Γερανός και σκαλωσιές έξω από τη Νοτρ Νταμ στις 8 Δεκεμβρίου – εκεί οι εργασίες προχωρούν, αλλά υπάρχει πρόβλημα με την ανάπλαση των εσωτερικών χώρων | REUTERS/Sarah Meyssonnier
Επικαιρότητα

Γαλλία: Ε, όχι και Ντίσνεϊλαντ η Παναγία των Παρισίων!

Διαμαρτυρίες ακαδημαϊκών και διανοουμένων κατά του πρότζεκτ της Αρχιεπισκοπής για την ανάπλαση των εσωτερικών χώρων της Νοτρ Νταμ: κατηγορούν τους κληρικούς ότι παραμορφώνουν τη διακόσμηση του και τον λειτουργικό χώρο
Protagon Team

Θόρυβος έχει ξεσπάσει στη Γαλλία γύρω από την ανακατασκευή της καμένης στην πυρκαγιά του 2019 Παναγίας των Παρισίων, της Νοτρ Νταμ. Το πρόβλημα δεν αφορά την εξωτερική μεριά της γοτθικού ρυθμού εκκλησίας, αφού εκεί οι εργασίες έχουν ξεκινήσει από το περασμένο φθινόπωρο, συνεχίζονται κανονικά και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Οι διαμαρτυρίες της πνευματικής ελίτ αφορούν το εσωτερικό του ναού και το πρότζεκτ ανάπλασης που έχει δρομολογήσει η Αρχιεπισκοπή της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το σχέδιο των κληρικών είναι να αξιοποιηθεί η Νοτρ Νταμ, να καταστεί «σύγχρονη εμπειρία για τους επισκέπτες της». Εμπειρίες κάθε είδους στους επισκέπτες της η Πόλη του Φωτός επιφυλάσσει σχεδόν σε κάθε γωνιά της, σκοτεινή ή φωτεινή, στο κέντρο ή στα απόκεντρα, στα προάστια και ακόμη παραπέρα. Η Νοτρ Νταμ φιλοξενούσε κατά καιρούς σοβαρές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, κοντσέρτα τζαζ κ.λπ., ποτέ όμως για να καταστεί η ίδια τουριστική «εμπειρία». Και, βέβαια, πάντα υποδέχονταν πιστούς καθολικούς για προσευχή.

Εκατό είναι οι διασημότητες της σκέψης που συνυπέγραψαν τη διαμαρτυρία εναντίον της μεθόδευσης της Αρχιεπισκοπής, η οποία τώρα περιήλθε σε κατάσταση άμυνας και προσπαθεί να υπερασπιστεί την πρότασή της. Ωστόσο είναι κάπως δύσκολο να πείσει ότι οι ψηφιακές προβολές μέσα στον χώρο του ναού, η μοντέρνα τέχνη και οι «ειδική διαδρομή περιήγησης» είναι ικανές να μεταφέρουν το μήνυμα του Χριστού στους κατ’ έτος 12 εκατομμύρια επισκέπτες της.

Η Επιτροπή Εθνικής Κληρονομιάς και Αρχιτεκτονικής θα επανεξετάσει τα σχέδια των κληρικών για το λαμπρό οικοδόμημα που ανήκει στο κράτος, όπως όλες οι εκκλησίες στη γαλλική επικράτεια. Η διαμαρτυρία που φέρει υπογραφές ακαδημαϊκών, συγγραφέων, διανοουμένων και καλλιτεχνών δημοσιεύτηκε στη –συντηρητική, σημειωτέον– εφημερίδα Le Figaro και εγκαλεί την Εκκλησία για πρόθεση… βανδαλισμού του ναού.

Εγραψαν: «Η Αρχιεπισκοπή χρησιμοποιεί την αποκατάσταση για να μετατρέψει το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων σε ένα έργο που παραμορφώνει εντελώς τη διακόσμηση και τον λειτουργικό χώρο. Θεωρεί ότι η καταστροφική πυρκαγιά υπήρξε η ευκαιρία για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο το μνημείο γίνεται κατανοητό από τον επισκέπτη – και αυτό συμβαίνει παρ’ ότι η φωτιά περιορίστηκε στη στέγη και στο κωδωνοστάσιο και δεν κατέστρεψε τίποτε στο εσωτερικό του ναού». Οι ίδιοι χαρακτήρισαν «κιτς» τους υποβλητικούς φωτισμούς και τις ψηφιακές προβολές βίντεο στους τοίχους.

Οι συντηρητικοί κύκλοι της γαλλικής Εκκλησίας έχουν σκανδαλιστεί επίσης και αντιτίθενται σθεναρώς στον εκσυγχρονισμό της Νοτρ Νταμ που προώθησε ο Μισέλ Οπετί, ο παραιτηθείς την προηγούμενή εβδομάδα Αρχιεπίσκοπος Παρισίων. Ο Οπετί δεν τα βρόντηξε εξαιτίας της κατακραυγής για τη Νοτρ Νταμ βέβαια, αλλά λόγω της αποκαλυφθείσης σχέσης του με γυναίκα. (Ο πάπας Φραγκίσκος αποδέχθηκε την παραίτησή του και είπε ότι ο Οπετί παρέβη την εντολή της Παλαιάς Διαθήκης «ου μοιχεύσεις».)

Ο Πάτρικ Σοβέ, εφημέριος της Παναγίας των Παρισίων, δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde ότι «δεν πρέπει να παραμορφωθεί ο ναός», ωστόσο ο διευθυντής του όλου πρότζεκτ, ο αρχιμανδρίτης Ζιλ Ντρουίν, ειδικός στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, δήλωσε ότι η ανάπλαση και ο επανασχεδιασμός θα κάνουν το εσωτερικό του ναού να μοιάζει περισσότερο με τον χώρο της μεσαιωνικής περιόδου. Αναμένονται εξελίξεις, λοιπόν.