάτων, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη στο τέλος της πορείας διαμαρτυρίας, είπαν ότι θα διοργανώσουν περισσότερες απεργίες και διαδηλώσεις κατά της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, τόσο στις 7 Φεβρουαρίου όσο και στις 11 Φεβρουαρίου, κατά την οποία οι περισσότεροι πολίτες δεν εργάζονται.